Àmbit
Informàtic

Mattermost, una eina de programari lliure per agilitzar la comunicació de les entitats

Entitat redactora
Colectic - Informàtic
Autor/a
Alejandra Sanchez

Coneguda com l'alternativa a Slack, Mattermost facilita la comunicació entre diferents membres de la vostra entitat. L'eina és de programari lliure i ja està traduida al català.

A Xarxanet, ja us hem parlat diverses vegades del funcionament de l'eina Slack. Aquesta plataforma ha revolucionat la forma de comunicar-se entre les membres d'organització i entitat. Slack permet reduir el volum de correus electrònics interns de manera notable, alhora que incorpora les funcions d'un xat, amb diferents canals i amb una gran quantitat d'aplicacions que poden integrar-se en aquests canals.

Però, un dels principals problemes de Slack, és que aquesta eina no és de programari lliure, de manera que totes les dades es guarden en els servidors de l'empresa Slack. Això comporta un problema ètic amb l'ús que pot fer aquesta empresa de les dades. A part, Slack no permet la utilització del seu codi per a la millora i adaptació del programa.

Per a solucionar aquest problema, l’any 2011, unes quantes emprenedores tecnològiques de Palo Alto, Califòrnia, van començar a treballar en el projecte Mattermost, l'alternativa a Slack, però en programari lliure. A continuació us expliquem les principals funcionalitats de Mattermost.

Índex

Registre i configuració del compte

El primer pas per a començar a utilitzar Mattermost és registrar-se i configurar el compte. Per fer-ho, només cal anar al lloc web de Mattermost i clicar a l’opció ‘Registre’. Allà se’ns demanarà l’adreça de correu electrònic i una contrasenya.

És important assegurar-se que s’ha verificat el compte a través de l’enllaç de confirmació que s'enviarà a l'adreça de correu electrònic que haguem indicat. Una vegada s’ha verificat el compte, ja es pot iniciar sessió a Mattermost amb les credencials que haguem indicat.

Un cop s’ha iniciat sessió, podem afegir una foto de perfil al nostre compte, canviar el nom d’usuari i modificar altres detalls rellevants perquè les membres de l'equip ens reconeguin fàcilment.

Creació d'equips i canals

Després de configurar el compte, es poden començar a crear equips a Mattermost. Els equips són espais virtuals on s’agrupen les membres de l’entitat, organització o projecte.

Dintre de cada equip, es poden crear canals per diferents temes, projectes o departaments. Per exemple, es pot tenir un canal per l’equip de comunicació de la nostra entitat i un altre per seguir el desenvolupament d’un projecte concret. Per garantir que les persones adequades tenen accés a la informació de cada equip, és important definir els permisos d'accés i la privacitat de cada canal.

Comunicació a Mattermost

Una vegada s’han configurat els equips i els canals, es pot començar a utilitzar Mattermost. Per trobar canals o membres dels equips, s’ha d'utilitzar la barra de recerca que apareix a la part superior de la pantalla. Un cop s’ha entrat en el canal o la conversa que es desitja, s’ha d’utilitzar el camp de text per escriure missatges.

A més, Mattermost permet utilitzar el símbol ‘@’ seguit del nom d'una membre del nostre equip per esmentar-la directament en un missatge. D’aquesta manera, la persona serà notificada ràpidament quan se li escrigui un missatge.

Notificacions i mencions

Mattermost envia notificacions en temps real per ajudar a mantenir a les membres de l’equip al corrent de les converses i de les actualitzacions importants.

L’eina permet configurar les preferències de notificació per rebre alertes sobre missatges nous, mencions i altres activitats rellevants. A més, permet triar entre rebre notificacions a través de la plataforma, per correu electrònic o mitjançant integracions amb altres eines de comunicació.

Integracions i aplicacions externes

Mattermost s'integra amb una àmplia varietat d'eines i aplicacions externes per a millorar la col·laboració i el flux de treball dels equips. Per exemple, Mattermost es pot connectar amb eines com Jira, GitHub o Google Drive per a facilitar la coordinació i l'intercanvi d'arxius. A més, dintre de la plataforma hi ha d’altres funcionalitats organitzatives, com ara Boards, a la que també li vam dedicar un recurs a Xarxanet.

Aquestes integracions permeten centralitzar la comunicació i les activitats de l'equip en un sol lloc, estalviant temps i evitant la necessitat d'alternar entre diferents aplicacions.

Comparteix i difon