400.000 nens i nenes catalans, en situació de pobresa
Comparteix
Save the Children realitza una sèrie de propostes per millorar les condicions de vida d’infants i adolescents, els grups més exclosos socialment.
A partir de l’Enquesta de Condicions de Vida de l’Institut Català d’Estadística (IDESCAT), Save the Children ha extret una sèrie de conclusions relacionades amb l’estat de la pobresa infantil a Catalunya i a l’Estat espanyol.
L’organització líder en defensa dels drets de la infància ha alertat principalment que més de 400.000 infants a Catalunya encara viuen en situació de pobresa, tot i haver-se reduït la taxa en 4,8 punts (61.600 infants) al territori respecte de l'any 2020. Així, aquest grup poblacional continua sent el més exclòs socialment, amb una taxa més alta (un 55% superior) que la de les persones adultes.
Les famílies monoparentals/monomarentals són les que s’emporten la pitjor part, ja que més de la meitat (146.000 persones) es troben en situació de pobresa. A més a més, la xifra ha empitjorat l’últim any, arribant als 8,7 punts percentuals més.
Pel que fa a la privació material, és a dir, a la impossibilitat d’atendre necessitats bàsiques (alimentació, habitatge, subministraments...), les xifres han disminuït: en l’últim any, 5.700 nens i nenes han deixat de patir aquest nivell extrem d’escassetat.
Segons l’entitat, aquesta reducció es relaciona directament amb la implementació de prestacions i ajuts socials, sobretot en context de pandèmia. No obstant això, cal destacar que les mesures continuen tenint més efecte en la població adulta que en infants i adolescents.
Puedes consultar estos y otros datos que hemos analizado a raíz de la #ECV publicada ayer por el @es_INE aquí https://t.co/T2r7avs0CL#PobrezaInfantil #Pobreza pic.twitter.com/RywZS7SoLC
— Save the Children Es (@SaveChildrenEs) June 30, 2022
Com es pot revertir la situació?
Susana Capell, tècnica d’incidència social a Catalunya, ha recordat que “els efectes provocats per la pobresa infantil es transmeten de generació en generació, impactant directament en el desenvolupament de la infància”. Per aquest motiu, sembla de vital importància actuar amb rapidesa i eficiència.
El cost mitjà per criar un infant dignament a Catalunya és de 819 euros mensuals. Tot i així, només s’inverteix un 0,8% del PIB en protecció a la infància (un 1,4% menys que la mitjana dels països de la Unió Europea). Davant d’aquest panorama, Save the Children ha proposat la implementació d’un ajut universal per a la criança dels 0 als 17 anys de 100 euros mensuals (com a mínim) en l’àmbit estatal.
En el context català, ha demanat la reformulació de la Renda Garantida de Ciutadania amb la creació d’un complement per la criança destinat a les famílies més vulnerables. A més a més, l’organització ha instat a assegurar l’accés gratuït i efectiu a serveis bàsics pel desenvolupament de la infància (salut, educació, habitatge...) a través de l’elaboració d’una estratègia contra la pobresa infantil que compti amb la visió i els coneixements de les entitats que treballen en aquest àmbit.
En definitiva, Save the Children reclama la millora i la garantia de l’accés als serveis necessaris per a la criança i fa una crida als i les líders polítics, així com al Govern de la Generalitat, perquè posin la infància en primera línia a l’hora de fer polítiques i comptes públics.
Afegeix un nou comentari