Matemàtiques amb valor afegit

Smilemundo
Les matemàtiques són a tot arreu Font: Smilemundo
Les matemàtiques són a tot arreu Font: Smilemundo
Les matemàtiques són a tot arreu Font: Smilemundo
Les matemàtiques són a tot arreu Font: Smilemundo

Matemàtiques amb valor afegit

Smilemundo

Resum: 

L'ONG catalana Smilemundo ha participat en un projecte d'àmbit europeu que utilitza la metodologia 'design thinking' per fer que l'ensenyament de les matemàtiques estigui més connectat amb la vida real dels estudiants.

Poques persones són les que a simple vista relacionarien de manera automàtica professions com xef, atleta, dissenyador/a de moda o arquitecte/a amb el fet de tenir un major o menor domini de les matemàtiques. Però la veritat és que moltes de les accions bàsiques que impliquen aquests treballs estan basades en operacions matemàtiques: les mesures, les proporcions i el temps són d'importància clau a la cuina. En els esports, la velocitat, la força i l'anàlisi. Ser dissenyador/a de moda requereix un coneixement de la geometria i l'escala.

Són algunes de les idees que es plasmen a ‘Les matemàtiques són a tot arreu’, un conjunt d'eines educatives dirigides a docents que treballen amb estudiants d'entre 10 i 14 anys, i que tenen com a principal objectiu animar els alumnes a percebre la presència de les matemàtiques en situacions quotidianes.

Els materials han estat elaborats com a part del programa ‘Valor Afegit’, que compta amb el finançament del Programa Erasmus+ de la Unió Europea, i en el qual han participat la Fundació School with Class (Polònia) l’associació Smilemundo (Catalunya), NHL Stenden (Països Baixos) i Universal Learning Systems (Irlanda).

‘Valor afegit’ parteix de la idea que les matemàtiques no poden entendre's com una realitat independent d’allò que passa més enllà dels murs de l'escola, sinó que han de servir bàsicament per resoldre problemes de la vida real. Així, es pretén aportar eines a educadors/es perquè puguin ensenyar aquesta matèria d'una manera més integrada i connectada amb les qüestions locals i globals que afecten la societat.

Els materials estan basats en el mètode ‘design thinking’, que consisteix a proposar solucions innovadores basades en una anàlisi en profunditat de les necessitats dels destinataris. Aquest mètode té les seves arrels en el món dels negocis, però les seves aplicacions són universals i es poden adaptar al camp de l'educació.

“Bàsicament, és una manera d'organitzar el procés de pensament creatiu”, explica Agata Luczynska, de la Fundació School with Class, organització líder del projecte, especialitzada en ‘design thinking’ i mètodes d'aprenentatge innovadors. “Les propostes generades pels participants es proven i es modifiquen abans de trobar la solució òptima”, afegeix.

Precisament aquest “assaig-error” és un dels aspectes més destacats tant pels professors com pels joves que ja han provat els materials. “Amb aquest mètode, els estudiants planifiquen molt i després proven i rebutgen algunes idees, triant la solució òptima. Els agrada perquè ningú els diu com haurien de pensar. Ells i elles són els responsables de les seves accions”, assenyala una de les docents participants.

Preparar una amanida, planificar una ruta turística, reduir el consum de sucre al centre escolar o organitzar un viatge educatiu són alguns dels exemples de reptes que els estudiants han d'afrontar en les diferents lliçons proposades. Durant la tasca, els estudiants no només posen en pràctica les seves habilitats matemàtiques. Creativitat, audàcia, nous enfocaments per a la resolució de problemes, anàlisi crítica i treball grupal són algunes de les competències desenvolupades amb l'ús de les eines de ‘Les matemàtiques són a tot arreu’.

En total, prop de 200 professors de més de 260 escoles han intervingut en les proves pilot, principalment a Polònia. Després d'utilitzar-los, el 99% va afirmar que els materials eren atractius, fomentaven la creativitat i la responsabilitat, i augmentaven la cooperació i integració entre els membres de la classe. El 96% es va declarar disposat a usar-los en el futur. Tots els materials elaborats són d'accés lliure i gratuït.

Afegeix un comentari nou