Àmbit de la notícia
Social

Migra Studium proposa als partits polítics que converteixin Barcelona en una "ciutat santuari"

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • L'acompanyament de les persones tancades al CIE de la Zona Franca és un dels eixos de treball de Migra Studium.
    L'acompanyament de les persones tancades al CIE de la Zona Franca és un dels eixos de treball de Migra Studium. Font: Fundació Migra Studium
  • Un dels eixos d'actuació de Migra Studium són les visites a les persones internes al CIE de Barcelona.
    Migra Studium reivindica que el govern municipal es comprometi en la defensa dels drets de tothom, sigui quin sigui el seu origen i la seva situació administrativa. Font: Migra Studium Font: Migra Studium

La Fundació demana al futur ajuntament barceloní que pressioni el Ministeri de l'Interior pel tancament del CIE de la Zona Franca.

Davant de les eleccions municipals del 28 de maig, la Fundació Migra Studium reclama als partits polítics que es presenten per governar Barcelona que la converteixin en una "ciutat santuari", és a dir, "una ciutat segura també per aquelles persones que la llei d'estrangeria exclou, com les que es troben en situació administrativa irregular".

Migra Studium, entitat que fa vint anys que acompanya persones en situació administrativa irregular i que té el tancament del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca, a Barcelona, com un dels seus objectius, reivindica que el govern municipal es comprometi en la defensa dels drets de tothom, sigui quin sigui el seu origen.

Aquesta reivindicació la fa a través d'un document amb divuit propostes recollides en sis blocs: el primer és 'Barcelona, ciutat santuari' i el segueixen 'Rendició de comptes', 'Coordinació', 'CIE', 'Habitatge residencial per a extutelats' i 'Antiracisme'.

D'entrada, assenyalen que moltes competències en matèria migratòria no estan en mans de l'administració local, però recorden que sí que ho són accions importants com ara la redacció d'informes d'arrelament i l'empadronament -un element necessari per tenir accés a serveis bàsics i que és vetat en molts municipis-. A més, Migra Studium demana al futur Ajuntament de Barcelona que ampliï i garanteixi una atenció jurídica gratuïta municipal d'assessorament i acompanyament en els tràmits d'estrangeria.

En el document, que han fet arribar als partits polítics que opten a l'alcaldia, insisteixen en la necessitat que l'Ajuntament intercedeixi pel tancament del CIE de la Zona Franca. Concretament, proposen que el consistori faci "pressió política cap al Ministeri de l'Interior exigint el tancament del CIE".

Migra Studium va atendre l'any passat més de 1.300 persones migrants a Barcelona fent acompanyament en formacions i processos d'acollida, o bé visitant-les i fent assessorament jurídic mentre estaven tancades al CIE de la Zona Franca. Al desembre, va denunciar la "flagrant opacitat i hostilitat" al CIE de Barcelona, perquè, denuncien, "la dificultat de rebre visites de familiars i ONG deixa les persones del centre d'internament d'estrangers en total indefensió".

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari