Marina Gómez: "S’ha de dotar d’eines la societat perquè sàpiga incloure les persones amb discapacitat"

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Marina Gómez, presidenta d'ACELL i de la Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual, en un acte dels Jocs Special Olympics. Font: Salut i discapacitat, infància i joventut i família, dependència, special olympics, acell
Marina Gómez, presidenta d'ACELL, la Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual, en un acte dels Jocs Special Olympics. Font: ACELL
Un moment de la cerimònia inaugural dels Jocs Special Olympics al Palau d'Esports de Granollers. Font: Ajuntament de Granollers
Un moment de la cerimònia inaugural dels Jocs Special Olympics al Palau d'Esports de Granollers. Font: Ajuntament de Granollers

Marina Gómez: "S’ha de dotar d’eines la societat perquè sàpiga incloure les persones amb discapacitat"

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Més de cinc mil persones van viure dijous la cerimònia inaugural dels Jocs Special Olympics al Palau d'Esports de Granollers. Durant tres dies més de mil cinc-centes esportistes amb discapacitat participen en catorze disciplines.

Els Jocs Special Olympics a Granollers seran dies de més visibilitat de l’esport inclusiu, però al darrere hi ha un dia a dia de molta feina. La presidenta d'ACELL, la Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual, Marina Gómez, reclama més eines per fer una societat realment inclusiva i, pel que fa a l'activitat d'aquests dies a Granollers, confia que "els i les esportistes s’emportin l’experiència esportiva i de vida, i que pensin que, com diu el jurament, han estat valents i valentes en l’intent".

Els Jocs Special Olympics, que organitzen ACELL, Special Olympics Catalunya i l'Ajuntament de Granollers, es faran del divendres 31 de març fins al diumenge 2 d’abril.

Fa uns dies, vam veure la torxa dels Jocs Special Olympics 2023 i dijous la cerimònia d’inauguració. Tot a punt per als Jocs a Granollers?

Sí, tot el que es pot preveure està a punt, després vindran els imponderables, per als quals l’equip tècnic té una gran capacitat de reacció.

Aquests dies sentim parlar dels valors de l'esport i de la necessitat d'anar cap a la igualtat d'oportunitats. Com ho viviu des d'ACELL?

Justament és el que nosaltres volem, la competició ha de ser justa, equilibrada i digna. La competició ha de ser entre iguals, amb iguals oportunitats per competir i per guanyar. Els Jocs posen a l’abast de totes les persones amb discapacitat la possibilitat de participar-hi.

Quina és la importància de la celebració d'uns Jocs Special Olympics?

Són importants per moltes coses, però destacaré dos aspectes importants: la visibilitat de les persones amb discapacitat intel·lectual en l’entorn comunitari més proper i el dret de les persones amb discapacitat a gaudir i participar de la cultura, l’oci i l’esport. El que és l’article 30 de la Convenció de l'ONU sobre Drets de les persones amb discapacitat.

Quantes persones hi participaran?

Tenim un total de 1.585 esportistes. Amb entrenadors i tècnics sumen una família olímpica de prop de dues mil persones.

Des d'ACELL, però, treballeu per la pràctica esportiva durant tot l'any...

Sí! Per descomptat, els esportistes tenen entrenaments i competicions durant tot l’any. Oficialment, es practiquen setze esports i cada any tenen el seu Campionat de Catalunya. També hi ha Lligues territorials de bàsquet, futbol 5, futbol 7, floorball, handbol, petanca...

I també tenim delegacions territorials molt actives, que treballen des del seu territori preparant noves competicions.

Explicaves, fa uns dies, que en el cas de les persones amb discapacitat intel·lectual, a banda dels beneficis entorn la salut, a través de la importància del moviment, l'esport és molt beneficiós, perquè comporta el contacte amb altres esportistes i amb l'entorn, amb la comunitat...

Sí. L’esport genera oportunitats de relacionar-nos amb persones properes. El fet d’haver de desplaçar-se, agafar un transport públic, anar a instal·lacions municipals, del mateix barri, compartir vestidors, pista... Tot plegat fa que de manera natural la societat vagi prenent consciència i es doni la companyonia entre persones, sigui qui sigui. L'esport millora situacions d’aïllament social que en moltes ocasions pateixen les persones amb discapacitat.

A Catalunya, l'esport és inclusiu?

L’esport és una eina inclusiva. S’han de fer més passes per aconseguir la inclusió, i alhora s’ha de dotar d’eines la societat perquè sàpiga com incloure les persones amb discapacitat, no val només la bona voluntat o les ganes, cal tenir eines que coneixen bé les persones especialistes.

"L'esport millora situacions d’aïllament social que en moltes ocasions pateixen les persones amb discapacitat"

Parlem molt, per sort, de l'escola inclusiva, però poc de l'esport inclusiu. No?

Són passes, cal ser didàctic i anar mostrant el camí correcte cap a la inclusió. El sector que representa les persones amb discapacitat ha d’unificar la seva veu i defensar la inclusió en tots els àmbits de la vida.

Un desig per aquests dies de Jocs Special Olympics a Granollers?

Que totes i tots els esportistes s’emportin l’experiència esportiva i de vida, i que tots pensin que, com diu el jurament, han estat valents en l’intent.

Més de sis-centes persones voluntàries seran claus per l’organització dels Jocs. Què viuran totes aquestes voluntàries i voluntaris?

Serà una experiència que els deixarà empremta, coneixeran i s’aproparan a una realitat que mai més serà estranya per a elles. Ben segur, es generaran complicitats que no oblidaran mai.

Afegeix un comentari nou