Àmbit de la notícia
Projectes

Oberta la convocatòria del Programa voluntari de compensació d'emissions de gasos amb efecte hivernacle

Entitat redactora
F Pere Tarrés
  • Es poden presentar sol·licituds fins el dia 18 d'abril.
  • L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic organitza una jornada informativa el 17 de març.
  • Logo de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

El Programa està dirigit a entitats socials que volen impulsar projectes adreçats a reduir CO2 i a organitzacions interessades a compensar les emissions que no han pogut reduir comprant les que estalvien els promotors dels projectes.

L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic va publicar el 7 de març la convocatòria 2016 del Programa voluntari de compensació d'emissions de Gasos amb Efecte Hivernacle (GEH).  El Programa estableix un mecanisme que permet a entitats, associacions, fundacions o organitzacions no governamentals que duguin a terme una tasca social a Catalunya, presentar un projecte per a reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) a Catalunya i obtenir, com a conseqüència, crèdits de GEH que poden ser venuts a d’altres organitzacions o persones.

D'altra banda, això permet a d’altres organitzacions o persones comprar les emissions que estalvien les entitats promotores de projectes, compensant d’aquesta manera les emissions derivades de la seva activitat que no han pogut reduir aplicant mesures internes.

 

Quins projectes s'accepten i metodologies?

Els projectes participants en el marc del Programa han de:

  • Comportar una reducció d’emissions de GEH que sigui quantificable, verificable i permanent.
  • Reduir les emissions generades pels sectors difusos (transport, habitatge, etc). Resten exclosos els projectes que tenen lloc a les instal·lacions subjectes al règim de comerç de drets d’emissió (generació d'electricitat, grans indústries, etc).
  • Plantejar accions que vagin més enllà de l’estricte compliment de la normativa.
  • Desenvolupar-se dins el territori de Catalunya.
  • Tenir una dimensió mínima que en justifiqui el control i seguiment.
  • Suportar l'estimació de la reducció d'emissions de GEH del projecte amb una metodologia de càlcul.

 

Concretament, els projectes presentats han de basar-se en una de les 4 metodologies acceptades internacionalment i que han estat adaptades a la realitat catalana:

  • Reemplaçament de calderes de calefacció i ACS que utilitzin combustibles fòssil per calderes de biomassa.
  • Canvi de vehicles convencionals per vehicles elèctrics que funcionin amb energia renovable.
  • Millora del comportament energètic d’edificis (mesures d’aïllament tèrmic dels edificis i/o mesures de millora de l’eficiència energètica dels sistemes de calefacció i ACS).
  • Reducció d’emissions d’òxid nitrós en sòls agrícoles a través del canvi en la gestió dels fertilitzants.

 

Com presentar la sol·licitud i terminis

Aquelles entitats que estiguin interessades en presentar projectes ho poden fer fins el proper 15 d'abril. Es poden presentar en una única sol·licitud diverses actuacions sempre i quan totes segueixin una mateixa metodologia.

Per presentar els projectes cal entrar al següent enllaç i seguir els passos que s'indiquen.

 

Jornada informativa

El proper dia 17 març l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic organitza amb la col·laboració d'Ingeniería Social una jornada explicativa sobre el Programa de compensació d'emissions de GEH destinada a totes aquelles entitats que vulguin saber més detalls sobre la convocatòria. 

La jornada tindrà lloc a la Sala d’actes de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat ( Avda Diagonal , 523-525 de Barcelona), de 9.30 a 12.00 hores, es gratuïta i cal inscripció prèvia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari