‘Generant valor’ en l’envelliment de les persones migrades
Comparteix
L’Associació Catnova va presentar el dimecres 29 de setembre el nou projecte ‘ImmiGrandes’, una proposta per augmentar l’autonomia i l’empoderament de les persones migrades majors de 60 anys.
Per a gran part de la població catalana, apropar-se als 65 anys representa l’entrada a una nova etapa vital. La jubilació sovint dona pas a noves inquietuds i reptes. No obstant, per a les més de 50.000 persones majors de 65 anys d’origen migrant que viuen a Catalunya, aquest canvi pot significar un increment de la vulnerabilitat social.
L’Associació Catnova va presentar dimecres 29 de setembre el seu nou projecte ‘ImmiGrandes: Generando Valor’, una aposta amb la què volen donar un impuls al darrer tram de la vida laboral de les persones migrades. Amb l’objectiu “d’incrementar la seva autonomia econòmica i personal” aquesta iniciativa vol donar suport a “persones actives que volen transmetre el que saben”, assegura Raquel Salas, coordinadora d'operacions de l’entitat.
Gran part de les persones que han arribat a l’entitat són gent amb titulació universitària, “enginyers, advocats o professors amb més de 30 anys d’experiència als seus països d’origen i que tenen molt a aportar aquí”, explica Salas. Remarca les dues actituds que han acabat definint el projecte: “Estan en condicions de treballar i volen transmetre la seva experiència”.
Una realitat que “genera valor”
La inserció laboral de les persones més grans de 60 anys té dificultats afegides i les entitats sovint han de buscar solucions creatives. Salas reflexiona sobre la gent que els demanava acompanyament que “podien fer consultories, tallers i fins i tot artesania”. Organitzar-les i oferir-les a petites i mitjanes empreses ha estat el primer pas d’ImmiGrandes per generar una activitat econòmica que garanteixi l’autonomia econòmica de les persones usuàries.
El projecte, però no acaba aquí. Hi ha dos pilars més que sostenen aquesta xarxa de suport mutu entre la població migrada a Catalunya. Catnova ofereix assessorament als sèniors per tal de poder obtenir, per exemple, un subsidi de jubilació o altres pensions. “Hi ha un impacte molt positiu en els seus ingressos -conclou Salas- ja que moltes persones acaben obtenint algun tipus de prestació després de no poder cobrar la jubilació al seu país d’origen”.
Una entrada d’ingressos, ja sigui mitjançant l’activitat econòmica o gràcies a l’acompanyament, que es complementa amb el programa de voluntariat i mentoria. Una tercera iniciativa del projecte que ajuda a visibilitzar i posar en joc les habilitats i coneixements dels ‘ImmiGrandes’ amb una llarga trajectòria laboral i vital i que poden donar un cop de mà a aquelles persones que estan començant o que necessiten consolidar-se.
Una associació per la diversitat
“No volem ser un gueto de llatinoamericans” confessa Salas. Per això l’entitat està present a un gran nombre d’espais en xarxa com el Consell Assessor per a la Gent Gran de Barcelona, Casals i Escoles de Gent Gran, el projecte Radars o Vincles, entre d’altres. Aquestes sinèrgies, que busquen l’objectiu de participar de ple dret i de manera activa en la societat catalana, els ha portat amistats i reconeixements. Així ho va fer públic l’Ajuntament de Barcelona, quan l’any 2019 el Consell Municipal d’Immigració de Barcelona (CMIB) va premiar el projecte ‘Pont Intercultural: Inclusió social i promoció d’immigrants de 65+’, en el marc del Dia Internacional del Migrant.
Afegeix un nou comentari