‘UPC Reutilitza’ dona una nova vida als equips informàtics
Comparteix
La universitat col·labora amb diverses entitats socials a qui cedeix ordinadors que ja no fa servir per ajudar-les i motivar un model de consum més sostenible.
El programa UPC Reutilitza és una iniciativa de la Universitat Politècnica de Catalunya que combina l'aprenentatge amb el servei social per tal de reutilitzar els equips i recursos informàtics tant a la mateixa universitat com a d’altres entitats col·laboradores.
Quan la universitat decideix renovar els ordinadors, l'equip del programa posa a punt el material antic i l’ofereix a entitats d'interès social i programes solidaris. La iniciativa treballa preferentment amb entitats de proximitat en un entorn local, tot i que segons l'estoc disponible col·labora també amb projectes de cooperació internacional per al desenvolupament.
Es tracta d’una acció que ha anat augmentant el seu àmbit d’actuació de forma progressiva. Això és gràcies a un increment en la quantitat d'equips i d'entitats receptores així com en el nombre de persones col·laboradores. Això últim s’ha degut a la realització de pràctiques obligatòries d'estudiants de la UPC de quatre assignatures del Grau en Enginyeria Informàtica de Barcelona (FIB) a les Jornades UPC Reutilitza de Campus Nord que se celebren a la primavera i a la tardor.
Durant els darrers anys el programa ha permès col·laborar amb més de 400 entitats sense ànim de lucre. Al 2021 es van cedir 15 portàtils, 99 torres, 76 pantalles, 164 perifèrics i 2 servidors a 23 entitats. I des del gener de 2022 s'han lliurat 14 torres i 28 perifèrics al Centre de Joves i Adults de la Fundació ACIS, 17 torres i 29 pantalles a la Fundació Marianao, 18 torres i 34 pantalles al Casal dels Infants ASB, i 8 portàtils a l’ONG Cooperació amb Alegria, en el marc d’un projecte de cooperació amb una xarxa de centres de salut d’Etiòpia coordinada des de dos hospitals centrals d'Addis Abeba.
Com ja s’ha esmentat, la fundació Marianao és una de les beneficiàries del programa Reutilitza. Allà, fan servir els equips que han recuperat perquè joves que s'estan formant a la seva escola de Noves Oportunitats puguin aprendre a condicionar i muntar equips informàtics. Alhora, aquests equips acaben en mans de persones en situació de risc o famílies que no disposen d'equips informàtics a casa, el que significa estirar la vida útil dels equips informàtics donant-los una funció social. Des d’aquesta fundació expliquen: “és un canal molt àgil i eficaç per aconseguir recursos tecnològics que d'una altra forma acabarien a la deixalleria. Tots contribuïm en la lluita per minimitzar l'impacte ambiental d'aquests equips.”
Una altra entitat beneficiària és L'Associació Canaan-Pla de l'Estany, una entitat sense ànim de lucre que treballa amb persones amb addiccions. Des dels seus serveis realitzen la deshabituació a les substàncies d’aquestes persones a la vegada que les ajuden amb la reinserció al món laboral. Per fer-ho dissenyen un pla de treball individualitzat i d'inserció. És en aquesta fase on han donat ús als equips informàtics que els ha proporcionat el programa UPC Reutilitza. Els equips muntats serveixen perquè les persones usuàries puguin familiaritzar-se amb les noves tecnologies, redactar el currículum, participar d'algun curs de formació online... Sobre els equips diuen que “estan en bon estat i poden adaptar-se a moltes funcions dins d'una entitat, no només perquè els usuaris en puguin fer ús, sinó també per altres tasques en l’àmbit logístic. Un d’ells, per exemple, és utilitzat per l'equip educatiu que fa d'atenció directa per poder treballar amb diversos registres i protocols.”
A banda de potenciar l'accés a la tecnologia de les persones en situacions vulnerables , el programa UPC Reutilitza és un exemple de reutilització de proximitat. Aquest model ha resultat de la crisi, així com d’iniciatives com aquesta que volen fer-li front per fer un gir al consumisme actual en què tot perd valor un cop és estrenat. Així, expliquen que l’esperit d’UPC Reutilitza és “fer pedagogia que els aparells poden reutilitzar-se, tornar a tenir valor, i iniciatives com aquesta són un exemple educatiu molt bo”.
Des d’aquest programa entenen que avui dia resulta imprescindible disposar d'una mínima competència digital per poder garantir l'accés en condicions d'igualtat als serveis bàsics de la comunitat. La situació de pandèmia ha transformat la forma de comunicar-se amb les institucions. A UPC Reutilitza expliquen: “l'alfabetització digital és importantíssima i actualment ja no només la pateixen els col·lectius més desfavorits sinó que també s'amplia a persones majors de 65 anys que per la seva trajectòria vital no han tingut la necessitat d'aprendre noves tecnologies i ara es troben desfasats per realitzar activitats quotidianes com treure diners del caixer, per exemple”. D’aquí que, amb l’esperit de garantir l’accés als entorns digitals a tota la població, s’hagi posat en marxa aquesta iniciativa.
Afegeix un nou comentari