La UdL incorpora l'estudi de la pobresa a 6 titulacions

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La UdL incorpora l'estudi de la pobresa a 6 titulacions

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Fins a 7 assignatures de 6 graus de la UdL han incorporat crèdits avaluables que tracten la pobresa i les seves causes des de cada branca acadèmica. Un total de 800 alumnes ja els han cursat.

Els graus de Medicina, Infermeria, Fisioteràpia, Dret i Economia, Turisme i Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida (UdL) han incorporat aquest segon semestre dos crèdits de docència reglada, per tant avaluable, sobre la pobresa. El pla pilot que s'ha posat en marxa s'emmarca en el projecte "Aules contra la pobresa" i significa a la pràctica que, del total d'hores que disposa el professorat per impartir la matèria, n'han dedicat quatre a les causes de la pobresa i com combatre-la des de cada branca professional.

L'Oficina de Desenvolupament i Cooperació (ODEC) ha estat l'encarregada de coordinar el projecte. És a dir, han estat les persones responsables bé d'impartir les sessions en coordinació amb el professorat, bé d'aportar la veu de persones expertes en la matèria, com ara la participació de l'economista Arcadi Oliveres al mòdul de Dret i Economia.

Segons explica Angels Sendra, de l'ODEC, 800 alumnes han cursat els seminaris. Sendra afirma, però, que la fita és arribar a molts més estudiants i fer-los prendre molta més consciència de la realitat de pobresa. Paral·lelament, la membre de l'ODEC explica que arran d'aquest primer pla pilot "ha crescut l'interès tant per part de l'alumnat com per part del professorat". És per aquest motiu que, segons Angels Sendra, l'objectiu de l'ODEC és ampliar el nombre d'assignatures que incorporin aquestes hores de docència en pobresa.

"Angels Sendra: "La universitat pot conscienciar i educar la comunitat universitària en els valors de la solidaritat i la lluita contra les desigualtats".

La importància del primer tast d'Aules contra la Pobresa rau en dos factors: d'una banda, l'origen, que se situa en la proposta per part de la Comissió 3.4, que és l'entitat formada per 75 entitats socials de Lleida. D'altra, l'impacte que pot tenir introduir a nivell curricular aquest tipus de continguts, ja que la difusió de valors i capacitat de conscienciació pot arribar a tots els estudiants de la universitat i no només a aquells ja interessats en qüestions socials. El rector de la UdL, Roberto Fernández explicava que "és obligació de la Universitat ocupar-se de la marginalitat i la pobresa també impregnant els universitaris del concepte de responsabilitat social". En aquesta direcció també es va posicionar Angels Sendra, qui afirmava que la universitat ha d'anar més enllà de la recerca i ha de fer quelcom per pal·liar la crisi. El que pot fer la universitat, però, és, segons ella, "conscienciar i educar la comunitat universitària en els valors de la solidaritat i la lluita contra les desigualtats".

La incorporació de temàtiques socials als currículums universitaris és una inquietud present també a la Universitat Autònoma de Barcelona. La Fundació Autònoma Solidària fa passes en la mateixa direcció. Aquest mes de maig s'han creat a les facultats de Veterinària i Economia grups de treball per precisament, promoure la incorporació de l'economia social i solidària i la sobirania alimentària a les seves titulacions.

Afegeix un comentari nou