Àmbit de la notícia
Ambiental

L'apagada elèctrica o la necessitat de canviar el model energètic

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Alguns països temen que en els pròxims anys es produeixin apagades energètiques prolongades.
    Alguns països temen que en els pròxims anys es produeixin apagades energètiques prolongades.
  • Estan projectades diverses línies de molt alta tensió per transportar energia elèctrica des d'Aragó a Catalunya.
    Les entitats ecologistes consideren necessari canviar el model actual. Font: Llicència CC
  • Les entitats denuncien la massificació de projectes de parcs d'energia eòlica.
    Les persones expertes demanen poder deixar els combustibles fòssils i completar la transició energètica abans que s'exhaureixin. Font: Llicència CC

La possibilitat d'un col·lapse energètic posa de manifest la necessitat de dirigir-se cap a un model on les persones i el planeta estiguin al centre, i deixar enrere el creixement i la maximització de beneficis.

La imatge de molts establiments comercials sense estoc de productes, com ara fogonets de gas, espelmes o llanternes, ha estat un habitual durant el darrer mes. La ciutadania dels països del nord global s'ha llençat a fer recapte de productes davant l'alarma que va fer saltar el govern austríac, al témer que es pogués produir una apagada elèctrica prolongada, i per la qual va prevenir a la ciutadania per mantenir-se preparada per si aquest col·lapse energètic s'arribés a produir.

Més enllà que aquesta situació es pugui acabar desencadenant o no (els experts coincideixen que, a causa de la situació d'aïllament elèctric amb el sistema europeu en el qual es troba l'Estat espanyol, la possibilitat d'una apagada energètica prolongada a Catalunya és poc probable), cal fer una reflexió sobre el model energètic que ens ha portat fins a la possibilitat que es pugui produir una apagada elèctrica en els pròxims anys sense haver completat una transició energètica que esmorteís un impacte com aquest.

La possible apagada elèctrica té dues lectures. Hi ha persones expertes que consideren que aquest temut col·lapse energètic és derivat de la frenada que ha suposat la pandèmia quant a disponibilitat de recursos. Una crisi global que afecta a tots els àmbits: la cadena de subministraments falla, falta de productes, menys gent disponible per fer transport per carreteres, l'alt preu dels contenidors, talls de gas o la inflació de preus de l'electricitat

D'altres, ho relacionen amb l'evident declivi dels combustibles fòssils, un panorama que entitats ecologistes contemplen des de fa anys i un dels motius, juntament amb la sobirania i justícia energètica, pel qual consideren necessària una transició energètica i un canvi de model. Els recursos del planeta són finits, el gas natural pateix un petit declivi a Europa, i el carbó i el petroli a tot el món.

Deixar els combustibles fòssils abans que ens deixin ells a nosaltres

Experts i expertes coincideixen en considerar que aquesta alarma que ha provocat el neguit de la ciutadania ha estat molt exagerada. Malgrat això, aquest anunci pot ajudar al fet que la gent pugui estar conscienciada sobre la situació real dels combustibles fòssils, la disponibilitat energètica i el llarg camí que encara queda per fer de transició energètica.

Des d'Ecologistes en Acció Catalunya, el Miquel Vallmitjana, coordinador de Canvi Climàtic de l'entitat, considera que és molt important que la ciutadania sigui conscient que tots els combustibles fòssils comencen el seu declivi. "Des del nostre punt de vista, aquest declivi ha de ser més gran. Hauríem de deixar els combustibles fòssils molt abans que ens deixin a nosaltres", manifesta Vallmitjana.

Indistintament del que passi primer, assevera Vallmitjana, "el model que tenim ara ha de canviar radicalment, un canvi que si es fa voluntàriament pot evitar situacions dramàtiques". Coincideix la Irene González, membre de la Xarxa per la sobirania energètica i Enginyeria sense Fronteres. "Hi ha veus de l'àmbit ecologista que diuen que estem veient els primers símptomes d'aquest col·lapse, que estem començant a entrar als límits del creixement i de la necessitat de canviar el model", considera.

'Començar a decréixer' és una expressió que utilitzen tant Vallmitjana com González, un camí que ha de marcar el nou model energètic. "Quan parlem de transició energètica el primer que hem de calcular és quanta energia ens cal consumir, i no s'està fent", considera González. "S'ha de prioritzar aquells usos més necessaris i posar en dubte usos que potser no necessitem i començar a decréixer per poder ser més resilients", afegeix des d'Enginyeria sense Fronteres

Preocupació ciutadana

González explica que durant els assessoraments col·lectius que duu a terme cada setmana l'Aliança de la Pobresa energètica, entitat en la qual participa Enginyeria sense Fronteres, hi ha moltes persones angoixades per la possibilitat que aquest col·lapse arribi. "Pateixen per si es poden quedar sense llum després de portar anys lluitant per poder pagar les factures i tenir aquesta llum disponible", explica. Des de les entitats tranquil·litzen a la ciutadania i els expliquen la situació real sense alarmismes.

"El canvi climàtic i l'emergència climàtica tindrà més impacte sobre la gent que té menys capacitat d'acció, que és la gent amb menys recursos", explica la membre d'Enginyeria sense Fronteres, que lamenta que s'hagi generat tanta por i rebombori amb l'alarma de la possible apagada energètica, deixant enrere ja "moltíssimes persones que ara ja estan en situació de vulnerabilitat, i que pateixen escassetat energètica, i que, per tant, tindran menys opcions de preparar-se", exposa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari