Àmbit de la notícia
Social

Albert Aira: "El Joc de la Trini anima a descobrir Trinitat Vella a través d’una mirada diferent"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Sara Borrella
  • Albert Aira, de Voltes Cooperativa d’Arquitectura SCCL
    Font: Cooperativa Voltes

'El Joc de la Trini', un joc físic i virtual creat per la cooperativa Voltes amb la col·laboració d'ArsGames, Simulacre VUIT Room Escape, Penao i entitats socials de Trinitat Vella que reivindica la lluita col·lectiva del barri. 

Què és 'El Joc de la Trini'?

El 'Joc de la Trini' neix a inicis de l’any 2018 a través d’un concurs promogut pel Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona en el que es proposa realitzar una intervenció artística a la mitgera de la Plaça Foradada del barri de la Trinitat Vella.

En aquest moment, l’equip de Voltes Cooperativa d’Arquitectura SCCL vam plantejar una façana interactiva que tractava d’explicar la història del barri de Trinitat Vella i que fomentava l’ús de l’espai públic dels infants a través del joc.

Quina va ser la vostra proposta?

Entenem el dret a jugar com un dels drets fonamentals dels infants, que simbolitza la seva capacitat més intuïtiva i primària i a través de la qual es descobreixen nous usos de l’espai públic de manera vivencial.

La nostra proposta va quedar en segona posició del concurs però és en aquest moment, quan les principals entitats del barri relacionades amb la infància, i participants del jurat del concurs, manifesten la voluntat de desenvolupar, a més a més, una versió del 'Joc de la Trini' de forma paral·lela a la materialització de la façana.

Com l’heu portat a terme?

Un cop l’Ajuntament decideix donar suport a aquesta iniciativa popular i després de diverses trobades amb entitats del barri, es decideix crear el joc.

La idea és que sigui per tots els públics (especialment adreçat a infants i adolescents) per a treballar de manera transversal algunes temàtiques rellevants al barri com són la lluita veïnal, la cultura popular, la memòria històrica, l’ecologisme o les migracions.

Quin ha estat el procés amb les entitats del barri?

Hem realitzat un treball participatiu amb representants de les entitats per definir els espais, esdeveniments populars i culturals, personatges o fets històrics del barri més emblemàtics. 

També es representen els equipaments o espais que defineixen la seva identitat; com les escoles, els comerços, els carrers i places, les entitats i, fins i tot els espais desapareguts.

A més, en el projecte hem col·laborat i fet equip amb Penao, Arsgames i Simulacre VUIT Room Scape.

Què explica el joc sobre la memòria històrica del barri de la Trinitat Vella i com pot ajudar a les noves generacions?

Cadascun dels jocs narra una història al voltant d’un fet o personatge fictici inspirat en la història del barri i que acompanya a les persones jugadores durant el seu recorregut.

El fet que a través d’un joc es pugui descobrir la memòria històrica d’un barri i la seva identitat, és una oportunitat perquè les noves generacions prenguin consciència i valorin tot allò aconseguit a través de l’associacionisme i la lluita veïnal.

En el cas del barri de la Trinitat Vella, aquest sentiment de pertinença i el conjunt de lluites que s’hi han dut a terme són un fet diferencial ja que han definit la seva identitat.

 

Heu volgut fer una part física i una virtual del joc. Com s'entrellacen?

El joc que es desenvolupa a la part física és un dels punts de partida del projecte pel significat que implica l’apropiació de l’espai públic.

Aquesta part del joc està basada en un tipus de joc molt de moda avui en dia com són els jocs d’escapada en viu, també anomenats 'escape rooms'. Per a poder adaptar-lo a les necessitats i objectius del projecte, es decideix canviar l’escala del joc i desenvolupar-lo a l’espai públic.

Quines han estat les vostres fonts d’inspiració?

Amb el projecte, s’ha construït un dispositiu físic inspirat en les màquines recreatives 'arcade' que serveix per presentar la Trinity, un personatge virtual que introdueix el joc als infants i que estableix les normes del joc.

El joc s’inicia en el dispositiu on s’introdueixen les normes del joc i la informació necessària per resoldre les proves proposades en llocs emblemàtics del barri. Un cop realitzades aquestes proves, es retorna al dispositiu on es validen les solucions a través de petits jocs que recorden l’estètica retro dels anys 80 amb personatges del 'Joc de la Trini'.

Plantegeu el dret a jugar com un dret fonamental dels infants. Com pot ajudar-nos el joc a descobrir la ciutat?

Històricament, l’espai públic ha estat el lloc de trobada social de les persones tant als pobles com a les ciutats.

En el cas dels infants aquest espai és especialment representatiu ja que a través del joc vivencial, l’experimentació i les relacions socials es dona l’aprenentatge i la descoberta de la ciutat.

En el disseny de les ciutats modernes no s’ha tingut suficientment en consideració el dret a jugar dels infants, de manera que s’han delimitat els seus espais i s’ha pre-definit el tipus de joc a realitzar, escurçant així la seva llibertat d’aprenentatge.

El 'Joc de la Trini' és una proposta per infants, adolescents i adults que convida a descobrir la ciutat a través d’una mirada diferent; observant-la, recorrent-la i gaudint-la jugant.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari