Àmbit de la notícia
Comunitari

Com fer territoris socialment responsables?

Entitat redactora
Colectic-comunitari
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • 'Com fer territoris socialment responsables', per Berta Riera, Vanessa Cayuela i Sara Jaramillo. Font: Xarxanet.
    'Com fer territoris socialment responsables', per Berta Riera, Vanessa Cayuela i Sara Jaramillo. Font: Xarxanet. Font: Xarxanet

Arreu del territori català, hi ha més de vint comunalitats urbanes que fomenten la intercooperació i la cerca de solucions a les necessitats del territori de manera comunitària.

Donar respostes multilaterals als reptes i necessitats dels barris, aquest és la principal missió dels Territoris Socialment Responsables. A partir del compromís de la globalitat de la ciutadania, entitats, empreses i institucions participen de les comunitats per crear oportunitats pel territori. Berta Riera i Vanessa Cayuela, d'Impulsem, i Sara Jaramillo, de Coletic, han exposat les vies per fomentar l'enxarxament comunitari al webinar de Xarxanet 'Com fer territoris socialment responsables'.

Aquest nou model de resposta a les necessitats es materialitza en les comunalitats urbanes, un nou tipus d'organització que vol involucrar i donar poder i recursos a les comunitats i col·lectius perquè formin part de les accions i iniciatives del territori. "La comunalitat permet fer un canvi de mirada", explica Berta Riera, de la cooperativa Impulsem, "permet que la comunitat organitzada expressi les seves pròpies necessitats, més enllà d'entitats i administracions".

La Traginera, comunalitat urbana de Ciutat Vella

Des de fa un any, el districte de Ciutat Vella, a Barcelona, compta amb la seva pròpia comunalitat, La Traginera, que està focalitzada en tres àmbits d'actuació: els espais comuns, l'alimentació i l'habitatge.

Segons explica Vanessa Cayuela, d'Impulsem, "la comunalitat de Ciutat Vella neix al barri del Raval a partir d'un estudi de detecció de necessitats" que, un cop aterrades, es materialitzen en una comissió que "seu a la taula tots els agents del territori". Amb aquesta intenció es va posar en marxa La Traginera, un projecte impulsat per la Fundació Tot Raval, La Boqueria – Taller d'Arquitectura, la Fundació Surt, Colectic i Impulsem, cinc entitats amb un llarg recorregut al barri del Raval.

La Traginera ha impactat 1600 persones en el seu primer any d'activitat i ha desenvolupat diversos projectes que Cayuela, Jaramillo i Riera van exposar durant el webinar. Són els següents:

  • Banc de Recursos Mancomunats: es tracta d'un espai obert a la ciutadania, les entitats i els col·lectius del districte de Ciutat Vella que permet cedir i compartir recursos i treball en xarxa. Algunes de les línies de treball més destacades són la prestació de serveis de transport i muntatge dels materials, així com altres serveis vinculats a activitats culturals i comunitàries i l'itinerari formatiu i de primeres experiències laboral per a joves.
  • Raval Km 0: projecte ocupacional que sorgeix de la necessitat de les associacions de comerciants del barri del Raval i que consisteix en la creació i fabricació de l'enllumenat de Nadal del barri, alhora que es contribueix a la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social.
  • Brigada Mancomunada de Neteja: projecte ocupacional que sorgeix també de la necessitat de les associacions de comerciants i dels establiments del barri del Raval. La Brigada permet que les comerciants comptin amb personal de neteja als seus establiments i que el personal tingui condicions laborals dignes.
  • Norai Raval: projecte de responsabilitat social del Consorci de les Drassanes Reials i el Museu Marítim de Barcelona que desenvolupa un model socialment transformador al voltant de la gastronomia marítima i la inclusió social i laboral de persones en situació de vulnerabilitat.

Per saber més sobre les comunalitats urbanes que hi ha arreu del territori català es pot visitar la pàgina web del projecte.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari