Àmbit de la notícia
Comunitari

La Fundació MAP implementa un protocol pioner en prevenció d’abús a persones amb discapacitat

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • En Tomàs i la Toñi (75 i 73 anys) viuen junts gràcies a l'educació sexoafectiva rebuda de la Fundació MAP
    En Tomàs i la Toñi (75 i 73 anys) viuen junts gràcies a l'educació sexoafectiva rebuda de la Fundació MAP Font: Fundació MAP
  • Un usuari de la Fundació MAP llegeix el cartell del protocol en prevenció d'abús
    Un usuari de la Fundació MAP llegeix el cartell del protocol en prevenció d'abús Font: Fundació MAP
  • Preparació de la formació del protocol en educació sexoafectiva i prevenció d'abús per la Universitat de Vic
    Preparació de la formació del protocol en educació sexoafectiva i prevenció d'abús per la Universitat de Vic Font: Fundació MAP

L’objectiu principal és treballar i capacitar les persones amb eines que els permetin detectar una situació d’abús i assetjament.

Les relacions sexoafectives a la vida de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament genera un seguit de tabús o mites que són imprescindibles de trencar. D’aquesta manera ho afirma la Fundació MAP de Ripoll que, després de deu anys teixint el projecte, ha implementat un protocol pioner a Catalunya i a l’Estat i que neix de la necessitat de crear eines de formació perquè persones ateses, famílies i professionals puguin identificar situacions d’abús i gestionar les relacions sexoafectives.

Unió de dues vessants: educació sexoafectiva i prevenció d’abús

Un dels objectius és tractar l’educació sexoafectiva i, amb ella, situacions rutinàries com poden ser la vida en parella, el bon tracte i el respecte, i els espais íntims. Des de la Fundació MAP, es va crear una comissió multidisciplinària, un equip de treball transversal, que va començar a crear i elaborar aquest protocol fins a unificar en un document en el qual la detecció d’abusos i l’educació sexoafectiva són vessants molt lligades entre si.

Paral·lelament, es va engegar la formació de drets i deures, d’empatia, d’empoderament i presa de decisions… perquè les persones ateses tinguessin una base formativa amb totes les eines i material davant de situacions d’abús i maltractament. “S’havien normalitzat conductes d’assetjament entre persones amb discapacitat que no eren correctes” explica Jordi Fernàndez, responsable del protocol.

Un projecte que també engloba aquesta evolució de l’educació sexual, amb una visió global de la sexualitat: l’estima, la parella, l’afectivitat, les relacions. Jordi Fernàndez, ho exemplifica amb el cas d’una parella, de 73 i 75 anys, que es van conèixer a la Fundació i actualment el seu projecte de vida és viure els dos en un pis.

Són dues persones que necessiten suport, un monitor els ajuda unes hores al dia, però han aconseguit tenir el seu espai i viure junts. “És l’objectiu màxim del nostre protocol”, afirma Fernàndez, “el desenvolupament a nivell d’amistat, parella, sexual… no hi ha límits”.

Trencar barreres i tabús: la importància de l’educació sexoafectiva

Aquest protocol ha nascut a causa d’una gran necessitat que, fins ara, no ha estat coberta pel sistema educatiu. “La sexualitat és un dret de la persona i en aquest col·lectiu moltes vegades no es respectava ni treballava; potenciem la seva educació i els ajudem a trobar el camí”, defensa Jordi Fernández.

La Fundació MAP està en procés de formar altres organismes amb aquest protocol, per tal d’estendre la pràctica el màxim possible i generar un acompanyament i visibilització en l’àmbit de Catalunya però també a nivell estatal.

Gràcies a la implementació d’aquest projecte, és possible treballar la sexualitat de manera oberta amb els usuaris, sempre amb l’assessorament i l’acompanyament de professionals. La comoditat, la seguretat i deixar enrere sentiments d’inseguretat i de preocupació és un dels resultats més positius que viuen totes les persones usuàries. A poc a poc poden viure les seves relacions sexoafectives amb total plenitud. Han adaptat el protocol a lectura fàcil perquè arribi a tothom de la mateixa manera.

“La idea no és dir-los ‘què han de fer’, sinó donar-los la informació perquè ells puguin decidir en temes com ara viure en parella o tenir fills”, exposa Jordi Fernàndez. El fet de parlar de sexualitat i afectivitat, compartir i comunicar, ajuda a poder visibilitzar una realitat que sovint la societat ignora cap a les persones amb discapacitat.

Des de la Fundació MAP treballaran per assessorar i acompanyar tots els usuaris i les famílies en tots els dubtes que els puguin sorgir, en teràpies de parella, teràpies individuals, entre altres formes de treball.

Els orígens i l’estat actual del projecte

Aquest protocol va començar a teixir-se l’any 2012 amb tot un equip de professionals. Al capdavant del projecte hi ha el doctor en Psicologia i sexòleg clínic, Jordi Fernández. 

L’objectiu actual és formar tots els treballadors de la fundació i seguir formant entitats: “una de les claus és: com més coneixement, millor” afirma Jordi Fernàndez.

Els professionals de les entitats externes que estan en procés de formació són la Fundació el Maresme, el Consorci Sant Gregori al Gironès i l’Associació Sant Tomàs a Osona, on ja s’han fet sessions formatives. També formaran la Coordinadora de totes les entitats de Catalunya, i totes aquelles que els demanen ajuda.

La Fundació MAP també treballa en col·laboració amb la Universitat de Vic i la Universitat de Girona en diferents projectes d’investigació interna i externa. “Hem creat un programa pioner en educació sexual adaptat a persones amb discapacitat, no existeixen masses” afirma Jordi Fernàndez.

Aquest material consisteix en una guia d’intimitat i el mateix protocol d’abús, assetjament i maltractament, tot adaptat pels diferents públics. Formen les diferents entitats en crear el seu propi material o protocol, o directament la Fundació MAP forma els professionals, les persones ateses i les famílies d’aquestes entitats.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari