Àmbit de la notícia
Social

Mariona López: "Tractar les desigualtats de gènere a les aules pot tenir un impacte molt gran en el jovent"

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Sara Borrella
  • Mariona López és impulsora de Wàitala, la plataforma de comunicació ètica
    Font: Wàitala
  • El programa 'Rebentem Estereotips' està format per vuit dinàmiques llestes per treballar els estereotips de gènere a les aules
    El programa 'Rebentem Estereotips' està format per vuit dinàmiques llestes per treballar els estereotips de gènere a les aules Font: Wàitala

Parlem amb Mariona López de la plataforma de comunicació ètica Wàitala, sobre el seu projecte 'Rebentem Estereotips', un programa per a treballar la coeducació i la gestió de la diversitat a les aules de la ESO i el Batxillerat.

Es continuen reproduint els estereotips de gènere tradicionals a les aules?

Els estereotips de gènere (i no només de gènere) són un fet a la nostra societat, i el problema no són tant els estereotips, com les discriminacions que se'n poden derivar. I en tant que els estereotips existeixen a la societat, evidentment també els trobem a les aules.

La idea de treballar els estereotips a les aules es deu més aviat a la voluntat de tractar aquest aspecte des de l'arrel (l'educació), impulsant la reflexió de les persones joves que construiran el futur, per tal de caminar cap a una societat més inclusiva i lliure de discriminacions.

Com poden les persones educadores incentivar un espai coeducatiu i quin paper juga el programa 'Rebentem Estereotips'?

Treballar de forma dinàmica mitjançant el treball de reflexió i debat permet als i les joves elaborar el seu propi posicionament al respecte, tot coneixent diferents punts de vista.

Creiem que impulsar aquesta reflexió a dintre de les aules, gràcies a la dinamització de les persones educadores, pot tenir un impacte molt gran. La feina comença a dintre de les aules, però continua a fora, als parcs, als carrers, a les cases.

Sabem que les persones educadores sovint no tenen temps per estar desenvolupant el treball de recerca i creatiu per elaborar noves dinàmiques, i per això els hi vam voler oferir un programa ben empaquetat i llest per utilitzar.

En què consisteix aquest programa?

El projecte formatiu “Rebentem estereotips”, planteja una sèrie de dinàmiques, basades en vuit icones que serveixen com a fil conductor per treballar i reflexionar sobre els estereotips de gènere a les aules de la ESO i el Batxillerat.

Aquestes dinàmiques s’han fet pensant en les assignatures de Filosofia i Cultura i valors ètics, així com els espais de Tutoria i Habilitats socials. Els docents poden triar de quina forma prefereixen accedir als continguts en funció del seu estil d’aprenentatge.

La proposta pedagògica està formada per un llibre digital amb informació i l’explicació de cadascuna de les dinàmiques per treballar els diferents valors de manera immediata dins les aules.

També hi ha disponible gratuïtament un curs virtual que explica les dinàmiques mitjançant textos i vídeos. Els docents poden importar-lo directament a l’espai formatiu de la seva escola i començar a treballar. Només cal omplir un formulari per a rebre el material.

Abordar l'educació afectiu-sexual a l'aula, pot ajudar a millorar les desigualtats de gènere?

No és l'únic però evidentment és un punt de partida. És cert que en les relacions afectives dels adolescents, actualment s'estan reproduint moltes desigualtats de gènere.

Així que començar a tractar les desigualtats de gènere des d'un aspecte que molts i moltes estan vivint en primera persona o veuen molt de prop, pot tenir un impacte molt gran.

Igualment és interessant reflexionar sobre l'origen d'aquestes desigualtats en la societat, anar a les arrels que són molt menys visibles i acaben tenint un impacte, entre d'altres, en les relacions afectives.

Si estigués a les teves mans, què tres passos donaries per a posar fi a les discriminacions sexistes des de l'educació?

En primer lloc, donaria espai al curriculum per tractar aquests temes amb regularitat a les aules. Després, oferiria formació destinada a les persones educadores, que són les que veuen de prop les actituds dintre de les aules.

La actuació de les persones educadores pot tenir un impacte molt gran, en tant que tenen contacte proper amb molts i moltes joves.

Per últim, faria una campanya de comunicació adreçada al jovent, que despertés la seva curiositat, per promoure alçar la veu en els casos que coneguin de discriminació. El silenci de les persones del voltant que sol acompanyar aquestes situacions, serveix per estendre les discriminacions.

Evidentment, soc molt conscient que tot això és molt fàcil de dir però molt complicat de portar a terme.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari