A debat les violències masclistes als serveis socials i sanitaris

Fundació Autònoma Solidària
Autor/a: 
Joana Rafart
 Font: Metrópoles
Font: Metrópoles
 Font: naiz.eus
Font: naiz.eus
 Font: La Manzana Podrida
Font: La Manzana Podrida
 Font: locampusdiari.com
Font: locampusdiari.com

A debat les violències masclistes als serveis socials i sanitaris

Autor/a: 
Joana Rafart
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

L’associació Hèlia i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans organitzen el II Congrés per l’erradicació de violències masclistes als serveis socials i sanitaris.

Del 12 al 15 de març la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona acull el II Congrés per l’erradicació de les violències masclistes als serveis socials i sanitaris. Aquestes jornades estan organitzades pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i per l’associació Hèlia i tenen per objectiu visibilitzar i donar a conèixer les violències que a vegades es pateixen en entorn sociosanitari, així com fomentar la difusió i promoció de bones pràctiques, més respectuoses per a usuaris i usuàries. Les representants de les entitats organitzadores expliquen que el motiu d'acotar el debat sobre violències en entorn sociosanitari és perquè "són espais de primera línea als quals les dones hi accedeixen amb necessitats i demandes diverses i és d'obligació de professionals disposar de les eines oportunes per a donar una resposta integral especialitzada".

Per aquest motiu, l'acte combina ponents amb orígens diferents: en formen part activistes pels drets de les dones i del col·lectiu LGBTI+, professionals del món de la medicina ginecològica i obstètrica, especialistes en tractament psicològic de persones que han patit violència sexual, entre d'altres. Aquesta oferta multidisciplinar té a veure amb què les violències amb què es poden trobar les i els professionals d'aquest àmbit són molt diverses. Segons l'opinió de les organitzadores, "Els casos més habituals que troben aquests serveis i recursos són els de demandes indirectes sota peticions de resposta a una simptomatologia ansiós-depressiva, insomni, migranya, fatiga crònica, fibromiàlgia... també les dones poden manifestar trobar-se en una relació tòxica amb discussions recurrents, sentir baixa autoestima, inseguretat, mostrar ambivalència, culpa i pena".

El programa publicat és el següent:

Dilluns 12:

  • Protocols d’abordatge i treball en xarxa (Laia Rosich)
  • Drets i obligacions de professionals en l’àmbit sociosanitari ( Lorena Garrido)

Dilluns 13:

  • Dones Migrades (Mujeres Pa’lante)
  • Despatologitzem el col·lectiu LGBTI+ (Pol Galofré)
  • Fills i filles, víctimes directes de la violència masclista (Raúl Lizana)

Dimecres 14:

  • Diversitat funcional (Asun Pie)
  • Violències sexuals i protocol de l’Hospital Clínic (Teresa Echevarría)
  • Violència obstètrica en l’acte mèdic (Serena Brigidi)

Dijous 15:

  • Dones i salut (Carme Valls)

Per a saber-ne més, es pot consultar la seva pàgina de Facebook.

Afegeix un comentari nou