La Federació d'Ateneus de Catalunya es fa càrrec de la gestió de la Fundació La Roda
Comparteix
L'entitat, amb més de quaranta-cinc anys de trajectòria impulsant espectacles, activitats culturals, socials, educatives i de lleure, inicia una nova etapa per fer front la complicada situació econòmica en la que es trobava.
La crisi sanitària provocada per la covid-19, així com la crisi econòmica derivada d'aquesta situació, ha estroncat, durant els darrers tres anys, la continuïtat de diverses entitats del tercer sector. La salut d'aquestes entitats no només va quedar malmesa amb l'aturada de l'activitat, sinó que algunes d'elles no han aconseguit recuperar-se del tot un cop es va tornar a la normalitat. Un d'aquests casos és el de la Fundació La Roda, una entitat emblemàtica que durant aquest temps ha patit dificultats econòmiques a les quals no podia fer front.
Davant aquesta conjuntura, i amb l'objectiu de mantenir la supervivència d'una entitat històrica, la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC) ha assumit la gestió de la Fundació La Roda en substitució de l'actual Patronat. Aquest acord permet a la Fundació La Roda iniciar una nova etapa per tractar de revertir la situació crítica en la qual es trobava, agreujada per la pèrdua d'alguns dels seus principals projectes.
"La Federació d’Ateneus assumeix amb il·lusió el repte de treballar per tornar a posicionar La Roda com a entitat de referència del sector", expliquen des de la FAC.
Des de l'1/08, la FAC assumirà la gestió de la@FundacioLaRoda en substitució de l’actual Patronat, que no podia fer front als compromisos econòmics de subsistència de l'entitat. Treballarem amb il·lusió posicionar de nou La Roda dins del sector.
— Federació d'Ateneus de Catalunya (@AteneusCat) July 31, 2023
https://t.co/HDpVFRARhl pic.twitter.com/CiezaYfThB
El fet que la FAC sigui una entitat cultural que agrupa cent noranta-quatre ateneus d'arreu del país, amb un perfil que connecta completament amb el tarannà de La Roda com a entitat que aposta pels territoris, per la cultura i per la llengua com a eixos vertebradors del país, ha portat als actuals gestors de l'entitat a confiar en la FAC per fer-se’n càrrec del projecte durant aquesta nova etapa.
Alhora, des de la FAC es desfane n elogis amb el destacat paper que ha tingut la Fundació La Roda durant la seva trajectòria en la dinamització de la cultura popular i tradicional catalana. Destaquen també que han estat una entitat "referent en la programació d'espectacles de qualitat i altres activitats consolidades orientades a infants i joves, esdevenint un model d'actuació en contra de l'exclusió social en territoris on cal treballar per la cohesió".
Aquest acord permetrà a la FAC fer xarxa amb una entitat consolidada, com és la Fundació La Roda i, alhora, reforçar el perfil social de l’activitat ateneista.
Lleure, tradicions, cultura, llengua i cohesió social
La Fundació La Roda és una entitat històrica, amb un important rerefons social, que té els seus orígens en la tasca de quatre associacions de veïns i veïnes de Barcelona que l'any 1977 van veure necessari portar la cultura de casa nostra a barris allà a on no arribava. Actualment, són seixanta les entitats infantils i juvenils d'arreu de Catalunya adherides a La Roda que durant anys han fet una gran tasca, amb monitores i voluntàries que s'ocupen de l'educació en l'àmbit no formal dels infants, incidint en el valor de la cultura com a eina transformadora.
Durant més de quaranta-cinc anys de vida, la Fundació Roda ha impulsat nombrosos projectes que l'han situat com una entitat de referència dins del sector. Una de les activitats més destacades de l'entitat durant tots aquests anys, ha estat la Tamborinada, una festa diversa, solidària i popular, a través de la qual l'entitat mostra la feina educativa i dinamitzadora que fa als barris durant l'any. 'Fem Festa Fem Barri' o la plataforma telemàtica 'El planeta dels Contes', són alguns dels darrers projectes destacats que ha treballat la Fundació La Roda.
Afegeix un nou comentari