Una victòria "que farà història" per acabar amb la impunitat de grans empreses
Comparteix
L'Aliança contra la Pobresa Energètica celebra la condemna a l'empresa contractada per Endesa per un delicte de coaccions després de dur a terme pràctiques de pressió i intimidació a persones vulnerabilitzades.
"S’ha acabat la impunitat dels que es pensen que tot s’hi val per fer-se més rics a costa de les necessitats bàsiques de la gent". Amb aquestes paraules expressen, des de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), el que suposa la sentència del cas d’assetjament que va patir la Yolanda, una dona en situació de vulnerabilitat, per part d'una empresa subcontractada per Endesa que s'encarrega de cobrar els deutes.
Gairebé set mesos després de la celebració del judici, la magistrada del Jutjat Penal núm. 18 de Barcelona ha condemnat dos dels màxims responsables de l'empresa a un any i vuit mesos de presó, mentre s'ha condemnat a sis mesos a una de les treballadores, totes tres per un delicte de coaccions. Concretament, per una trucada en la qual la treballadora es va fer passar per personal judicial per cobrar un deute d'Endesa i amenaçar la Yolanda amb tallar-li la llum.
Des de l'APE celebren aquesta victòria, que considerem que "farà història". "Lluitarem perquè aquest judici serveixi perquè ningú més passi pel qual ella va haver de passar", assenyalen des de l'entitat que lluita, entre altres accions, pels drets de la ciutadania davant els interessos econòmics de grans empreses. Després de tres anys de lluita als jutjats, "aquesta nova victòria demostra que quan ens unim per defensar els nostres drets, tenim la capacitat de plantar cara a gegants com Endesa", afirmen.
Avui us anunciem una #VictòriaAPE que farà història
— Aliança contra la Pobresa Energètica (@APE_Cat) September 5, 2023
La justícia ha condemnat a 1 any i 8 mesos de presó als directius de l'empresa de recobraments d'@Endesa que va assetjar la Yolanda. #AcosoDeEndesaAJuicio
Comunicat: https://t.co/NpmSe3513r
Us ho expliquem pic.twitter.com/qO92EYcrO9
La sentència absol l'empresa i els tres acusats dels delictes d’estafa en grau de temptativa i d’usurpació de funcions públiques. Des de l'entitat estudiaran, al llarg dels propers dies, la conveniència de presentar un recurs d’apel·lació per aconseguir la condemna de l’empresa com a entitat jurídica.
Un sistema institucionalitzat de pressió i intimidació
Segons expliquen des de l'APE, la sentència considera provat el contingut de la trucada i l’existència d’un modus operandi 'ideat i impulsat' per les directives de l’empresa. Es tracta d'un "sistema institucionalitzat de pressió i intimidació" per part de l’empresa, executat per les treballadores, entre elles la que va realitzar la trucada denunciada. A través d'aquesta manera de fer, la treballadora va coaccionar la Yolanda perquè pagués en menys d’una setmana un suposat deute amb Endesa.
Així, des de l'APE expliquen que amb aquesta sentència, la magistrada dona validesa al que va declarar la treballadora durant el judici, és a dir, "que existia un guió preestablert, que les trucades es feien des de mòbils amb número ocult als quals es canviava la targeta SIM cada sis mesos i que no es guardava registre d’aquestes trucades", afirmen.
Malgrat la sentència, des de l'APE asseguren que Endesa encara treballa amb l'empresa condemnada. "Exigim que, un cop demostrada l’existència d’un sistema institucionalitzat d’intimidació per part d’aquesta firma, Endesa cessi la seva relació amb una empresa amb pràctiques mafioses i que, a més, deixi de cedir a tercers la gestió del deute de llars vulnerabilitzades", demanen.
Afegeix un nou comentari