La Mulassa i els Cavallets Cotoners, les noves incorporacions del bestiari festiu de Sabadell
Comparteix
En el marc del projecte de conformació del Seguici Festiu de Sabadell, després de quatre-cents anys, se sumen aquestes figures per a recuperar la història tradicional de la ciutat.
La celebració de les festes populars ha variat amb el pas del temps. A Sabadell, a partir de la dècada dels anys seixanta i setanta, va viure un canvi amb la tendència de les vacances, a causa de l’arribada del cotxe i la forta industrialització. Antigament, la Festa Major se celebrava per Sant Feliu, l’1 d’agost, però es va canviar de data a principis de setembre. La recuperació del patrimoni festiu de la ciutat és un fet important per a les entitats i la població.
El Lleó, l’Àliga i la Víbria són les figures que, des del 2020, han reviscut per començar a conformar el Seguici Festiu de Sabadell, de la mà d’entitats com els Geganters i Grallers de Gràcia i l’Associació Amics Encultura’t. Enguany, s’ha celebrat el bateig de dues figures més: la Mulassa i els Cavallets Cotoners.
Presentació dels Cavallets i de la Mulassa de Sabadell.Dues noves figures que formaran part del Seguici Festiu. pic.twitter.com/B7kk2CRb0P
— ipcivalles (@ipcivalles) July 31, 2022
Més de quatre-cents anys d’història
“Vam descobrir que l’any 1619, per les festes de la Puríssima, hi havia una Mulassa, uns Cavallets, una Àliga… Ens indica que havien existit”, detalla David Hidalgo, cap de colla de l’Associació Amics Encultura’t, l’entitat a càrrec de la recuperació de la Mulassa. Explica que també varen descobrir que era el Gremi de Paraires de Sabadell qui portava aquesta figura festiva al segle XVII. Una informació que va ser clau per engegar el procés de recuperació.
L’Esbart Sabadell Dansaire ha estat l’encarregat de la restauració dels Cavallets Cotoners, una entitat nascuda el 1977 i encarregada de promoure l’ensenyament de les danses tradicionals catalanes: “En el nostre repertori sempre ens han faltat danses amb algun tipus d’elements més visuals, com cavallets o nans”, destaca Lydia Orobitg, presidenta de l'esbart. Afegeix que, els Cavallets, participaran en l’aprenentatge de danses, amb aquestes figures, de diferents llocs de Catalunya.
La Mulassa, un animal foll
Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca de Granollers, ha estat l’encarregat de la construcció de la Mulassa, i la seva música i ball protocol·lari ha estat compost pel mestre graller Xavier Muixench, qui també va idear el ball del Lleó de Sabadell i dels Gegants de Barcelona. Una dansa que inclou una picada d’ullet a la sardana, la dansa catalana per excel·lència, segons expressen des d’Encultura’t.
“Les mulasses, en general, són un element esbojarrat del bestiari, és una de les peces més desenraonades, que intenten jugar més amb el públic”, detalla Hidalgo. Aquest caràcter eixelebrat és el que caracteritza la Mulassa de Sabadell, boja, simpàtica i juganera amb les espectadores.
A més, segons destaca el cap de colla d’Encultura’t, consideren la Mulassa un animal foll, per la seva història i caràcter, des dels seus orígens. “A l’antiga festivitat del Corpus barceloní, als segles XVI i XVII, la Mulassa obria la processó perquè anava amb dos fuets a la boca i empaitava al públic per poder fer camí”, afegeix David Hidalgo.
El recorregut dels Cavallets
Anna Sínia, cistellera de Vimbodí i Poblet, municipi de la Conca de Barberà, ha estat la constructora de les vuit figures dels Cavallets Cotoners, confeccionats amb medul·la de jonc, un estil de vímet. El ball que les acompanyarà, la dansa de Cavallets de Sabadell, ha estat ideada pel músic Tomàs Manyosa, company de l’Esbart Sabadell Dansaire. S’estima que l’escenificació de les figures festives dels Cavallets representen la lluita històrica entre els bàndols cristià i musulmà.
La Mulassa de Sabadell és una figura de protocol i també participa en activitats de foc, llençant flames per la boca. Per tant, de la mateixa manera que els Cavallets Cotoners, es podran veure a la Festa Major de la ciutat, a la cercavila d’inauguració i cloenda, al correfoc, a la Vigília de la Mare de Déu de la Salut de Sabadell i a les festes de Sant Feliu, entre altres sortides i visites a poblacions i barris. Els Cavallets Cotoners també participaran en el repertori de l’esbart.
Aquest projecte de recuperació de les figures del seguici festiu de la cocapital vallesana ha sigut possible gràcies a l’esforç de les diferents entitats de cultura popular de la ciutat i a les campanyes de micromecenatge. En el cas de la Mulassa, han permès l’aportació del 20% del cost final. Totes les persones que han col·laborat en el restabliment d'aquesta, podran trobar el seu nom en una placa al seu interior.
Una presentació especial
Coincidint amb les dates de l’antiga Festa Major de Sabadell, l’1 d’agost, la ciutat ha celebrat el bateig i presentació de les noves figures festives. Com a novetat, les bèsties han fet la seva primera aparició des de dins de l’ajuntament, i la població ha pogut gaudir en primícia la mostra del ball protocol·lari de les figures.
Han participat les padrines de la Mulassa de Sabadell, que són la Mulassa de Barcelona, l’Haca Traca Almalafa de Castelló i la Mulassa de Mataró. Acompanyant els Cavallets Cotoners, han sumat els Cavallets Cotoners de Barcelona i del Ball de Cotonines de Vilanova i la Geltrú.
Afegeix un nou comentari