Àmbit de la notícia
Ambiental

Com les protectores fan front al coronavirus

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Elizabeth Parcerisa
  •  Gossos passejant durant l'estat d'alarma. Font: Lliga de Protecció d'Animals i Plantes de Barcelona.
    Gossos passejant durant l'estat d'alarma. Font: Lliga de Protecció d'Animals i Plantes de Barcelona.
  • Ara, només els treballadors tenen accés a les instal·lacions. Font: Lliga de Protecció d'Animals i Plantes de Barcelona
    Ara, només treballadors i treballadores tenen accés a les instal·lacions. Font: Lliga de Protecció d'Animals i Plantes de Barcelona.
  • Voluntària de la Protectora de Mataró. Font: Societat Protectora d'Animals de Mataró.

Davant l'estat d'alarma i la consegüent prohibició de la lliure circulació de persones, les entitats protectores d'animals s'encaren a un repte de grans dimensions per a poder seguir amb les seves tasques d'atenció

La crisi sanitària provocada per la pandèmia mundial del Covid-19 està afectant a tota mena de sectors. Les protectores d'animals, que basen la seva activitat en l'atenció al públic per a rebre donacions i fomentar les adopcions i acollides, pateixen aquests dies per a poder mantenir el seu servei.

A la Xina, la situació dels animals domèstics es va complicar greument per dos motius principals: per una banda, perquè moltes de les persones afectades no van poder tornar a casa i així, els animals van quedar-se atrapats als apartaments sense menjar i aigua suficient. Per una altra banda, perquè es va estendre el rumor de què els animals de companyia podien transmetre el coronavirus, cosa que les autoritats han desmentit reiteradament.

A Catalunya, la situació encara no arriba a les magnituds de la viscuda a la Xina i, per ara, sembla que el nombre d'abandonaments no ha augmentat, tot i que, malauradament, segueix sent molt superior a zero. "Ara mateix no tenim cap punta d'abandonaments, al contrari, estem tenint menys trucades per deixar animals", tranquil·litza l'Enric Solé, encarregat de la Lliga per a la Protecció d'Animals i Plantes de Barcelona.

Solé també especifica que la manera de tractar els animals domèstics a un país com Espanya és molt diferent de la manera que poden tenir al país asiàtic, per tant, no considera un perill real que els animals es puguin quedar atrapats a les cases sense que ningú se'n faci càrrec.

Per ara, les protectores poden seguir amb la seva activitat d'atenció alimentària, veterinària i de passejos pels animals. Tot i això i seguint les recomanacions sanitàries, han hagut de tancar les seves portes al públic extern, cosa que genera que s'hagin hagut de cancel·lar els serveis d'adopció i d'acollida, ja que amb aquesta situació "no és possible valorar les adopcions amb el tracte directe de la persona amb l'animal", diu l'Enric Solé.

El problema per les protectores, però, pot aparèixer en aquestes pròximes setmanes, com adverteix la Sílvia Serra, presidenta de la Societat Protectora d'Animals de Mataró. "Estem preparant-nos per aguantar com a molt un mes i mig, però si anem al ritme que anem i no podem obrir l'atenció al públic, els centres acabaran col·lapsats. Nosaltres no practiquem el sacrifici i depenem de les adopcions i acollides", explica.

A més, amb tota aquesta situació les donacions també han disminuït, cosa que els preocupa perquè "per a nosaltres és important poder seguir mantenint el servei, atenent els animals en situació de risc i pagant les nòmines".

Com a última petició, la Sílvia Serra recalca la importància de ser "suficientment responsables per a no abandonar o evitar que el nostre gos o gat s'escapi de casa en aquests moments, perquè si no, en poques setmanes ens veurem col·lapsats".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari