Àmbit de la notícia
Social

La FECEC reclama accelerar l’aprovació de la llei per la protecció laboral de les persones amb càncer

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • La FCEC s'ha reunit amb representats de diferents partits polítics per a presentat un conjunt de propostes de millora.
    La FCEC s'ha reunit amb representats de diferents partits polítics per a presentat un conjunt de propostes de millora. Font: Llicència CC
  • La proposició de Llei preveu millorar la protecció social i laboral de les persones diagnosticades amb una malaltia greu o carcinoma. Font: Llicència CC (Unsplash)
  • La proposició de Llei preveu millorar la protecció social i laboral de les persones diagnosticades amb una malaltia greu o carcinoma.
    L’alta inversió en investigació en l’àmbit oncològic ha permès millorar els tractaments i l’índex de supervivència. Font: Llicència CC (Pexels) Font: Llicència CC (Pexels)

La Federació Catalana d'Entitats Contra el Càncer (FECEC) és una entitat que agrupa una quinzena d'organitzacions que vetllen per la qualitat de vida dels pacients oncològics i les seves famílies.

La Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer (FECEC) ha demanat al Congrés dels Diputats que finalitzi el termini de presentació d’esmenes a la proposició de Llei que preveu protegir socialment i laboralment les persones diagnosticades amb una malaltia greu o carcinoma. Aquesta proposició de Llei va ser aprovada en el Senat el mes de maig i encara continua en tràmit a la cambra baixa. 

Des de la FECEC sol·liciten que se celebri el procés de cara que la Llei sigui aprovada en l’actual mandat. Des de la Federació remarquen que la iniciativa legislativa en tràmit “és essencial per a seguir avançant en la protecció social i laboral de les persones amb càncer”. 

La FCEC s'ha reunit amb representats de diferents partits polítics per a presentat un conjunt de propostes de millora del text, compartit des del mes de setembre. La Federació ha aprofitat aquestes reunions per a compartir altres inquietuds envers l’entorn laboral de les persones que pateixen un càncer. 

L’alta inversió en investigació en l’àmbit oncològic ha permès millorar els tractaments i l’índex de supervivència. “Ara ja es parla del càncer com una malaltia que té tendència a la cronificació”, expliquen des de la FECEC. En aquesta línia, estan desenvolupant el programa ‘Després del Càncer’ amb la finalitat d’atendre les necessitats i els reptes que poden aparèixer en la nova etapa. Així, treballen per a la plena reinserció d’aquestes persones tant a nivell social com laboral. En aquest últim àmbit, afirmen des de la Federació, és on cal impulsar més millores.

Les propostes de modificació a la Proposició de Llei

El primer dels punts on la FCEC ha volgut fer suggeriments de millora fa referència a la disminució de la retribució salarial durant l’any de reincorporació progressiva a la feina de les persones que han superat la malaltia. La Federació considera que això afecta greument les persones vulnerables i cal eliminar la reducció de salari durant la reincorporació progressiva. 

També sol·liciten que durant els quatre anys que la persona en situació d’incapacitat té reservat el lloc de feina no se suspengui la relació laboral. Per tant, aquest període comptaria a efectes d’antiguitat.

Finalment, la FECEC considera que existeixen algunes mancances en el text de la proposició de Llei. Per exemple, no preveu dotar les empreses de més recursos que garaneixin la reincorporació de les persones després de la malaltia greu o carcinoma. Tampoc dona eines específiques per a la contractació de persones que han patit un càncer. 

En aquesta línia, la Federació també suggereix que cal afegir un punt que asseguri que les persones que es reincorporen amb la feina amb un carcinoma o malaltia greu no tenen supeditades les visites mèdiques, tal com s’estableix a l’Estatut del treballadors.

Més suport en companyes de feina que en l’empresa

El mes de juny d’aquest any, la FCEC va presentar el primer baròmetre ‘Càncer i Treball a Catalunya’. Aquest mostrava que gairebé la meitat (47%) de les persones treballadores entrevistades per aquest informe consideren que l’empresa ofereix poc o cap suport a les persones amb una malaltia oncològica. Tanmateix, asseguren que aquest suport sí que el troben en els companys i companyes de feina

Les persones enquestades per a l’estudi demanen un pla de suport a les empreses per a les diagnosticades de càncer, a més de més implicació en la divulgació del càncer en l’entorn laboral.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari