Els camps de desplaçats a Mali es veuen greument afectats per la Covid-19
Comparteix
L’Associació Catalana per la Pau està duent a terme una campanya d’emergència per tal de millorar les condicions sanitàries i alimentàries de la població.
L’Associació Catalana per la Pau (ACPau), conjuntament amb l’Associació Catalunya-Líban i l’Associació Acció Internacional per la Pau – IAP Catalunya, ha iniciat una campanya de sensibilització i captació de fons per a Colòmbia, el Líban, la República Democràtica del Congo i Mali. Tots quatre són països que actualment s’enfronten a altres problemes interns que agreugen i compliquen encara més la dura lluita contra la covid-19.
Concretament a Mali, els conflictes armats al nord des de 2012 i els enfrontaments entre les comunitats ‘peulh’ i ‘dogon’ –generats per l’escassetat de recursos i el canvi climàtic– han obligat a milers de persones a desplaçar-se cap a altres regions. Malgrat la intervenció de França i la missió de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), la crisi estatal continua activa avui dia i cada cop s’intensifica més pels estralls de la pandèmia.
Mopti, Koulikoro, Sikasso i Bamako són algunes de les regions on s’han instal·lat els camps de refugiats sense tenir en compte les condicions més bàsiques de salut. Joana Mariné, responsable dels projectes a l'Àfrica de l'Associació Catalana per la Pau explica que “el campament més gran està situat directament a sobre d’un abocador, amb tots els problemes de salut i sanitat que això comporta”.
L'Association Malienne de Solidarité et de Coopération Internationale pour le Développement (AMSCID), que ja hi treballava en aquests camps de desplaçats, ha pogut ampliar la seva acció gràcies a les aportacions de Socors Popular Francès i de l'ACPau. Aquestes ajudes consisteixen en el subministrament de kits sanitaris, lleixiu, sabó i aliments bàsics com arròs, sucre i oli, que s’adquireixen al mercat local de Bamako.
En un principi, està previst que la campanya d’emergència duri sis mesos, però l’ACPau no descarta allargar-la si la situació es complica o les famílies segueixen desamparades. “De moment ja s'han atès 232 famílies i s’han repartit 1.500 mascaretes”, assegura Mariné.
Mali, un país colpejat pels virus
L’entitat també està realitzant diverses activitats de sensibilització entre els residents sobre com evitar i protegir-se del contagi del virus. No obstant això, la gent a Mali fa anys que practica aquestes mesures de prevenció bàsiques, ja que és un país bastant castigat per la SIDA i l’any 2014 es va veure molt afectat per la pandèmia de l’Ebola.
“Una altra cosa és que les condicions els hi permetin seguir-les perquè, per exemple, els camps de refugiats tenen només un punt d'aigua corrent i això complica poder complir les mesures higièniques”, indica la responsable del projecte.
A més, l’associació recorda que s’ha de tenir en compte que "gran part de la població a Mali treballa en el sector informal, és a dir, que és difícil mantenir una distància social si per poder alimentar-te has d’haver treballat el dia anterior”. Mariné recalca que encara que ells puguin estar conscienciats, “si no s'intervé per millorar les condicions generals dels camps o per posar-los en llocs més segurs, difícilment se solucionarà el problema”.
Afegeix un nou comentari