Àmbit de la notícia
Cultural

SOS Monuments demana més compromís per revertir l'estat de conservació del Monestir de Santes Creus

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ona Bachrach
  • El Monestir de Santes Creus és un Bé Cultural d'Interès Nacional que es va construir al llarg del segle XII.
  • Les humitats i filtracions ja afecten a la tercera part de moltes façanes de l'edifici, inclús s'han detectat deformacions en algun mur.
    Les humitats i filtracions ja afecten a la tercera part de moltes façanes de l'edifici, inclús s'han detectat deformacions en algun mur.
  • La problemàtica més greu que encara l'edifici són les esquerdes, que poden arribar a ser perilloses.
    La problemàtica més greu que encara l'edifici són les esquerdes, que poden arribar a ser perilloses.

L'entitat considera que les humitats i les esquerdes amenacen l'estat de conserva del Monestir, i insta les administracions a elaborar un pla més ambiciós per aconseguir revertir els deterioraments del monument.

L'Associació per a la Defensa Cívica del Patrimoni Cultural, també coneguda com a SOS Monuments, lamenta l'estat de conservació del Monestir de Santes Creus, a Tarragona, considerat un Bé Cultural d'Interès Nacional. Des de l'entitat s'exigeix a la Generalitat més compromís per garantir la correcta conservació del monument.

Santes Creus és una de les joies de l'art medieval català, considerada obra de primer ordre. El recinte d'aquest panteó reial s'articula en dues parts. La primera, considerada la més antiga, datada del segle XII, i els edificis que envolten la plaça de Sant Climent, a més de l'entrada al recinte, que són del segle XVIII.

El passat octubre, SOS Monuments va visitar l'edifici per revisar l'evolució del manteniment de les instal·lacions, després de l'anterior examinació el 2019. Malauradament, les deficiències de conservació detectades fa un parell d'anys persisteixen i s'han agreujat. Des de l'associació consideren que, de moment, no es tracta d'afectacions que posin en perill el monument, però si no es reverteixen, són prou greus perquè puguin acabar amenaçant la seguretat del conjunt.

Les deficiències que es presenten es poden agrupar en tres categories: esquerdes, humitats a les parets i problemes amb l'arrebossat. La problemàtica més greu que encara l'edifici són les "humitats que deterioren el materials, els deformen i poden acabar causant un dany irreparable", ens asseguren des de SOS Monuments i expliquen que les humitats principals provenen del subsol i "pràcticament afecten a tot el conjunt, tan la part gòtica com la barroca".

SOS Monuments també fa èmfasi en les esquerdes, que poden arribar a ser perilloses. Al no reparar-les, s'han anat allargant, com és el cas de la façana de l'Assumpta, que ha arribat a perdre part de materials. Aquestes condicions han facilitat l'aparició de bardisses, que amenacen en deteriorar i erosionar les parets.

Per últim, l'afectació menys greu, però no menys important, és la caiguda de trossos del revestiment exterior d'algunes façanes de la plaça de Sant Climent. La principal preocupació és que la pèrdua de la cobertura deixi el mur a la intempèrie, i exposi la façana a la violència temporal. Això pot afectar el seu estat i derivar en un deteriorament progressiu.

Elaborar un pla més ambiciós

El Monestir de Santes Creus és considerat un Bé Cultural d'Interès Nacional, i el seu gran valor històric i artístic exigeix un exercici de cura i conservació a l'altura de la seva categoria. La titularitat del Monestir és pública, tot i que part dels edificis de la plaça són propietat privada. Per tant, l'entitat explica que pertoca a la Generalitat garantir el correcte manteniment i conservació d'aquest bé cultural.

És per això que l'Associació per a la Defensa Cívica del Patrimoni Cultural demana que l'administració actuï com més aviat millor i elabori un pla més ambiciós per aconseguir revertir els deterioraments del monument. En el cas dels edificis de la plaça, és responsabilitat dels propietaris garantir la seva preservació, però l'Associació recomana a la Generalitat aplicar sancions i oferir ajudes per facilitar-ne el manteniment i evitar que suposi un sobrecost. Des de l'entitat s'està elaborant un informe per presentar-ho a l'administració.

Des de l'entitat consideren que no es protegeixen adequadament els monuments considerats patrimoni cultural. "Ni tan sols aquests grans monuments reben l’atenció que necessiten", expliquen, i afegeixen que "el Departament de Patrimoni gairebé no compta amb mitjans materials ni humans. No hi ha prou persones que puguin fer el seguiment i que vigilin que les restauracions o intervencions que es fan siguin les adequades".

"Catalunya té un gran patrimoni. Això significa que calen persones i mitjans per mantenir-lo i que no caigui a terra. Més que grans intervencions es necessita el seguiment diari, la petita intervenció que impedeix que s’agreugi el problema", manifesten.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari