Àmbit de la notícia
Cultural

Micromasclismes, gestió emocional i tècnica en clau de dona: arriba la III Jornada d'equitat del món casteller

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Dona castellera al pilar de la Colla Jove Xiquets de Tarragona davant la Catedral de Tarragona.
    Dona castellera al pilar de la Colla Jove Xiquets de Tarragona davant la Catedral de Tarragona. Font: Pere Toda - Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya
  • El món casteller és un món de contacte, cosa que pot fer-ne baixar la participació. Font: Arç cooperativa.
    Des de la Coordinadora es promou el hashtag #SomExemple per destacar els valors que sempre han destacat al món casteller. Foto: Arç Cooperativa. Font: Arç cooperativa
  • El local dels Marrecs de Salt acull la III Jornada d’equitat del món casteller.
    El local dels Marrecs de Salt acull la III Jornada d’equitat del món casteller. Font: Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya (CCCC)

La Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya (CCCC) de la mà de la Comissió d’Equitat, organitza una sèrie de tallers i sessions obertes a totes les castelleres i castellers que hi vulguin participar.

Avui en dia encara existeixen, a multitud d'àmbits de la vida, situacions de desigualtats, unes circumstàncies que exposen una sèrie de mancances que la societat continua tenint en qüestions de gènere. L'associacionisme cultural, i el món casteller en concret, com a reflex de la societat, no n'és una excepció, motiu pel qual la comissió d'equitat de la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya (CCCC) impulsa la Jornada d'equitat del món casteller, amb diversos tallers i sessions per treballar aspectes d'equitat en les colles castelleres.

Enguany se celebra la III edició de la Jornada d'equitat del món casteller, un acte que torna al seu habitual format presencial després que l'any passat es veiés afectat pel context de pandèmia i hagués d'adaptar-se amb un format virtual. Els diferents tallers i sessions sobre equitat al món casteller es duran a terme el dissabte 27 de novembre des de les 9.30 h fins a les 14 h, al local dels Marrecs de Salt a Naus guixeres, 8. Carrer Sant Antoni, 1, Salt (Girona).

Cristina Sánchez, directora de la coordinadora, destaca la importància de treballar l'aspecte d'equitat a les colles malgrat la inclusivitat de la qual sempre ha fet gala el món casteller, un espai on hi té cabuda tothom. "Creiem de veritat que el món casteller n'és un exemple en molts d'aquests valors que potser a la societat de vegades no acabem d'interioritzar prou, però encara ens falta treballar, fer autocríticareflexionar posar mitjans per sensibilitzar, educar i visibilitzar aquestes diferències que encara es viuen", explica Sánchez.

Així, tot i els valors del món casteller, i dels molts passos endavant que s'han fet els últims anys, Sánchez recorda que el món casteller ha sigut, històricament molt masculí i que en aspectes de gènere "és on tenim més feina a fer i més pedra per picar".

La comissió d'equitat va ser qui va impulsar la celebració d'aquestes jornades després de promoure una enquesta, dirigida a castelleres i castellers, en la qual es va detectar que encara existeixen diferències i situacions de greuges comparatius sobretot en aspectes de gènere, a més de, en menys mesura, aspectes de racisme i LGTBIfòbia. Com a aspecte positiu d'aquesta enquesta, es va despendre que molta gent la responia assegurant que no era conscient d'haver viscut aquestes situacions o haver-les presenciat a la colla.

Tallers i sessions de la jornada

A diferència d’altres jornades impulsades per la CCCC, aquesta tercera edició serà oberta a totes les castelleres i castellers que hi vulguin participar. Les inscripcions ja estan obertes i es poden formalitzar a través d'aquest enllaç.

Un dels tallers destacats d'aquesta jornada serà 'Micromasclismes al món casteller', una activitat que ocuparà tot el matí i es dividirà en dues sessions. A la primera es treballarà en grups no mixtos per poder compartir experiències des de la sororitat, mentre que la segona part serà en grups mixtos per poder treballar la gestió d’aquestes realitats.

 

En paral·lel a aquest taller es proposen dues sessions: la primera, 'Gestió emocional de les diferències', una sessió on es tractarà des d’un enfocament positiu com rebem a les persones des de la diversitat, sigui per procedència, cultura o identitat; i la segona, 'La tècnica amb ulls de dona', per donar resposta a preguntes com "varien els assajos o els castells en funció de si hi ha una dona o un home al capdavant?" o "què aporten les colles universitàries a la realitat de les convencionals?"

Finalment, la jornada comptarà amb la presentació del model de protocol i els materials preparats per les colles a partir del protocol contra l’abús infantil (ASI) definit pels Castellers de Barcelona juntament amb la Fundació Vicky Bernadet. "És un pas endavant molt gran", assegura Sánchez. "És un tema que des de la comissió ja s'havia parlat en treballar en el context prepandèmia, però que finalment els castellers de Barcelona ho van accelerar, amb molt de mèrit i una bona feina que s'ha de reconèixer", felicita la directora de la coordinadora.

Reptes del món casteller

D'entre els reptes que el món casteller ha d'afrontar durant el futur en aspectes d'equitat, Sánchez considera que, com a situació idíl·lica, seria acabar amb les desigualtats i les diferències. Abans, però, en un futur més proper, la directora de la coordinadora assenyala que el tema del gènere és el que més s'ha de treballar durant els assajos i les actuacions.

"S'ha de donar molta més visibilitat a la dona, acabar amb els micromasclismes. Tot i no ser un problema preocupant, són moltes les dones castelleres que conviuen cada assaig amb petits comentaris o petis gestos que incomoden", explica. "Volem aprendre a reconèixer aquests gestos i comentaris, i, un cop els reconeguem, llavors podem treballar per erradicar-los, minimitzar-los o dona'ls-hi la volta", sentència Sánchez.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari