Les línies vermelles de la pobresa a Catalunya

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Les línies vermelles de la pobresa a Catalunya

Resum: 

Coincidint amb el Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa, Dilluns 17 d'octubre es va celebrar l’acte final de la campanya “Donem el millor de nosaltres, eradiquem la pobresa” impulsada per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social.

A l’acte -conduït per la periodista de TVC Agnès Marqués- es va poder veure el vídeo “Rostres de la nova pobresa” on persones joves, immigrades, gent gran i persones amb problemes d’habitatge expliquen quina és la seva realitat quotidiana i de quina manera fan front a aquesta situació.

A més, quatre professionals d’entitats que treballen contra la vulnerabilitat i l’exclusió social des de diferents àmbits van posar sobre la taula el context i les xifres de la pobresa al país. I, especialment, van posar de relleu quines són les línies vermelles que no podem creuar si no volem convertir-nos en un país feble, dualitzat, fragmentat i desunit.

Aquestes línies vermelles són:

Habitatge, a càrrec de Joan Uribe, director de Sant Joan de Déu - Serveis Socials Barcelona

  • Cap persona sense sostre
  • Cap habitatge de protecció social buit
  • Cap deute de per vida

Famílies, a càrrec de Mercè Darnell, responsable del Programes socials i Serveis de Càritas Barcelona

  • Cap infant sense oportunitats a la seva escolarització
  • Cap persona gran sense xarxa o suport social
  • Cap família sense els ingressos necessaris per viure dignament

Joves, a càrrec de Karmele Equiza, membre de la Fundació Adsis

  • Cap jove sense formació
  • Cap jove sense feina
  • Cap jove sense oportunitats per a la seva emancipació

Pobresa extrema, a càrrec d’Eduard Sala, director de l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac

  • Cap persona que passi fam
  • Cap pensió i prestació que estigui per sota del llindar de la pobresa
  • Cap persona que perdi la feina i acabi en situació de pobresa i exclusió

La Presidenta de la Taula, Àngels Guiteres, va donar la benvinguda a totes les persones assistents amb un parlament on instava als polítics i a la societat civil a donar un pas endavant i comprometre’s perquè Catalunya sigui un referent en la lluita contra la pobresa i la seva eradicació.

A la trobada també hi va intervenir el President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, el qual va començar el seu discurs agraint la feina que el tercer sector desenvolupa, ara i sempre, així com la intensitat i compromís que hi posa en aquesta tasca. El President va manifestar que el primer responsable a l’hora de fer front a la pobresa és el govern, però que aquest és un combat permanent que necessita el compromís tant del govern, com del teixit associatiu i de la ciutadania. En aquest sentit, Mas va anunciar que durant aquesta legislatura es desenvoluparà el Pacte per a la Pobresa i la Inclusió Social –un compromís signat per tots els grups parlamentaris– i que a principis del 2012 s’impulsarà una gran mobilització a través dels mitjans de comunicació públics per tal de socialitzar determinades actituds que ajudin a aquesta eradicació.

Per la seva part, l’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, va posar de relleu que les desigualtats socials continuen augmentant i que caldrà demanar més sacrificis a aquells que tenen més. També, va recordar que és important que en èpoques de creixement es continuïn prenen decisions i es prioritzin les actuacions per lluitar contra la pobresa. En aquest sentit, Trias va manifestar que, tant per a la ciutat com per al seu equip, el tercer sector és un sector estratègic a l’hora d’eradicar la pobresa.

L’acte també va comptar amb la presència d’altres càrrecs polítics,el Conseller d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena, el Conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries i Gonzàlez, així com diferents diputats i diputades del Parlament de Catalunya i regidors i regidores de l’Ajuntament de Barcelona.

Afegeix un comentari nou