Àmbit de la notícia
Comunitari

Tretze entitats demanen que la reforma del mercat europeu prohibeixi els talls de subministrament a tota la UE

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marc Bosch
  • Organitzacions en defensa del dret de l'energia demanen prohibir a tota la UE els talls d'electricitat a famílies vulnerabilitzades.
    Organitzacions en defensa del dret de l'energia demanen prohibir a tota la UE els talls d'electricitat a famílies vulnerabilitzades. Font: Llicència CC (Pexels)
  • L'Aliança contra la Pobresa Energètica posa el focus en els problemes que comporten els talls de subministrament.
    L'Aliança contra la Pobresa Energètica posa el focus en els problemes que comporten els talls de subministrament. Font: Llicència CC (Pexels)
  • A causa de la pujada desorbitada de preus en els subministraments bàsics, cada vegada s'estén la pobresa energètica a perfils com els joves o la gent gran.
    Les organitzacions en defensa del dret de l’energia volen que s’estableixin unes directrius comunes per definir el concepte de vulnerabilitat. Font: Llicència CC. Font: Llicència CC Pixabay

Arran de la proposta presentada per la Comissió Europea, que encara continua en tràmit, les organitzacions en defensa del dret de l’energia volen que s’estableixin unes directrius comunes per definir el concepte de vulnerabilitat.

A partir de la crisi dels preus desorbitats del gas i de la llum, i coincidint amb l'inici de la guerra a Ucraïna, la Comissió Europea (CE) va començar a treballar en una reforma del mercat elèctric que tenia com a objectius, entre altres, abaratir els preus, adaptar-se a les energies renovables i protegir les famílies més vulnerables. En aquest sentit, la proposta que va presentar la CE el passat mes de març inclou un nou article per prohibir els talls de subministraments bàsics.

Sobre això, tretze organitzacions europees en defensa del dret de l'energia han fet públic un manifest conjunt per reclamar que aquest nou article, el 28a, no quedi fora del redactat final. Entre aquestes entitats es troba l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), que posa com a exemple l'aplicació a Catalunya de la Llei 24/2015, aprovada pel Parlament ara fa vuit anys gràcies a una Iniciativa Legislativa Popular que va aconseguir al voltant de 150.000 signatures. Des de l'APE demanen que aquesta llei es repliqui a escala europea.

En un comunicat, l'Aliança posa el focus en els problemes que comporten els talls de subministrament a les famílies vulnerabilitzades: el fet de no tenir electricitat afecta negativament la salut, l'autoestima, la feina i l'educació.

En ser només, per ara, una proposta, aquesta pot patir canvis durant el procés de negociacions. Per això, insten les institucions europees a mantenir aquest article i assegurar que els estats membres el compleixin a través "d'una eina clara i efectiva" i que beneficiï per igual totes les llars de la Unió Europea (UE) en situació de vulnerabilitat. Exigeixen que tothom "tingui garantit l’accés a l’energia", ja que és un dels drets inclosos en el Pilar Europeu de Drets Socials.

Tanmateix, alerten que aquest "accés garantit" no es pot complir a causa de la "mercantilització" de l'energia, "que posa per davant els beneficis d'uns pocs enfront de les necessitats més bàsiques del conjunt de la població".

Què diu l’article 28a?

"Els estats membres han de garantir que la clientela vulnerable estigui protegida de les desconnexions de l'electricitat. Això s'ha de proporcionar com a part del concepte de clients vulnerables d'acord amb l'apartat 1 de l'article 28 d'aquesta Directiva i sense perjudici de les mesures establertes a l'apartat 11 de l'article 10".

L'APE considera que és un pas endavant que la prohibició dels talls deixi de ser una proposta per ser una obligació que haurien de complir els Vint-i-set, però demanen un "redactat menys ambigu" i lamenten que la proposta de directiva "continua tenint com a pilar bàsic el lliure mercat, el funcionament del mercat marginalista, els contractes d'energia a llarg termini i, en general, conserva i defensa els mateixos mecanismes de fixació de preus i comercialització de l'energia que han fet recaure gran part de les conseqüències de la crisi de preus dels darrers anys sobre les famílies vulnerabilitzades".

Finalment, anuncien que, si la proposta s'aprova tal com està, exigiran al Govern espanyol que transposi aquesta directiva a la llei estatal i que "mantingui permanentment l'actual moratòria de talls per a les llars amb el bo social elèctric".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari