La incidència política, inherent al tercer sector
Comparteix
Una seixantena de persones assisteixen a la jornada anual de Suport Associatiu, que va convidar activistes implicats en l’assoliment de reptes com la renda garantida i la llei contra la lgtbfòbia.
La jornada anual de Suport Associatiu, centrada en la incidència política des del tercer sector, va aplegar una seixantena de persones el dimarts 7 de novembre a l’Edifici del Vagó de l’Escola Industrial, a Barcelona. Els assistents van escoltar el testimoni de dos activistes implicats en lluites socials de gran impacte, com la que ha aconseguit que s’aprovés la llei de la renda garantida aquest any, i la que va permetre tirar endavant el 2014 la llei contra l’lgtbfòbia.
La pressió, la unitat i la constància del tercer sector són factors clau per a l’èxit de la incidència política, una característica inherent al sector de les entitats sense ànim de lucre, segons va explicar Enrique Arnanz, president del Patronat de la Fundación Esplai Ciudadanía Comprometida i un dels autors del llibre de debat que es va presentar a l’acte, 'Per una nova ciutadania. Incidència política i Tercer Sector. Confluències per al canvi educatiu'.
Arnanz considera el llibre un instrument que ha d’ajudar a treballar més i millor per a la defensa dels drets de les persones en una situació de vulnerabilitat. “Si tothom tingués més consciència col·lectiva, estic convençut que hi hauria menys pobresa”, va apuntar, diferenciant el concepte demogràfic d’”habitant” del concepte polític de “ciutadà”.
Diosdado Toledano: “Vam haver de trencar molts mites sobre la renda garantida”
“Si la llei de la renda garantida s’hagués aprovat el 2014 i no el juliol del 2017, s’hauria evitat molt dolor”, va assegurar Diosdado Toledano, representant de la comissió que va promoure la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a la renda garantida, una prestació que finalment es va aprovar aquest juliol, després de sis anys de lluita.
“Vam haver de trencar molts mites sobre la renda garantida, vam haver de lluitar contra la criminalització de la pobresa i vam parlar amb tots els grups polítics”, va dir Toledano, conscient de la importància de mantenir la unitat en el sector i de difondre el gran pas que suposa la renda garantida. “No dissoldrem la comissió fins que la renda s’hagi aplicat en la seva totalitat”.
Joaquim Roqueta: “La llei contra l’lgtbfòbia dignifica tota la societat”
“La complicitat d’entitats amb grups parlamentaris ha estat clau per aconseguir una llei contra l’homofòbia pionera a Europa”, va dir Joaquim Roqueta, president de la plataforma d’entitats LGTBI de Catalunya. El moviment contra l’lgtbifòbia, abans dispers, va unir forces per reclamar una demanda que va prendre forma de llei el 2014, una llei que “no només és per a les persones lgtbi sinó que dignifica tota la societat”, va assenyalar Roqueta.
L’activista també va fer incís en la necessitat de difondre els drets que contempla la norma. “Ho han de saber des de serveis socials, la policia, les escoles, els centres cívics...”. Roqueta va lamentar que de vegades, “la implementació d’una llei és més difícil que aconseguir que s’aprovi”.
Aquesta jornada anual va comptar amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.
Informació relacionada:
“La complicitat d’entitats amb grups parlamentaris ha estat clau per aconseguir una llei contra l'homofòbia pionera a Europa”
Afegeix un nou comentari