Àmbit de la notícia
Social

La Marató de Donants de Sang fa una crida per trobar 10.000 persones voluntàries

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • El Banc de Sang i Teixits fa una crida per trobar 10.000 donants.
    Font: Banc de Sang i Teixits
  • 'A la sang' és la cançó que ha grabat l'artista terrassenc de 'trap', Lildami.
    'A la sang' és la cançó que ha grabat l'artista terrassenc de 'trap', Lildami. Font: Gencat

El Banc de Sang i Teixits permetrà donar en els principals hospitals catalans i altres punts fins al 17 de gener per recuperar la caiguda de Nadal.

Calen 10.000 bosses de sang per recuperar les reserves de Nadal, període on les donacions han baixat en un 25%. Aquesta és la crida que ha llençat el Banc de Sang i Teixits, que aspira a mobilitzar fins a 10.000 persones voluntàries durant la campanya que arrenca el dia 10 i que finalitzarà el divendres 17 de gener. Enguany, la campanya de donació de sang es mourà al ritme del ‘trap’ de Lildami –Damià Rodríguez- i habilitarà un nou servei de Whatsapp: el Whatsang.

“Donar sang és un gest solidari i de vital importància tant per a qui en dona com per a qui la rep”, ha afirmat la Regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa. Els principals hospitals catalans i altres punts de recollida de sang permetran donar per arribar als nivells òptims de reserves després de les vacances de Nadal. Durant la 7a edició, es podrà donar sang els dies 10 i 11 en una carpa i dos autobusos a la plaça de Catalunya de Barcelona. L’Ajuntament de Tarragona, per la seva banda, acollirà l’acte central aquest divendres 10 de gener, entre les 10 i les 14h.

 

Música ‘trap’ per connectar amb el jovent

El cantant terrassenc Lildami ha posat la banda sonora a la Marató de Donants de Sang de Catalunya amb la cançó ‘A la sang’, una de les principals novetats d’aquest any. La cançó explica l’experiència del germà del cantant, que va necessitar sang i un trasplantament de moll d’os. En el videoclip hi participen una desena de persones que han rebut sang.

“Els que estem en una situació en la qual podem arribar a més gent hem de ser conscients i fer-ho servir per coses que valguin la pena, no només per promocions i per la roba que ens regalen”, ha afirmat Lildami en un vídeo al seu canal d’Instagram, que compta amb gairebé 40.000 seguidors.

Si durant l’edició passada el protagonisme va ser pel coixinet #Sangfluencer, on s’animava a tothom a convertir-se en un influencer difonent per les seves xarxes l’acció de donar sang, enguany també s’ha volgut connectar amb les persones més joves a ritme del gènere musical de moda. Segons dades de la Marató de Donants de Sang, aproximadament el 20% dels donants tenen entre 18 i 29 anys.

Whatsang!, el nou servei de missatgeria per donar sang

La campanya, que es va presentar el dia 7 de gener a Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida, va informar sobre una altra novetat per aquesta edició: el nou canal de Whatsapp, anomenat Whatsang. El Banc de Sang es converteix, d’aquesta manera, en el primer organisme de la Generalitat amb un compte oficial de missatgeria i atenció ciutadana a través del número 677071756. Qualsevol persona pot fer consultes al Banc de Sang de manera individual, així com es poden fer per telèfon o correu electrònic.

La responsable de comunicació del Banc de Sang, Anna Sosa, ha explicat en roda de premsa que el servei de Whatsang permetrà una comunicació més àgil i actual, destacant que és la primera institució que utilitzarà aquest servei. Des del servei, també es podran rebre recordatoris i informacions importants amb previ consentiment de la persona usuària.

La importància de donar sang

A Catalunya cada any fins a 250.000 persones donen sang. Fins ara, hi ha unes 6.000 persones, però encara es necessiten 4.000 més per arribar a les persones amb malalties que necessiten les reserves. Els requisits per poder donar són tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50kg i tenir una bona salut. En aquest sentit, hi ha pocs esculls per a la donació de sang, ja que fonamentalment es persegueix que tothom en pugui donar.

Els mesos de gener i desembre, i juliol i agost, són els més fluixos i on les donacions baixen més. A Barcelona l’Hospital Clínic, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron habilitaran punts per a donar sang. L’Hospital Joan XXIII serà l’epicentre de les donacions a Tarragona i a Lleida, les donacions es podran fer a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. A Girona, per la seva banda, l’Hospital Josep Trueta serà el principal punt neuràlgic.

Les persones que vulguin donar sang poden entrar al web de la Marató de Donants, escollir el dia, l’hora i el lloc on donar sang i introduir les dades personals per registrar-se, tot i que no és una acció imprescindible. La campanya s’acompanyarà del coixinet #DonarsangModeON per fer difusió de la Marató de Donació de Sang.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari