Una guia metodològica per treballar la pobresa energètica en la infància
Comparteix
Enginyeria Sense Fronteres presenta 'Drets energètics en mans de la infància', una guia que posa al centre un col·lectiu present a moltes de les llars en situació de pobresa energètica i qui en pateix els impactes directament.
La pobresa energètica no ens impacta a totes per igual. Aquesta xacra, que va en augment any rere any, té impactes diferenciats en aquells col·lectius que pateixen discriminacions per altres raons, sigui per raó de gènere, d’edat, de diversitat funcional, d’origen o per situació administrativa. Un dels col·lectius més afectats són els infants, qui passen més temps del seu dia a les llars que no pas les persones adultes, motiu pel qual viuen més directament les afectacions referents a una problemàtica agreujada per l'actual crisi econòmica i de subministraments.
Tot i patir les conseqüències directament, no sempre es fa partícips als nens i nenes d'allò que està succeint, així com de quines són les causes de la problemàtica. És un col·lectiu que no es té en compte i que no se'ls sol escoltar en tot el que tenen a dir al voltant de com ho estan vivint o sentint. Cal recordar que la Convenció sobre els Drets de l’Infant, un instrument que reconeix la infància com a subjecte de drets, inclou la importància de les oportunitats dels nens i nenes per influir en la presa de decisions, on les seves veus han de ser escoltades.
Per tal de col·locar la infància al centre, des d'Enginyeria Sense Fronteres (ESF) han elaborat 'Drets energètics en mans de la infància', una petita guia metodològica que beu dels tallers impartits a infants de sis i set anys al Casal d'Infants del Raval, a Barcelona. Mitjançant aquests tallers, es pretén explicar la pobresa energètica a la infància, donar-los un espai per a compartir la seva visió, i poder acompanyar-los en la seva vivència, si es dona el cas.
Presentem "Drets energètics en mans de la infància" una guia metodològica sobre tallers amb infància per treballar la #PobresaEnergètica que hem treballat juntament amb @APE_Cat des d’una perspectiva de drets i d’apoderament.
— ESF Catalunya (@ESFCatalunya) October 25, 2022
La trobareu al nostre web! https://t.co/xMaUEycwKl pic.twitter.com/w0HyvcAIna
Els tallers es van engegar després de fer-se públiques unes dades alarmants registrades al barri del Raval de Barcelona el 2018, les quals mostraven que el 32% dels infants residien en llars on les temperatures són inadequades i gairebé el 28% viuen en habitatges amb endarreriments en el pagament de factures de subministraments. Aquestes accions es van emmarcar en la iniciativa homònima, en la qual ha col·laborat el Projecte Lliures de Desigualtat, Pobresa i Exclusió Social.
Afectació de la salut física i mental dels infants
"La pobresa energètica afecta de manera desproporcionada la salut física i mental dels infants, així com a les seves interaccions socials", alerta la Irene González, autora de la guia. Algunes de les conseqüències concretes que tracta la guia són, per exemple, les malalties respiratòries i la desnutrició. Segons una investigació duta a terme als Estats Units, "les famílies redueixen les seves despeses en aliments en resposta al fred per garantir temperatures adequades".
D'altra banda, quant a la salut mental, aquest aspecte encara està poc comprès i estudiat com a impacte de la pobresa energètica en la infància. Un estudi de l’Oficina Nacional de la Infància del Regne Unit mostra que un de cada quatre adolescents que viuen en situació de pobresa energètica es troba en risc de patir problemes de salut mental. L'estudi també va destacar la major probabilitat que desenvolupin conductes de risc, com ara l'abús d’alcohol, de drogues o fer ús de la violència.
Des d'ESF valoren molt positivament el desenvolupament d'aquests tallers, així com la importància de desenvolupar eines i materials adaptades a la infància i adolescència per a poder-la situar dins el debat i sentir-hi la seva veu. D'aquesta manera, esperen que aquests tallers es puguin continuar replicant, gràcies a aquesta guia metodològica, "per a poder anar fent aquesta tasca d’apoderament i acompanyament de la infància vulnerabilitzada".
Afegeix un nou comentari