Joves de la Fundació Comtal dissenyen un joc per treballar les emocions

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Els joves de 'Construeix-te', un dels programes de la Fundació Comtal, han creat un joc educatiu a través de la programació basada en la robòtica que permet treballar l'educació emocional. Font: Fundació Comtal
Els joves de 'Construeix-te', un dels programes de la Fundació Comtal, han creat un joc educatiu a través de la programació basada en la robòtica que permet treballar l'educació emocional. Font: Fundació Comtal
Trenca l'escletxa digital i tenir cura de la salut emocional són dos dels eixos de treball de la Fundació Comtal que s'uneixen en aquest projecte. Font: Fundació Comtal
Trencar l'escletxa digital i tenir cura de la salut emocional són dos dels eixos de treball de la Fundació Comtal que s'uneixen en aquest projecte. Font: Fundació Comtal

Joves de la Fundació Comtal dissenyen un joc per treballar les emocions

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

'Robots per a la Salut Emocional' és resultat del treball al laboratori de fabricació digital de l'entitat.

"La dificultat o impossibilitat d'accedir a les TIC agreuja i molt la desigualtat. Reduir l'escletxa digital forma part de la nostra missió". Aquesta és la primera explicació de la tècnica de comunicació de la Fundació Comtal, Maria José Rubio, quan comença a parlar del projecte 'Robots per a la Salut Emocional'. Els joves de 'Construeix-te', un dels programes de l'entitat, han creat un joc educatiu a través de la programació basada en la robòtica que permet treballar l'educació emocional.

"Trencar l'escletxa digital és fonamental per promoure la igualtat d'oportunitats, garantir l'accés a la informació i promoure la inclusió social", hi afegeix. A través del Punt Òmnia Tria, l'entitat millora els coneixements digitals bàsics dels infants i joves que atenen i també els de les seves famílies. Es treballa la capacitació per a l'ús del paquet Office, la navegació per internet i la gestió del correu electrònic. Rubio assenyala també que s'ofereix assessorament així com cursos i eines per trobar feina.

'Robots per la Salut Emocional' és un pas més i és el resultat de la feina d'un grup de joves participants en el 'GarageLab', un laboratori de fabricació digital, equipat amb material tecnològic, on la comunitat pot aproximar-se a la cultura 'maker', la robòtica i el disseny 3D. L'any passat hi van passar noranta-cinc joves.

"A través de 'Robots per la Salut Emocional' i mitjançant el joc, infants i adolescents aprenen a identificar, conèixer i gestionar les emocions. I és un joc creat en equip per catorze joves nouvinguts", resumeix Rubio. La dinamitzadora del 'GarageLab', Elvira Mora, explica que "al setembre gairebé cap tenia coneixements informàtics i, acabat el curs, saben fins i tot programació".

A més, el resultat és una eina per millorar la gestió emocional. "Millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones que atenem és el centre de la nostra acció social -recorda la tècnica de comunicació-. Arran de la pandèmia, molts i moltes joves necessiten no només acompanyament acadèmic i reforç escolar personalitzat, sinó també suport emocional per poder promocionar de curs".

El treball de l'autoestima, la motivació i les relacions amb les persones que tenen al seu voltant amb l'objectiu de reduir la seva vulnerabilitat forma part dels aprenentatges a la Fundació Comtal. Es tracta, en definitiva, de fer l'acompanyament perquè tinguin recursos suficients per resoldre de manera positiva els conflictes del dia a dia.

La Fundació Comtal és una organització no lucrativa que treballa, des de l'any 1994, perquè els infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat, així com les seves famílies, tinguin oportunitats de futur. Tenen la seu a Ciutat Vella, a Barcelona, i l'any passat van acompanyar 1.872 persones, 925 de les quals eren dones.

Afegeix un comentari nou