Àmbit de la notícia
Ambiental

‘Recuperem la Ciutat’ es mobilitza per tallar els carrers i confinar els cotxes

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
David Carrillo
  • Part del cartell promocional per l'acció reivindicativa de dijous.
    Part del cartell promocional per l'acció reivindicativa de dijous. Font: Arnal Ballester
  • Les mobilitzacions conviden a tallar el trànsit als carrers autoritzat.
    Les mobilitzacions conviden a tallar el trànsit als carrers autoritzat. Font: Pexels
  • Durant el confinament, la reducció del trànsit va ajudar a reduir els nivells de diòxid de carboni.
    Durant el confinament, la reducció del trànsit va ajudar a reduir els nivells de diòxid de carboni. Font: Pexels

El dijous dia 11 de juny es realitzaran diverses concentracions arreu de Catalunya per exigir un canvi urgent a favor de la mobilitat sostenible.

Des que es va donar inici a la campanya ‘Recuperem la Ciutat’, més de 600 entitats i 7.600 persones individuals ja s’hi han volgut sumar a la iniciativa. El projecte pretén transformar les ciutats i reduir la contaminació atmosfèrica “mitjançant un pla de desconfinament en què es prioritzin els vianants i la mobilitat justa i sostenible”.

Sota el lema ‘Confinem els cotxes. Recuperem la ciutat’, els organitzadors han convocat als habitants de Barcelona, Girona, Lleida, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Vilanova i la Geltrú i Sant Cugat a tallar la circulació el proper dijous dia 11 de juny al vespre per exigir un canvi urgent a favor de la mobilitat sostenible.

Els efectes ambientals del #QuedatACasa van ser una realitat i així es va poder comprovar mitjançant els satèl·lits que observen la Terra. Gràcies a l’instrument de monitoratge TROPOMI del satèl·lit Copernicus Sentinel-5P, es pot mapejar la contaminació de l’aire a escala internacional. Això va revelar una caiguda important de les concentracions de diòxid de nitrogen (NO2) arreu del món.

En el cas de Barcelona, els nivells de NO2 es van arribar a reduir fins a un 80%, coincidint amb les estrictes mesures de quarantena que van provocar menys emissions contaminants. La reducció del trànsit i el cessament de la majoria d’activitats industrials va ser un dels factors clau perquè moltes entitats descobrissin la magnitud real de l’impacte.

Aquesta convocatòria pacífica convida als ciutadans i ciutadanes a sortir als carrers a peu, amb bicicleta, VPM o vehicles de mobilitat reduïda i a seguir els recorreguts circulars autoritzats per tallar el trànsit. A més, hi ha previstes diverses activitats lúdiques per tal de conscienciar sobre la importància de viure lliures de fums. A Girona, per exemple, s’ha demanat als assistents que portin guixos de colors per poder decorar els carrers.

Les mesures de seguretat són imprescindibles

Les entitats impulsores de la campanya han publicat un protocol de seguretat per tal que les persones que participin en les mobilitzacions tinguin clar quines són les normes han de seguir. L’ús de mascareta i el distanciament físic –com a mínim un metre i mig– seran obligatoris i, en cas de presentar símptomes o tenir dubtes sobre estar contagiat, es demana abstenir-se a les marxes.

Per altra banda, es recomana tenir cura dels carrers i fer ús de desinfectant a base d’alcohol en cas de contacte amb superfícies o objectes compartits. Al comunicat, es recorda amb contundència que l’ambient serà festiu, reflexiu i reivindicatiu en tot moment; sempre sense descuidar la seguretat ciutadana i oblidar les proteccions personals.

Si vols participar, aquestes són les ciutats, els llocs i els horaris de les accions que es duran a terme:

  • Barcelona: Passeig de Gràcia amb Aragó a les 20 h
  • Lleida: Avinguda Catalunya a les 20 h
  • Girona: Carrer Migdia a les 18 h
  • Sabadell: Plaça de la Creu de Barberà a les 18 h
  • Sant Cugat del Vallès: Plaça Lluís Millet a les 19 h
  • Vilanova i la Geltrú: Plaça Llarga a les 19 h
  • Santa Coloma de Gramenet: Carrer Rafael Casanova amb Mossèn Jaume Gordi a les 19 h

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari