Jordi Roman: “Defensem el finançament, les lleis i les condicions laborals que necessita el tercer sector”
Comparteix
La Confederació treballa pels interessos de les entitats sense afany de lucre a Catalunya i les persones que atenen.
Jordi Roman és el cap de Recursos Humans de Fundesplai i l’actual president de La Confederació, una organització que representa els interessos de quasi 1.200 organitzacions del tercer sector a Catalunya.
Per què és important una entitat com La Confederació?
La Confederació és la veu que representa les entitats del tercer sector que presten serveis d’atenció a les persones. Ha de tenir una veu prou potent i unitària per traspassar aquells neguits i aquelles qüestions que afecten, de manera transversal, tots els àmbits de les que formen La Confederació. Per tant, és una representació necessària enfront de les administracions públiques, principalment. Perquè una part crucial del tercer sector social s'articula mitjançant finançament públic.
Així mateix, per donar cohesió i sentit a tota una tasca que fan les entitats del tercer sector respecte als col·lectius més vulnerables en l’àmbit social.
“Només farem força i aconseguirem coses i canvis si ens unim. Si som moltes, fortes i potents”.
Quin resultat té el fet que les entitats treballin en xarxa?
Si no treballen en xarxa o no treballen construint ponts entre elles, el resultat és molt petit i molt pobre. Perquè l'única manera d'avançar en el tercer sector i en qüestions rellevants com el finançament o les modificacions normatives que interessen al tercer sector, és a través de la unió i de la força. Només farem força i aconseguirem coses i canvis si ens unim. I si som moltes, fortes i potents.
Podries fer una breu anàlisi de la situació actual del tercer sector?
És un moment important pel que fa a la consolidació d’un sistema just del finançament adequat per a les activitats del tercer sector. S’ha de tenir present que moltes estan infrafinançades i, aquest infrafinançament crònic que pateix el tercer sector s'ha de revertir, i estem en un moment en el qual estem construint les bases per fer-ho. Molt vinculat al finançament ens preocupen les condicions, especialment salarials, de les persones treballadores del tercer sector.
Per altra banda, en l’àmbit legislatiu la situació actual és una situació clau. Des de La Confederació, juntament amb altres agents, es vol articular el que s'ha anomenat el triple marc legislatiu, que és la llei del tercer sector, la llei d'economia social i solidària i la llei de l’acció concertada.
Què penses de la llei del tercer sector social?
La llei del tercer sector és clau per reconèixer i protegir la tasca que desenvolupen les entitats socials. Serà una llei per assegurar i millorar els serveis d’atenció a les persones i les seves polítiques públiques, per tant, és una norma que redundarà positivament en les persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social. També ha de permetre una interlocució institucional amb més garanties.
La manera en què s'ha presentat la comparteixo perquè vam participar en la decisió de fer-la a través d'una proposició de llei amb la qual es busca tenir el màxim consens possible per garantir l'èxit de la seva aprovació. Ara mateix, estem en via de fase de compareixences que trigarà diversos mesos, potser fins a final d'any, esperem que tingui el suport suficient per ser aprovada.
Creus que s'ha quedat alguna cosa important fora?
La llei del tercer sector ha de ser la primera d'un triple marc legislatiu, que són les que comentava abans, la llei d'economia solidària i la llei d'acció concertada han de permetre articular al tercer sector a tots els àmbits, no només pel que fa a l’interès o la representació institucional sinó també en l’àmbit del finançament. Per tant, no s'ha quedat res fora si som capaços de completar el triple marc legislatiu.
“Ara mateix hi ha serveis del tercer sector infrafinançats”.
Quins són els principals reptes que esperes durant aquests quatre anys?
Com he dit, el 80% de l'esforç el dediquem a la millora del finançament, al triple marc legislatiu i a la defensa dels interessos de les nostres entitats. M'agradaria que en aquests quatre anys s'aprovés la llei del tercer sector social, la llei d'economia social i solidària i la llei d'acció concertada social.
M’agradaria aconseguir una revisió de la cartera de serveis socials, que permetés i garantís que no hi hagi cap servei prestat per les entitats sense ànim de lucre per sota de costos. Sobretot ho fem per poder repercutir positivament en la millora de les condicions laborals de les persones treballadores del tercer sector. No serem capaços de poder avançar cap a la construcció del tercer sector si les persones treballadores tenen unes condicions precàries o descompensades en relació amb altres sectors.
A l'Assemblea General Extrordinària de @LaConfederacio 2023 es presenta la nova candidatura de presidència i nova junta directiva per als propers anys, encapçalada per en #JordiRoman de @fundesplai
Moltes gràcies a totes pic.twitter.com/I2CgLDdghq— La Confederació Tercer Sector Social (@LaConfederacio) April 28, 2023
“Per aconseguir entitats fortes hi ha d’haver un lideratge fort, però no únic o massa personalista”.
Què significa per a tu el lideratge compartit?
Precisament, a La Confederació hem implementat un nou sistema de governança i de cultura organitzativa basada en el lideratge compartit i en el dinamisme posicional i relacional, el qual pretén evitar els personalismes dintre de les direccions polítiques de les entitats.
Exercir una direcció i una interlocució potent no significa només enfortir les persones que estan al capdavant, sinó construir un teixit dintre de les entitats que assegurin el consens intern, la construcció conjunta en el sector i el lideratge futur.
Afegeix un nou comentari