Àmbit de la notícia
Internacional

Un mitjà de referència per saber què està passant al Sàhara Occidental

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Judit Vela
  • La plataforma també fa referència a la diàspora de les dones sahrauís arran de l'ocupació per part del Marroc.
    La plataforma també fa referència a la diàspora de les dones sahrauís arran de l'ocupació per part del Marroc. Font: Ricard Jiménez. Font: Ricard Jiménez
  • A partir del projecte, han elaborat una llista d'empreses que participen de l'espoli de recursos naturals al territori.
    A partir del projecte, han elaborat una llista d'empreses que participen de l'espoli de recursos naturals al territori. Font: Wolfgang Hasselmann. Font: Wolfgang Hasselmann.
  • SOSSàhara.org fa visible la vulneració sistemàtica de drets humans que pateix la població sahrauí des de fa dècades.
    SOSSàhara.org fa visible la vulneració sistemàtica de drets humans que pateix el poble sahrauí des de fa dècades. Font: De Hammoudi. Font: De Hammoudi.

El portal web, impulsat per dues entitats, pretén servir de guia per entendre la situació actual d'aquest territori en conflicte. 

Des que ha esclatat la notícia sobre el canvi de postura del govern espanyol davant el conflicte del Sàhara Occidental i el Marroc, no han deixat de proliferar informacions de tot tipus sobre el tema tant als mitjans de comunicació tradicionals com a les xarxes socials.

Un dels majors problemes amb què es troben moltes persones que volen saber què està passant, ja sigui en aquest o en qualsevol altre territori en conflicte, és la manca de veracitat, claredat i profunditat respecte a les informacions que reben.

Gràcies a un projecte impulsat per l’Institut Internacional per a l’Acció Noviolenta (Novact) i la Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí (ACAPS), acaba de veure la llum un portal web específic que pretén servir com a mitjà de referència per entendre la situació que es viu al Sàhara des de fa dècades.

Aquest web, SOSSahara.org, s’emmarca en un projecte que va ser presentat a l’Agència Catalana de Cooperació durant la tardor del 2020 per part de les dues entitats, l’objectiu del qual és fer visibles les vulneracions sistemàtiques de drets humans i l’espoli dels recursos naturals que pateix la població sahrauí a mans de diferents governs i multinacionals.  

Què es pot trobar al portal web?

A través de les diferents categories, la usuària o usuari pot navegar pel web (en quatre idiomes) i llegir la història del Sàhara Occidental, accedir a l’anàlisi del marc legal en el qual es troba el conflicte, veure quines empreses estan implicades en l’espoli, comprovar com la població està denunciant i lluitant pels seus drets i fer-se una idea més clara de la situació actual als campaments i als territoris ocupats pel Marroc.

A més, hi ha una part dedicada exclusivament a entendre la importància del paper de les dones sahrauís en la història d’aquest poble i en l’actualitat. Tal com explica Albert Giralt, coordinador d’ACAPS, “les dones són les qui van haver de fugir al desert amb els seus fills i van muntar els campaments. Actualment, són un pilar fonamental de la lluita i participen en tots els espais polítics de decisió”.

En aquest sentit, com a part del projecte mencionat anteriorment, Giralt explica que també tenen previst posar en marxa una exposició itinerant sobre les dones sahrauís a partir de l’estiu, centrada en la seva realitat als campaments de persones refugiades, així com en la diàspora de la qual han estat protagonistes.

La presentació d’aquesta plataforma va tenir lloc el passat 22 de març a La Torre de la Sagrera. A banda de presentar SOSSahara.org, va tenir lloc una taula rodona a la qual van participar diferents activistes sahrauís i Nora Miralles, investigadora de l’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE). Segons Giralt, l’acte va ser tot un èxit: “es nota que la gent agraeix tornar a la modalitat presencial. A més, per sort o per desgràcia, és un tema que ara mateix està a l’ordre del dia”, conclou.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari