Maria Campuzano: "L’acumulament de deute fa que les famílies visquin situaciones d’assetjament"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Maria Campuzano, portaveu d’Aliança contra la Pobresa Energètica Font: Aliança contra la Pobresa Energètica
Maria Campuzano, portaveu d’Aliança contra la Pobresa Energètica Font: Aliança contra la Pobresa Energètica

Maria Campuzano: "L’acumulament de deute fa que les famílies visquin situaciones d’assetjament"

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Hem entrevistat a la Maria Campuzano, portaveu d'Aliança contra la Pobresa Energètica. Hem parlat amb ella sobre l'encariment dels preus de l'energia durant aquest any i les repercussions per la ciutadania.

Com perjudica la inflació a Catalunya en aspectes energètics?

La inflació, de fet, és causada per l'augment dels preus de l'energia entre d'altres. Això es tradueix en el fet que s'encareixin els productes en general tensant encara més l'economia i fa que es corri el risc de què les famílies deixin de pagar les seves factures i comencin a acumular deutes.

Quines són les causes de la pobresa energètica avui dia?

Una de les causes principals de la pobresa energètica és la pujada de preus de l'energia. Juntament amb renda baixa i el mal aïllament de les hábitat ges. I els dos factors que afecten en aquesta inflació són la pujada de preus de serveis bàsics i, en concret, de l'energia.

Quines són les dades actuals de les persones en situació de vulnerabilitat?

Segons les últimes xifres que va publicar l'INE s'han doblat des del 2019 el nombre de famílies que no poden mantenir casa seva a una temperatura adequada.

Amb el context de la pujada de preus de l'energia que estem veient i, no només de l'energia sinó de béns bàsics, el futur que es pot pronosticar no és bo. Aquestes dades de l'INE no incloïen dades del 2022 que és quan hem patit el pic més alt de la pujada de preus de l'energia.

Quins són els pronòstics? Com és la situació d'aquestes famílies?

Entre el context i la situació que estem vivint actualment els pronòstics no pinten molt bé. La situació de famílies que no poden pagar estan acumulant deute. Ara mateix a Catalunya tenim la llei 24/2015 que protegeix contra el tall i vivint una doble protecció perquè també estan en vigor mesures estatals com la moratòria de TAES, que és temporal fins a finals d'any.

El que està clar és que les mesures que s'han d'aplicat en l'àmbit estatal s'han de tenir en compte. No només amb relació a la moratòria de TAES sinó també l'aplicació de descomptes del bo social i la baixada d'impostos, que han permès aturar el cop perquè si no hagués estat encara molt pitjor.

Com vivien les famílies el fet de no poder pagar les factures d'energia cada mes?

Les famílies reben cartes d'impagament i de tall de subministrament, encara que no els hi puguin tallar, fet que les espanta. Per altra banda, l'acumulament de deute fa que visquin situacions d'assetjament per part de les companyies.

Aquestes, en molts casos deleguen la reclamació d'aquests deutes en terceres empreses com despatxos d'advocats o de recobrament que les amenacen perquè paguin. Per carta, per mail, amb trucades. El que sigui per espantar a les famílies i que paguin encara que hagin de treure els diners de sota de les pedres.

Què opines de les mesures que s'han aplicat fins ara? Són suficients?

No han permès abaixar preus, però sí que han permès aturar el cop. Però són mesures temporals i, per tant, no donen estabilitat ni tranquil·litat a les famílies perquè es van prorrogant cada x mesos i això els genera molta angoixa perquè no saben què passarà.

Què és el que més preocupa a aquestes famílies en situació de pobres energètica?

La seva gran preocupació ara mateix és que saben que no els poden tallar, però van acumulant deute. Per això estem reclamant a la Generalitat que posi en marxa els mecanismes que tenim a Catalunya per evitar que les famílies continuïn acumulant deutes.

Recordem que l'any passat es va signar un conveni amb Endesa que, per una banda, va aconseguir condonar el deute de les famílies en situació de vulnerabilitat a 35.000 famílies del 2015 fins al 2020.

En quin estat es troba el conveni?

A partir del 2021 s'havia de posar en marxa un mecanisme perquè no es tornés a acumular deute. Aquest mecanisme, que era el Fons d'Atenció Solidària, no s'ha posat en marxa encara avui dia i s'ha acumulat tot el deute del 2021 i continuem acumulant la del 2022.

La Generalitat es va comprometre a què aquest deute del 2021 seria condonat abans que acabés l'estiu i això no ha passat. Aquesta condonació segons s'estableix en el conveni es fa a mitges Endesa i a mitges l'administració pública, però la Generalitat no ha pautat els acords que calen per portar a terme aquesta condonació.

Què suposaria per les famílies la condonació d'aquest deute?

Per a les famílies, treure's de sobre el deute del 2021 seria un gran alleugeriment i treure's pes de la motxilla. I més ara que ens enfrontem a un hivern que serà dur si tot continua amb la inflació de preus de l'energia, ja que les famílies que estan en situacions de pobresa energètica ja consumeixen per sota del que és digne.

Quines mesures cal portar a terme per millorar la situació?

Reclamem mesures perquè els fons per fer eficiència energètica dels edificis estiguin a disposició de famílies en situació de pobresa energètica. Això vol dir que hi hagi finançament del 100%, que no es faci avançar els diners a les famílies per poder fer aquestes rehabilitacions, etc.

Com ajudeu a les famílies que es troben en situació de vulnerabilitat energètica?

Des d'Aliança contra la Pobresa Energètica informen sobre com funciona el mercat energètic. En el cas del gas, expliquem a les famílies què cal que tinguin el contracte de mercat regulat que ara pot arribar a ser un 200% més barat que el mercat lliure.

Demanem que revisin les seves factures i les utilitzin al màxim. En el cas del gas està el mercat regulat i en el cas de la llum mirar si poden accedir al descompte del 60% o 70% del bo social.

Quines alternatives proposeu per fer front a aquest context de crisi?

Fer servir les eines que tenim. A Catalunya tenim la llei 24-2015. Vigilar que les empreses no tallin el subministrament a les famílies en situació de vulnerabilitat. En segon lloc, que s'apliqui el conveni amb Endesa i, per tant, es posi en marxa la culminació del 2021 i el Fons d'Atenció Solidària per resoldre 2022 i en endavant.

Aplicar mecanismes com els comptadors socials de llum inclòs en el conveni amb Endesa i s'està aplicant amb comptagotes. I que la Generalitat prioritzi signar convenis amb la resta de companyies subministradores perquè només tenim amb Endesa i aconseguir aquestes condonacions de deute més necessàries que mai en aquest context de pujada de preus de l'energia i d'inflació i a les portes de l'hivern.

Afegeix un comentari nou