Àmbit de la notícia
Social

El sistema de protecció a la infància i l’adolescència promourà la participació dels infants i les famílies

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau
  • El pla de millora del sistema d'atenció a la infància inclou més vies de participació dels protagonistes.
    El pla de millora del sistema d'atenció a la infància inclou més vies de participació dels protagonistes. Font: Departament Treball, Afers Socials i Famílies

Treball, Afers Socials i Famílies elabora un pla amb 150 mesures per transformar i actualitzar l’engranatge d’atenció als infants i adolescents en situació de vulnerabilitat.

 

La participació dels infants i les famílies a l’hora d’opinar sobre aquelles qüestions que afecten les seves vides és un dels aspectes que es vol promoure en un renovat sistema de protecció i d’atenció a la infància i l’adolescència en situació de vulnerabilitat, risc o desemparament. Aquesta és una de les 150 mesures incloses en el pla de millora del sistema de protecció que la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut va presentar dimecres a la Taula Nacional d’Infància.

Els eixos del pla són, segons la responsable de la Secretaria, Georgina Oliva, reforçar la prevenció, repensar el sistema de protecció, millorar l’atenció, preservar drets, garantir la inclusió social i construir una societat amb igualtat d’oportunitats per a tothom. “Un infant ha de poder decidir com vol traçar la vida en comunitat al centre. No només de quin color li agrada més la paret i triar un plat del menú, que també”, posa d’exemple Oliva en aquest reforç de la participació.

A més dels mateixos infants, adolescents, joves i les famílies, entre les 1.500 persones que han participat en el procés de reflexió per elaborar el pla hi ha hagut professionals de diversos àmbits. “Ha estat molt potent escoltar joves que van formar part del sistema de protecció i que han parlat de com s’hi van sentir -planteja la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut-. També famílies que estan en seguiment dels equips d’atenció a la infància. El pla de millora és el resultat d’escoltar moltes veus”.

Millorar el reconeixement dels equips professionals

El treball, que ha durat dos anys, ha servit per identificar què cal preservar del sistema, quines són les mancances i també què és el que cal transformar. Entre els punts a millorar, destaquen la necessitat de reforçar la promoció de drets, la prevenció, la intervenció familiar i la protecció; aconseguir un sistema més eficaç i sostenible, i, per últim, donar més reconeixement social als equips de professionals que hi treballen.

Així, s’ha detectat que cal afavorir la inclusió social dels menors d’edat i les seves famílies, tot potenciant la prevenció de les situacions de risc, peròMés  també que és necessari millorar el sistema de protecció dels que ja estan en situació de desemparament i potenciar el treball amb les famílies. “En les fases de diagnòstic introduirem la figura de la mediació i s’han d’evitar al màxim les judicialitzacions”, apunta Oliva.

Pel que fa a accions concretes, es preveu el desplegament dels serveis d’intervenció socioeducativa arreu del país i les teràpies familiars, l’atenció a la violència masclista en infants i adolescents, i un nou model d’acolliment residencial i familiar. També s’assenyalen com a prioritats l’equiparació de les condicions laborals entre professionals del sector públic i el concertat, així com el reforç dels mecanismes de garantia de drets i perspectiva ètica en els processos de desemparament.

La intenció del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies és que el pla de millores es pugui desenvolupar en els propers quatre anys i que any a any hi hagi un pla d’accions on es prioritzin determinades mesures acompanyades d’una dotació pressupostària i dels necessaris canvis organitzatius i normatius. Oliva indica que també es tindrà present que les necessitats en l’atenció a la infància són canviants i per això les modificacions s’adequaran a les necessitats emergents i més urgents.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari