'Tàndem Cultural', el nou projecte que impulsa l’ús del català a través de la cultura
Comparteix
El projecte d'Òmnium Cultural facilita a les persones participants l'accés gratuït a espectacles culturals i promou l'ús social de la llengua catalana.
Òmnium Cultural, amb la col·laboració de Voluntariat per la Llengua (VxL) i l'associació Apropa Cultura, posen en marxa 'Tàndem Cultural', un projecte per fomentar la llengua, la cultura i la cohesió social a través de parelles lingüístiques. La iniciativa té el propòsit de crear cinc-centes parelles que es beneficiaran de més d'un centenar d'activitats culturals gratuïtes per tot Catalunya, amb l'objectiu d'impulsar l'ús social del català i facilitar l'accés a la cultura.
A partir d'ara, totes aquelles persones que vulguin practicar, i afavorir la conversa en català, disposen d'un nou espai de trobada per catalanoparlants habituals i aprenents de la llengua on la cultura serà la protagonista. El programa els ofereix una selecció d'activitats gratuïtes que inclouen concerts d'Oques Grasses, Maria del Mar Bonet, Sílvia Pérez Cruz o Clara Peya, espectacles de màgia, cinema, teatre o entrades a festivals, entre altres.
'Tàndem Cultural' potencia tant la llengua com la cultura. "La cultura no és només una excusa per construir el projecte, sinó que té la voluntat d'impulsar, donar a conèixer i reactivar les entitats culturals després de l'afectació que han patit amb la crisi de la Covid", expressa Marina Gay, membre de la Junta Nacional d'Òmnium Cultural i responsable del projecte 'Tàndem Cultural'.
L'oferta cultural és proporcionada per Apropa Cultura, una associació dedicada a oferir oci cultural de teatres, museus i auditoris a entitats socials que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat. Per tant, l'entitat fa de pont entre les parelles lingüístiques i les activitats.
El funcionament de 'Tàndem Cultural' és senzill. Per començar, es cerca al web les activitats i ens inscrivim a les propostes que més ens agradin, sigui com a aprenent o com a voluntari. Cal tenir en compte que les inscripcions estaran únicament obertes del 5 al 10 de cada mes. A continuació, la plataforma ens assignarà de manera automàtica una parella, adaptant-se als criteris de preferència que hem marcat en inscriure'ns, i ens facilitarà el seu contacte.
Quan arribi el dia de l'activitat, quedem amb ella i ens presentem una hora abans per poder estimular la conversa inicial. 'Tàndem Cultural' facilitarà instruccions i possibles temes de conversa per amenitzar la trobada. Després, gaudim plegats de l'activitat i, en acabar, podem seguir allargant la conversa i compartint una estona amb la parella.
El projecte està obert a la ciutadania en general, tot i que les entitats col·laboradores hi canalitzaran persones que actualment tenen interès a aprendre el català i que formen part d'aquestes entitats. S'adreçarà la proposta a persones inscrites al VxL que encara no tinguin una parella lingüística assignada, i a alumnes dels cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), a més de catalanoparlants socis d'Òmnium.
Des d'Òmnium asseguren que la primera edició d'inscripcions ha superat totes les expectatives amb èxit. Malgrat que encara no tenen les xifres absolutes, poden assegurar que s'han inscrit més de quatre-centes persones i que, per tant, es crearan fins a dues-centes parelles. És cert, però, que han rebut més propostes de voluntaris catalanoparlants que gent amb ganes d'aprendre la llengua, però confien que a mesura que es vagi expandint el projecte rebran més participants.
Estimular el vessant social de la llengua
Els esforços d'Òmnium, el Voluntariat per la Llengua, el Consorci i Apropa Cultura s'uneixen amb la voluntat de promoure el vessant més social de la llengua catalana. Amb aquest projecte abandonen els diccionaris per redescobrir i impulsar l'ús real, comú i quotidià de la llengua. "No ens fixem tant en el fet que tothom parli el català correctament, sinó que la gent se senti còmode en utilitzar-lo, independentment de si fa ús dels pronoms febles", destaca Gay.
'Tàndem Cultural' vol explotar l'aspecte més emocional de la llengua perquè les persones nouvingudes agafin seguretat a l'hora de parlar-la i puguin fer-la seva a través d'un àmbit més personal.
Afegeix un nou comentari