Juanjo Ortega: “La Magic Line ha aconseguit viralitzar la solidaritat”
Comparteix
La 5a edició de la Magic Line SJD ha tingut un total de 13.000 participants i ha recaptat 350.000 euros que es destinaran a projectes socials.
La Magic Line, organitzada per l'Obra Social Sant Joan de Déu, s’ha consolidat com un dels esdeveniments solidaris emblemàtics de Barcelona. La caminada de la 5a edició, celebrada el passat diumenge dia 25 de febrer, i que representa el colofó de quatre mesos de mobilització ciutadana, ha aconseguit recaptar un total de 350.000 euros que es destinaran als projectes socials de Sant Joan de Déu.
En total, van ser 40 quilòmetres de recorregut amb la dinamització de 30 entitats culturals com The New Zombis, la Cia Patawa o BCN Swing. Amb més de 300 accions solidàries arreu del territori, l’esdeveniment solidari també ha comptat amb actes com Sonambulistes en l’àmbit de les arts escèniques, l’obertura de 9 museus de la ciutat o el PicNic cultural al castell de Montjuïc.
El responsable de Relacions amb Organitzacions i Empreses de l’Obra Social de Sant Joan de Déu, Juanjo Ortega, explica de primera mà quina és la valoració final de la cinquena edició.
Heu tingut 13.000 participants. Com valores aquesta xifra?
Cada any el nombre de participants va augmentant. Nosaltres ens marquem un màxim de participació, una mena d’objectius. Aquest any precisament el màxim eren 13.000, comptant els voluntaris que ja en són 1.000. A l’edició de l’any passat vam tenir 12.000, però si ens remuntem a la primera edició, la xifra va ser de 5.000. Això vol dir que anem creixent, encara que sigui de manera pausada. Ara mateix, estem en una xifra que toca sostre pel tipus d’esdeveniment que oferim.
En total heu arribat a recaptar 350.000€ que es destinaran a projectes socials de Sant Joan de Déu.
Estem molt satisfets perquè aquesta quantitat mostra un creixement significatiu, ja que veníem de 300.000. De mica en mica els equips van entenent que la Magic Line no és només venir a caminar, sinó que també implica un repte solidari i una mobilització social. Enguany els equips s’han posat mans a l’obra i s’han esforçat. Val a dir que no tenim un gran mecenes que ens fa una gran donació, sinó que molta gent fa petites donacions i això té un valor significatiu.
On es destinaran aquests diners?
Amb el que hem recaptat finançarem els projectes que fan els nostres centres en àrees com: el sensellarisme, la dependència, la discapacitat intel·lectual, els trastorns mentals, la cooperació internacional, etc. Actualment a Sant Joan de Déu estem a 50 països i tractem sobretot dos àmbits: el sanitari i el social. Una gran part del que hem recaptat es destinarà a projectes de cooperació a l’Àfrica i a Llatinoamèrica, i la resta s’invertirà en l’àmbit local en teràpies complementàries, malalties cròniques, habitatge social, etc.
Amb quines dificultats us heu trobat durant els quatre mesos d’accions solidàries?
Són més facilitats que dificultats el que hem trobat durant el camí. La gràcia de la Magic Line SJD és que hem aconseguit viralitzar la solidaritat.
Precisament la Magic Line SJD és el colofó de la mobilització ciutadana. Creieu que la gent ja identifica la cursa amb solidaritat quan sent a parlar?
Jo crec que els participants sí. La majoria dels equips entenen la solidaritat que va lligada a la cursa i ho podem veure en els seus lemes. Evidentment tenim una petita part que no acaben de lligar el tema solidari. Nosaltres intentem ser molt honestos i transparents i al web publiquem cap a on van els ingressos. Ara a l’abril organitzarem un acte de cloenda i serà públic, amb comunicació als mitjans i s’obriran els projectes a la població.
Quin paper ha tingut el voluntariat en l’organització de la jornada?
El voluntariat ha estat fonamental. En destacaria dos aspectes. D’una banda, la seva implicació amb l’organització de la caminada solidària pel que fa a orientar els equips, senyalització, dinamització, etc. D’altra banda, destacaria l’oportunitat que el voluntariat representa per traslladar un dels nostres valors, que és el de la inclusió, per fer arribar el missatge que tothom està capacitat per fer coses.
N’heu tingut prop de 1.000.
Exacte. Per aconseguir-los hem fet crida de voluntariat en dues línies. Primer a escala interna, amb professionals dels nostres centres que han participat voluntàriament. I després gràcies a altres col·lectius com escoles, instituts, empreses o universitats que també hi han col·laborat A més, hi ha entitats socials com la Fundació Tres Turons que també s’hi han sumat entenent que la Magic Line és un esdeveniment solidari de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Amb quin moment et quedaries del diumenge?
Em quedaria amb dos moments. El primer, el fet d’haver organitzat la caminada i de veure l’arribada dels participants. El segon, la satisfacció dels equips i d’haver unit els conceptes solidaritat i esport.
Hi haurà 6a edició de la Magic Line?
Sí, no hi tinc cap dubte. Ja hi ha equips que estan esperant per apuntar-s’hi. El regust que ens emportem tots és molt positiu, per tant, segur que hi haurà una sisena. De fet el 15 d’abril se celebrarà la segona edició a Palma de Mallorca i estem treballant per portar la Magic Line a València.
Afegeix un nou comentari