Àmbit de la notícia
Cultural

‘Poble-sec, la terra de l’aigua’ recupera la memòria històrica del barri a través de l’art

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Eduardo Izquierdo i Sandra Pulido
  • Vostok Collective és una companyia de teatre dedicada a la creació escènica multidisciplinària.
    Vostok Collective és una companyia de teatre dedicada a la creació escènica multidisciplinària. Font: Diego Defros.
  • Vostok Collective ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Carulla, a través d’una de les beques SOS Cultura.
    Vostok Collective ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Carulla, a través d’una de les beques SOS Cultura. Font: Vostok Collective.

Vostok Collective té en marxa l’exposició que reflecteix el procés de creació d’una peça teatral amb persones grans com a protagonistes.

Vostok Collective és una companyia de teatre dedicada a la creació escènica multidisciplinària que ha participat en alguns projectes de teatre comunitari. Per això, entre els seus treballs s’inclouen documentals, audiovisuals o performances lligades amb el teatre visual, la dansa o qualsevol altre tipus de manifestació artística.

El 15 de juny van estrenar al Centre Cívic El Sortidor (al barri del Poble-sec de Barcelona) ‘Poble-sec, terra de l’aigua’, una exposició -que es mantindrà fins al 30 de juny- que documenta el procés de creació d’una peça teatral en la qual es recupera la memòria històrica del barri. Diego Defros ha estat l’encarregat de plasmar aquest procés que continuarà després de l’estiu, ja que la representació serà a l’octubre en el marc del Viu Montjuïc com a tancament i mostra de tot aquest camí.

En el projecte hi participen artistes de diferents disciplines (poesia, dansa, interpretació, circ, performances...) i persones grans i les voluntàries que les acompanyen -perquè també volen posar en valor la seva feina-, vinculades a l’Associació Baixem Al Carrer de la Coordinadora d'entitats del Poble-Sec.

“Crèiem que així es generaria una relació intergeneracional i, a més, faria que els artistes aprenguessin a desenvolupar projectes d’art per a la transformació social”, explica el Martin G. Guirado, membre de Vostok Collective.

La gent del barri recupera la memòria històrica

Aquest projecte cocreatiu que ha donat com a resultat l’exposició s’ha desenvolupat a diferents llocs del Poble-sec, vinculant sis persones grans del barri en risc d’aïllament amb les sis persones voluntàries que les acompanyen i un grup d’artistes.

El punt de partida d’aquesta peça de teatre documental són els records de les persones que han viscut tota la vida al barri: “Abans el Poble-sec era una terra de cultius, però l’arribada de les indústries tèxtils es va endur tota l’aigua i aquesta zona va començar-se a conèixer com el ‘poble sec’”, comenta el Martin G. Guirado.

Un descobriment per a les artistes

Durant diversos mesos, cada artista s’ha trobat amb la persona gran “per parlar sobre la seva vida i fer la investigació documental”, i en aquest temps “s’han creat moments molt macos. Vèiem com només d’escoltar una cançó es connectaven amb els seus propis records”, explica Guirado.

A ‘Poble-sec, la terra de l’aigua’ hi participen artistes de disciplines, bagatges i edats diferents. Totes coincideixen, però, que “és un absolut descobriment” i que “han aconseguit establir una forta connexió amb les persones grans” -ja que sempre treballen les mateixes parelles.

La seva relació, per tant, va més enllà de l’artística, com explica el Martí G Guirado: “A partir d’ara, per descarregar de feina l’Associació Baixem Al Carrer, els artistes segurament aniran a buscar i retornaran les persones grans a casa seva.

També són diferents els perfils de les persones grans que protagonitzen el projecte, però les ganes i l’entusiasme són comuns. “Un cop estan a l’assaig no volen tornar cap a casa o algunes persones no surten mai al carrer si no és per venir a assajar”, comenten des de Vostok Collective.

La xarxa per tirar endavant el projecte

Per a la realització del projecte, Vostok Collective ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Carulla, a través d’una de les beques SOS Cultura, que en aquesta edició s’han emportat també altres iniciatives com ‘Ritme i Compromís’, de l’associació del mateix nom i que ha treballat a un centre de menors de noies no acompanyades al Montseny, o ‘CIA BROTS’ d’uTOpia Barcelona, enfocat a persones amb diagnòstics de salut mental, entre d’altres.

A més a més, hi ha participat l’Institut del Teatre i Núria Banal de Marabal. A banda de tot un barri -amb l’Associació Baixem Al Carrer al capdavant- que s’ha bolcat amb el projecte des del primer moment perquè, de fet, el que havien de ser sis veïns i veïnes del Poble-sec ha acabat aplegant a una trenta de persones que s’han inclòs en la peça teatral a través del cor -un conjunt de gent que forma part de les històries dels i les protagonistes-.

Al llarg de la seva trajectòria, Vostok Collective ha desenvolupat altres propostes relacionades amb temes socials o mediambientals com, per exemple, ‘La venganza de Greta Thunberg’, on es tractava el col·lapse mediambiental que assola al món o ‘Las paredes tienen memoria’, guanyadora de la convocatòria Art for Change de la Fundació La Caixa l’any 2020, i que promovia l’art i la cultura com a eines de transformació social, tractant temes com l’ansietat, la depressió, l’aïllament o la soledat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari