La reinserció dels excarcerats, assignatura pendent

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La reinserció dels excarcerats, assignatura pendent

Resum: 

La Taula del Tercer Sector demana més implicació dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya per facilitar la reinserció.

L’informe “La taxa de reincidència penitenciària a Catalunya” elaborat pel Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia, indica que només el 30,2% dels excarcerats tornen a delinquir en els quatre primers anys de llibertat. Això suposa, per una banda, un descens de gairebé el 10% respecte del 2008, quan arribava al 37,9%. Per l’altra, es pot concloure que 7 de cada 10 reclusos no incorren en un nou delicte.

Ara bé, en acabar el mes d’abril hi havia 9.208 reclusos a Catalunya. D’aquests, 1.194 (12,97%) eren preventius i 8.014 (87,03%) eren penats. A més, Espanya està entre els països amb penes més altes d'Europa. Així, només un 38% són inferiors a 3 anys i un 10% dels presos estan privats de llibertat més de 10 anys.

Pla interdepartamental per a la reinserció

Les llargues condemnes comporten que el procés d'habituació en sortir de la presó resulti més laboriós. És per això que la Taula d'Entitats del Tercer Sector demana més implicació dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya per tal de facilitar la reinserció dels exreclusos. En aquest sentit, la Taula reclama al Govern un pla interdepartamental per fer front a la vulnerabilitat de les persones que surten de la presó.

L’expresidenta de la Taula, Àngels Guiteras, va assegurar dins del cicle de debats 'Catalunya social' que "els recursos actuals no són suficients" i que cal "garantir la implicació de l'administració i de tota la societat" per facilitar la reinserció social d'aquest col·lectiu. En aquest debat es va presentar l'informe "La reinserció postpenitenciària, una terra de ningú".

La Taula d'Entitats del Tercer Sector demana més implicació dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya per tal de facilitar la reinserció dels exreclusos

Actualment, a Catalunya encara no hi ha un sistema de corresponsabilitat entre les diferents administracions. Així, hi manquen polítiques transversals entre els Departament de Justícia, Benestar Social, Ocupació, Ensenyament i Sanitat, que es prolonguin més enllà del temps de condemna.

A més, la Taula del Tercer Sector posa de manifest que el sistema de llibertat condicional encara està subjecte a una regulació legislativa i a uns criteris de règim penitenciari molt estrictes. Això provoca que la majoria de presos passin de la cel·la a la comunitat sense cap tipus d'intermediació ni suport.

Espanya està entre els països amb penes més altes d'Europa. Així, només un 38% són inferiors a 3 anys i un 10% dels presos estan privats de llibertat més de 10 anys.

El procés de reinserció, perquè sigui complet, ha de cobrir totes aquestes mancances. L'excarcerat ha de tenir solvència econòmica i una llar, ha de disposar d'una xarxa de suport social i familiar, se l'ha de capacitar laboralment i ha de disposar dels coneixements necessaris per poder exercir els drets i deures de la ciutadania.

A la cua d’Europa

D'altra banda, tot i que molts països europeus en els darrers anys han mostrat una tendència a la implementació de mesures de compliment en la comunitat per davant de l'internament a presó, Espanya i Catalunya es troben molt allunyats dels nous models de compliment de penes, amb mesures no privatives de llibertat.

Afegeix un comentari nou