Aspàsia, un guardó de dones i per a les dones

Imatge de l'entrega del premi Aspàsia 2013. Font: DDiPPAS

Aspàsia, un guardó de dones i per a les dones

Resum: 

La transformació social i els drets de les dones fan sovint tàndem en el tercer sector i són essencials per avançar cap a una democràcia plena.

 Font:

Montse Fernández

Investigadora i Directora de l’Observatori del Tercer Sector (OTS).

més articles de Montse Fernández

Fa ara set anys que la xarxa de Dones Directives i Professionals de l'Acció Social (DDiPAS) i l'Observatori del Tercer Sector Social i de la Societat Civil vam sumar forces per a fer possible un premi que valorés la trajectòria vital i professional de totes aquelles persones que amb les seves iniciatives i accions afavoreixen l'equitat de gènere. Ho fèiem en un moment on encara les demandes feministes no havien pres l'actual embranzida. Però tan llavors com ara continua essent imprescindible visibilitzar i reconèixer les accions d'apoderament i defensa dels drets de les dones. A mesura que augmenta la presa de consciència respecte a les desigualtats laborals, socials, econòmiques i polítiques entre dones i homes, augmenta també la repercussió i visibilitat de la vulneració d’aquest tipus de drets. Drets sexuals i reproductius i, en darrer terme, les violències exercides cap a les dones pel fet de ser-ho.

En la perspectiva de gènere la interseccionalitat juga un paper clau. La suma de discriminacions que es donen pel fet de ser dona i trobar-se en situació de pobresa, trobar-se en un procés migratori, formar part d'una minoria ètnica, etc. generen diferents tipus i nivells de desigualtats. El Premi Aspàsia, en les seves set edicions, ha reconegut les aportacions en àmbits tan diversos com és el suport a la conciliació de mares solteres, l'avançament cap a les polítiques d'equitat en l'àmbit local, l'escolarització de nenes en països del Sud, l'acompanyament entre iguals de dones musulmanes nouvingudes a Barcelona, la visibilitat i integració de noies a través de l'esport, la producció científica de gènere, l'avançament cap al reconeixement internacional dels drets de les dones i la lluita contra la mutilació genital femenina.

Això, a més, ho fem des d'un sector on precisament les dones som majoria i que a la vegada, massa sovint, som invisibles a ulls de la societat. El tercer sector social és un àmbit construït, articulat i consolidat en la seva majoria per dones. Nosaltres superem amb escreix la participació dels homes, tant entre les persones sòcies com voluntàries, com remunerades i, també –tot i que encara tenim camí a recórrer– com en els òrgans de govern. La transformació social i els drets de les dones fan sovint tàndem en el tercer sector i són essencials per avançar cap a una democràcia plena. Des d'aquest espai, motor de canvi, reivindiquem la visibilitat d'aquelles persones que lluiten contra les desigualtats per raó de gènere i fan, cada dia, de la seva feina i manera de viure, un món més just i feminista.

Us convidem a presentar les vostres candidatures a la VII edició del Premi Aspàsia.

Afegeix un comentari nou