Àmbit
Projectes

Eines per a treballar un projecte en equip

Entitat redactora
F Pere Tarrés
Autor/a
Maria Bombardó Soro

La coordinació de totes les persones que treballen en un projecte es facilita molt amb plataformes que permeten la coordinació i l’actualització simultània de continguts. 

Coordinar un grup de persones no és una tasca fàcil, i encara menys quan es tracta de dur a terme un projecte. Les entitats que treballen amb aquesta classe d’iniciatives es poden trobar amb dificultats per a gestionar els seus equips i aconseguir que els i les seves integrants no es trepitgin mentre duen a terme les seves tasques particulars.

En l’elaboració d’un projecte són molt útils aquelles eines que poden ser utilitzades per tots i totes les implicades de forma simultània. D’aquesta manera, tothom pot veure en què està treballant la resta. A continuació es detallen alguns d’aquests instruments.

Aquest recurs ha estat elaborat a partir del butlletí ‘Journalist’s Toolbox’ de Mark Reilley, on va compartir algunes eines per a gestionar projectes a l’article ‘Tools for managing projects’. 

Índex

Google Jamboard

Aquesta plataforma és gratuïta, i és una extensió que ve donada amb qualsevol compte bàsic de Google. Com passa amb el drive, es pot compartir amb un munt d’usuaris.

Es tracta d’una pissarra digital on les persones amb accés poden enganxar idees en forma de notes de paper, així com inserir fotografies, dibuixos i més. Es pot crear més d’una pissarra i fer-ne una presentació, i també es pot descarregar com a PDF.

És una eina molt útil en les diverses fases d’un projecte. En el seu inici, o inclús en la fase de plantejament, pot servir per fer pluges d’idees en equip sense necessitat d’estar present físicament. En un nivell més avançat, també pot utilitzar-se per a dividir tasques, programar accions i esquematitzar tasques.

FigJam

FigJam és molt semblant a Jamboard, però a més de pissarra també és una plataforma de disseny i compta amb dues versions, la de pagament i la gratuïta. Ambdues ofereixen les mateixes eines, però la segona té límits en els documents de disseny (tres), les pissarres (tres) i els projectes (un).

És útil per planejar accions, fer recerca, estructurar reunions, fer pluja d’idees... L’eina ofereix diversos models o plantilles des de les quals començar, o, si es vol, també es pot partir de zero. Inclou instruments específics per a fer treball en equip com un cronòmetre, un espai per votar i una àrea per a deixar comentaris. 

Miro

Aquesta eina també té dos vessants, el gratuït i el de pagament. Ambdues versions compten amb gran quantitat de prestacions que van més enllà de la pissarra.

Ofereix treball en àrees molt diferents, des de la creació d’idees fins a l’estratègia i la planificació, passant per la realització de diagrames, la investigació i l’organització de tallers i reunions.

A banda de les eines d’edició, extremadament variades però molt intuïtives, Miro compta amb diversos instruments pensats per a dinamitzar el treball: un temporitzador, un sistema de votacions, un espai on deixar comentaris en forma de notes i de gravacions de veu, una aplicació de xat i, fins i tot, una per fer una videotrucada i reunir-se virtualment a la mateixa plataforma.

Miro també posa a disposició dels i les usuàries una sèrie de recursos, pensats per a facilitar-los el treball. Així, hi ha guies, webinars, documentació, un blog i una comunitat online on compartir experiències i projectes.

I aquesta eina disposa a més d’un pla especial per a ONG, on la versió pagada té un descompte del 30% i s’adapta al pressupost de l’entitat.

Airtable

Aquesta plataforma sembla, bàsicament, un gestor de dades. Tanmateix, és molt més que això, i tot i que parteix de fer bases de dades, permet personalitzar la forma en què la informació s’estructura i crear aplicacions a raó d’aquestes dades.

És especialment útil a les fases dels projectes que demanen reunir o analitzar informació quantitativa, ja que la plataforma permet sincronitzar dades de diferents plataformes. Així, no cal que una persona de l’equip es dediqui exclusivament a actualitzar dades, ja que s’actualitzen soles.

A més, la plataforma dona l’opció de fer visualitzacions de dades, amb infografies i models personalitzables, dels quals es pot crear una presentació a la mateixa plataforma.

A banda, AirTable té moltes altres prestacions relacionades amb la gestió de projectes, com els calendaris, les línies de temps...

Més eines

Aquestes són només algunes plataformes que poden servir per a coordinar les persones d’un equip i la feina que fan en un projecte. A continuació es llisten algunes publicacions de Xarxanet on es llisten altres instruments semblants: 

5 eines de programari lliure per gestionar projectes

5 eines per gestionar projectes

Eines digitals de gestió interna per organitzar el 2022

Comparteix i difon