Àmbit de la notícia
Econòmic

Coobert, la nova cooperativa d’habitatges del Vallès

Entitat redactora
Suport Tercer Sector - Econòmic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Coobert és una de les últimes cooperatives d’habitatge impulsades al Vallès Oriental. Font: Unsplash.
    Font: Unsplash

Tres entitats de Caldes de Montbui i Santa Eulàlia de Ronçana s’han unit amb l’objectiu futur d’obrir-se a la comarca.

Els alts preus dels lloguers obliguen a buscar models d’habitatge alternatius. Tot i que la propietat i el lloguer tradicional continuen sent les vies més habituals per accedir a una llar, és cert que cada vegada hi ha més projectes de cohabitatge a Catalunya. Coobert és una de les últimes cooperatives d’habitatge impulsades al Vallès Oriental.

Primer habitatge cooperatiu a Caldes de Montbui

Coobert és una cooperativa d’habitatge de segon nivell impulsada per Coop70, la cooperativa APINDEP (formada per persones amb diversitat funcional) i Centre Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui. L’objectiu de Coobert és promoure projectes d’habitatges cooperatius que puguin sortir d’ara endavant i  fomentar la creació de cooperatives d’habitatge de primer nivell que coordinin cadascuna de les iniciatives que vagin sortint.

El primer projecte que vol gestionar la nova cooperativa és un conjunt de pisos que es construiran properament a Caldes de Montbui. L’Ajuntament ja ha anunciat que posarà a la disposició d’una cooperativa d’habitatges el terreny on construir un bloc d’habitatges cooperatius. La cooperativa d'habitatges que està impulsant Coobert es presentarà al concurs públic per obtenir la cessió del dret de superfície del solar, que es troba al polígon de La Salut.

Presentar-se al concurs públic

“L’Ajuntament publicarà el concurs durant aquest trimestre, així que estem ultimant els detalls per acabar de constituir la cooperativa d'habitatges i poder presentar el projecte a l’Ajuntament un cop es faci pública la licitació”, explica Joseba Polanco, un dels responsables de Coobert i membre de Coop70.

Per constituir la cooperativa necessiten un mínim de tres persones sòcies i 3.000 euros de capital inicial. De moment, una vintena de persones estan interessades en formar-ne part, així que per cobrir la inversió de constitució caldrà que cada persona sòcia aporti entre 100 i 200 euros.

Si algú està interessat/da a formar part del grup només cal que es posi en contacte amb les persones responsables a través del correu info@coobert.coop

Redactar un projecte

El següent pas serà redactar el projecte que presentaran al concurs públic i que inclourà aspectes arquitectònics, econòmics i socials relacionats amb el bloc d’habitatges en qüestió. De moment, saben que el terreny té un espai en per a unes 17 unitats de convivència. També tenen clar que hi haurà un espai ampli per a la cooperativa i zones per a la convivència comunitària.

Els requisits d’entrada al futur habitatge es definiran entre el que proposi la cooperativa i el que estableixi l’Ajuntament al concurs. De moment, Coobert vol que el nou bloc de pisos reflecteixi tota la diversitat de la societat. Per tant, volen que hi hagi gent gran, jove, famílies de tot tipus i persones amb diversitat funcional. 

El projecte s’ha de presentar durant els sis mesos posteriors a la publicació del concurs. “Durant aquest mig any la participació dels socis serà clau per definir com serà l’habitatge i com es finançarà la inversió, que tenim clar que es repartirà tenint en compte la situació socioeconòmica de cadascú”, va explicar Jaume Pieres, responsable de Coobert i president del Centre Ateneu Democràtic i Progressista.

Es preveu que el bloc de pisos estigui construït d’aquí a dos anys, aproximadament. Les persones que hi entrin a viure hauran de pagar una quota que serà més baixa que la del mercat de lloguer tradicional.

Una iniciativa que il·lusiona

Les persones que s’estan interessant per la cooperativa d'habitatges estan il·lusionades amb el projecte. “Ens engresca poder participar en tot el procés, des de la definició del projecte arquitectònic i mediambiental, fins al disseny dels aspectes més socials de l’habitatge”, apunta Polanco.

“L’habitatge està sent un privilegi avui en dia, així que crear cooperatives d’aquest estil és molt important”, subratlla Anna Montes, responsable de Coobert i membre d’APINDEP.

Projectes en els quals s’inspiren

Montes té clar que no es poden inspirar al 100% en les cooperatives de Barcelona perquè a Caldes es necessiten estructures més petites, properes i obertes al municipi. “Aquí ens servirà l’experiència que tenen les entitats del poble: l’Ateneu té més de 150 anys, Coop70 ja en té 50 i APINDEP, més de 20”.

Pel que fa a la semblança amb altres països referents en cohabitatge, com Dinamarca, Montes aclareix que els contextos són molt diferents. “L’habitatge no deixa de ser un tret cultural. La manera com s’organitza l’habitatge als països nòrdics és diferent de com ens organitzem als països mediterranis”.

Montes admet que la cultura de la propietat és molt més forta a Catalunya que als països nòrdics, però aclareix que les noves generacions, les que ara comencen a emancipar-se, comencen a compartir pisos mentre que l’estructura familiar canvia. Pieres, per la seva banda, recorda que no cal emmirallar-se sempre amb el que hi ha fora. “No oblidem les tradicions que sempre hi ha hagut a Catalunya. Hi ha hagut experiències de cohabitatge d’èxit fins i tot durant el franquisme”, destaca Pieres.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari