La quarta convocatòria del projecte ‘Lliures’ acompanyarà una desena d’entitats socials
Comparteix
La iniciativa d’Òmnium, Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i Coop57 busca fons per donar suport a projectes contra la pobresa cronificada i pel dret a un habitatge digne.
Revertir les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social és l’eix central de ‘Lliures’, el projecte que l’any 2016 van posar en marxa Coop 57, Òmnium Cultural i les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS). Ara han obert una nova convocatòria de captació de fons solidaris, és la quarta, i cerquen una desena de projectes socials per acompanyar-los a néixer o a créixer.
“No busquem grans projectes, perquè els grans projectes ja tenen altres canals de finançament. A ‘Lliures’ donem suport a projectes ben nous o petits que si no fos per nosaltres no podrien tirar endavant”, especifica una de les membres de la junta directiva d’ECAS Teresa Crespo. Hi afegeix que han de ser projectes innovadors, emancipadors i transformadors.
Top Manta, una iniciativa del sector tèxtil del Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, i l’Osada, un programa de Metzineres que acompanya dones supervivents de violències cap a la incorporació laboral, són dos dels projectes que acompanya ‘Lliures’.
'La xarxa més social'
Per a aquesta convocatòria s’ha triat el lema ‘No és una xarxa social, és la xarxa més social’ per reforçar la idea de l’acompanyament i d’estar al costat de les entitats que es puguin acollir al suport econòmic i també al suport tècnic, social i comunitari de ‘Lliures’. L’objectiu principal per acollir-s’hi és voler contribuir a tombar les corbes de les desigualtats en un moment en què quasi dos milions de persones -dues de cada deu- viuen en risc de pobresa a Catalunya. Una vulnerabilitat que en molts casos s’ha vist agreujada per la Covid-19.
Segons l’Enquesta de condicions de vida de l’Idescat, les dones, les persones migrants, les que estan a l’atur, les famílies nombroses o monoparentals, i els infants són el rostre d’unes desigualtats que van en augment.
Des del 2016, ‘Lliures’, a través de les aportacions econòmiques de la societat civil, ha acompanyat vint projectes en deu municipis de Catalunya. Es calcula que se n’han beneficiat més de 15.000 persones. “Ara, la crisi de la pandèmia ha accentuat la situació vulnerable d’una bona part de la ciutadania”, indica Crespo, que hi afegeix que s’ha fet evident que les polítiques públiques contra l’exclusió es queden curtes.
1 de cada 4 persones viu en risc de pobresa o exclusió social a Catalunya
— Lliures de pobresa, d'exclusió i de desigualtats (@projectelliures) December 14, 2021
Per això, des del 2016 hem contribuït a impulsar fins a 20 projectes emancipadors i transformadors que treballen per esborrar les desigualtats, la pobresa i l’exclusió.
https://t.co/MBCJB6Kiek pic.twitter.com/j8ImKUUkI2
Construir un país on ningú es quedi enrere és una de les màximes de Coop 57, Òmnium Cultural i ECAS. Com que ja ho aplicaven en el seu dia a dia van decidir ajuntar-se per tirar endavant ‘Lliures’. Està previst que al febrer es facin públiques les bases per a les entitats que vulguin optar a l’acompanyament i entre juny i juliol es resoldrà la convocatòria.
Com en les anteriors edicions, Crespo explica que els fons recaptats es destinaran a donar suport a iniciatives socials que donin resposta a la pobresa cronificada, l’exclusió agreujada per l’atur, la infància en risc, el dret a un habitatge digne i l’emergència alimentària.
Entre els projectes beneficiaris de ‘Lliures’ hi ha ‘Obrint portes’, una iniciativa per garantir el dret a l’habitatge digne a joves extutelats; ‘Recuperem el rebost d’armari’, de l’Associació Casal Claret de Vic; la Cooperativa Micaela, del Colectivo Micaela, que treballa al Maresme; les Comunitats Alimentàries de la XES l’Hospitalet, i La Porta del Món, un restaurant impulsat per dones de Banyoles (Pla de l’Estany) des de l’entitat Món Banyoles. L'any 2020 es van recollir 150.000 euros que es van distribuir entre nou entitats per fer front a la crisi de la Covid-19.
Afegeix un nou comentari