Àmbit de la notícia
Ambiental

El voluntariat per a la conservació de la natura fa partícips els col·lectius vulnerabilitzats

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • L'objectiu principal de la iniciativa és adaptar les activitats de voluntariat ambiental perquè els col·lectius vulnerabilitzats puguin participar.
    L'objectiu principal de la inciativa és adaptar les activitats de voluntariat ambiental perquè els col·lectius vulnerabilitzats puguin participar.
  • Persones amb diversitat funcional, amb mobilitat reduïda o amb deficiència visual són alguns dels col·lectius que s'inclouen en el projecte.
    Persones amb diversitat funcional, amb mobilitat reduïda o amb deficiència visual són alguns dels col·lectius que s'inclouen en el projecte.
  • L'activitat se centrarà a les comarques del Baix Penedès i el Garraf, on es desenvolupen les activitats de la zona.
    L'activitat se centrarà a les comarques del Baix Penedès i el Garraf, on es desenvolupen les activitats de la zona.

El Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), amb el suport de la Fundació Pinnae, engeguen el projecte ‘Salut i Natura’ per incloure els col·lectius vulnerables en la cura dels espais naturals.

Les activitats de voluntariat ambiental són la base d’un gran nombre de projectes que, any rere any, es dediquen a conservar i cuidar els entorns naturals del territori i la biodiversitat que acullen. A més, el treball en divulgació i formació sobre medi ambient, i les afectacions i conseqüències de la petjada humana i la crisi climàtica sobre les zones més properes a casa, ha agafat força entre la població.

Amb l’objectiu d’apropar, sobretot, els col·lectius en risc de vulnerabilitat a l’ampli ventall de tallers per a voluntàries que s’organitzen, neix el projecte ‘Salut i Natura’, de la mà del Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), amb la col·laboració de la Fundació Pinnae. La iniciativa centra la seva activitat a les comarques del Garraf i el Baix Penedès.

Un projecte que obre les portes als col·lectius vulnerables

“Ens vam adonar de la falta d’inclusió, per exemple, en una activitat de custòdia d’un niu de tortugues. Entre l’equip de voluntàries hi havia una persona amb sordesa i, per sort, una de les participants sabia llengua de signes”, explica Xavi Pedro, tècnic de projectes del GEPEC-EdC. A partir d’aquí, la finalitat principal que cerca la iniciativa és adaptar les activitats i ofertes de voluntariat perquè arribin a tothom.

‘Salut i Natura’, per tant, treballarà amb diferents col·lectius, com persones amb diversitat funcional, amb mobilitat reduïda, amb deficiència visual o ceguesa, amb deficiència auditiva o sordesa i gent gran per participar en els diferents voluntariats de l’entitat.

El disseny del projecte compta amb diferents fases. Per una banda, es publicaran ofertes de voluntariat per ser enviades a entitats i associacions que treballin amb col·lectius vulnerabilitzats perquè, a partir de les persones interessades a participar, es desenvoluparan un mínim de quatre formacions. “Som conscients que hi ha diversos beneficis del contacte amb la natura per a les persones, tant en la salut física com la mental”, destaca Xavi Pedro.

Diferents activitats de conservació dels espais i la biodiversitat

Actualment, ja s’han dut a terme algunes sessions de formació. El tècnic de projectes del GEPEC-EdC explica que, amb un grup de persones d’un centre ocupacional, han iniciat un programa de custòdia de la Riera de la Bisbal, un curs fluvial que recorre el Baix Penedès, perquè les voluntàries en siguin les cuidadores.

“Acompanyades d’una tècnica de l’entitat, anirem periòdicament a la riera a fer activitats per millorar l’entorn”, detalla Xavi Pedro. Realitzar neteges de la zona; descobrir l’entorn i la seva fauna i flora; aprendre sobre els beneficis de tenir-ne cura, i cuidar el territori a través de la instal·lació de caixes niu, millorar les existents, tractar les espècies invasores i fer plantacions, són alguns exemples d’activitats planejades.

“També ens plantegem dur a terme tallers d’educació ambiental: que el mateix grup de voluntàries faci xerrades a escoles dels municipis per on passa la riera per poder traspassar la informació que han après”, afegeix el tècnic de projectes del GEPEC-EdC.

A més, una altra iniciativa que es treballarà en el marc de ‘Salut i Natura’ és el voluntariat per la cura del corriol camanegre, un ocell que cria a les platges de les comarques tarragonines. Un grup de voluntàries del centre de dia La Sínia de la Fundació Santa Teresa de Calafell, acudeixen dos dies per setmana a les platges del municipi, durant la temporada de cria de l’ocell, per donar informació a la ciutadania sobre les problemàtiques que pateix l’espècie i el seu hàbitat.

Els beneficis del contacte amb la natura

“La salut i el benestar de les persones estan estretament relacionats amb la qualitat i les variacions del medi ambient que ens envolta”, d’aquesta manera ho expressen des de l’entitat. Segons diferents estudis, el contacte amb la natura i les zones verdes i blaves ajuda a l’estimulació de parts del cervell relacionades amb la felicitat, el positivisme i l'estabilitat emocional.

Les activitats desenvolupades a l’aire lliure també permeten relaxar-se i recuperar-se de l’estrès, alhora que s’aprenen conceptes nous, a interactuar amb l’entorn natural i a prendre consciència sobre la importància de la conservació de la natura. És un benefici per a la salut i el benestar de les participants.

“Qualsevol entitat del Garraf o del Baix Penedès que tingui interès a participar amb nosaltres en el projecte, sempre estem oberts”, conclou Xavi Pedro.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari