Milagros Paseta: “Volem que els joves coneguin, entenguin i reflexionin sobre les desigualtats a la nostra societat"

FCVS
Autor/a: 
Alba Pueyo
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Milagros Paseta: “Volem que els joves coneguin, entenguin i reflexionin sobre les desigualtats a la nostra societat"

Autor/a: 
Alba Pueyo
FCVS

Resum: 

"L'Escola Suma", una iniciativa del Casal dels Infants, tracta la solidaritat i la desigualtat d’oportunitats, conjuntament amb els centres educatius, a través de propostes pedagògiques i accions d’implicació i reivindicació.

El Casal dels Infants és una associació solidària que treballa per la construcció d’un projecte ciutadà sòlid en defensa dels col·lectius més vulnerables a través de diferents iniciatives. Milagros Paseta, responsable del programa "L’Escola Suma", ens explica en què consisteix el projecte, quins són els seus objectius i reptes de futur i reflexionem amb ella sobre la importància d’educar i conscienciar als adolescents en temes de desigualtats socials.

Com sorgeix la iniciativa de "L’Escola Suma"?

La relació del Casal dels Infants amb les escoles sempre ha estat constant. Sempre ha existit una demanda per part de les escoles d’apropar-se a la realitat dels barris. Fa quatre anys, però, es va decidir donar més importància a aquesta petició i aquí és quan sorgeix el projecte "L'Escola Suma". Així, vam començar a fer xarxa amb totes les escoles amb les quals hi havia relació i, a la vegada, vam començar a ampliar-la a d’altres que encara no hi estaven adherides. Finalment vam elaborar una sèrie de propostes pedagògiques perquè la comunitat de professors les pogués treballar a l’aula i perquè col·laboressin amb el Casal.

Quin és l’objectiu de la iniciativa?

La sensibilització, la reflexió i l’apropament dels joves i els adolescents, sobretot d’escoles concertades i privades, a la realitat social a la qual viuen. A través del nostre programa pretenem que descobreixin que existeix una realitat de desigualtat d’oportunitats entre els joves dels nostres barris. Volem que ho coneguin, que ho entenguin, que ho reflexionin i, finalment, que ho interioritzin i ho expressin. Creiem que aquest procés és molt important perquè va molt lligat a l’aprenentatge. Al cap i a la fi, cal tenir en compte que els adolescents de les escoles amb què treballem, seran els líders de demà de la nostra societat. Per això, és necessari que des de joves tinguin aquesta porta oberta a la reflexió i que siguin conscients que el seu món no és l’únic que existeix.

Quina ha estat l’evolució del projecte des del seu inici?

Ara ens trobem justament en un moment on la institució ha decidit fer un pas endavant amb "L'Escola Suma" i donar-li un impuls molt més gran. Estem elaborant una proposta pedagògica per a tot el curs que impliqui tant als professors, joves de batxillerat i d'ESO, però també a tota l'escola a través d'accions conjuntes. Estem intentant que aquestes propostes encaixin molt amb la nova pedagogia d’avui dia als col·legis, que cada vegada és més participativa. Els alumnes són cada vegada més actius en el seu aprenentatge.

És necessari que des de joves estiguin oberts a la reflexió i que siguin conscients que el seu món no és l’únic que existeix.

Actualment quantes escoles estan inscrites al programa?

Avui dia formen part de la xarxa unes 60 escoles, bàsicament de Barcelona. L’objectiu, ara, és ampliar aquesta xarxa a totes les ciutats i barris on treballa el Casal, com Santa Coloma, Badalona, la Mina o Salt al Gironès. De moment, estem signant convenis amb les escoles que tenen una relació més estable amb el Casal i esperem arribar cada vegada a més centres educatius.

Quines creu que són les principals mancances en el camp de l’ensenyament actualment?

Jo no parlaria de mancances, ja que existeixen assignatures curriculars de les escoles, com Religió, Ètica o Aprenentatge Servei, que ja tracten aquests continguts i estan molt obertes a treballar-los. A vegades, el que passa, és que hi ha coses que no es fan perquè no se sap com fer-les i, per no saber-ho implementar, a vegades una iniciativa queda aparcada en un calaix. Per això nosaltres, a través del projecte Escola Suma, volem ajudar a fer-les totes possibles i implicar a tota la comunitat d’alumnes, pares, famílies i professors.

L’Escola Suma vol aconseguir una xarxa de centres educatius compromesos amb la igualtat d'oportunitats i la sensibilització dels alumnes per una societat més justa. Com es treballa des del projecte per aconseguir aquests valors?

A partir de diferents propostes de col·laboració que poden consistir en iniciatives de contingut pedagògic o en accions d’implicació. Les primeres són establertes pel Casal i consisteixen en xerrades de la pròpia entitat a partir de la iniciativa "El Casal s'acosta" i propostes per a treballar a les aules de les escoles a través de fitxes, activitats o tallers. Pel que fa a les accions d’implicació, aquestes poden consistir en donatius econòmics o en espècies, com per exemple, la recollida de joguines noves al Nadal o de T-10 per a famílies que tenen problemes de mobilitat per la ciutat. També hi ha accions més reivindicatives que giren al voltant del tema de la desigualtat d’oportunitats pels joves.

A través del projecte Escola Suma, volem implicar a tota la comunitat d’alumnes, pares, famílies i professors per lluitar contra les desigualtats socials.

Quina és la proposta pedagògica d’aquest any?

La novetat d’enguany és una iniciativa que es diu “Jo dic la meva”. Consistirà a fer visites als barris d’exclusió social en grups d’alumnes i que, a partir d’una sèrie de preguntes i hashtags, s’observi la realitat dels barris, de les seves persones, el seu comportament, el mobiliari urbà, els comerços... que s’observi l’entorn i entenguin com funciona. Això posteriorment es treballarà a l’aula, amb una fitxa tècnica pedagògica, i finalment els alumnes expressaran les seves impressions en els seus formats preferits, com TedTalks, Instagram, vídeos o PlayGround. Finalment farem un concurs de tots els productes mediàtics.

Si hagués de destacar una acció que recorda especialment...

Una iniciativa molt bonica va ser la d’Emiliana Design, que, juntament amb el Casal dels Infants i l’Agència de Residus de Catalunya, va tenir la idea d’il·luminar tot el Palau Robert amb envasos reutilitzats. L'objectiu era fer visible que encara hi ha molts nens i nenes, joves i famílies dels nostres barris que necessiten acompanyament per sortir-se'n. Des de "L’Escola Suma" es va demanar a tota la seva xarxa la recollida d’envasos de plàstic i molts alumnes van col·laborar en l’elaboració de les peces, en el muntatge i en la seva col·locació. L’acte va tenir molt bona acollida i un dels moments més màgics va ser quan tots ells van poder veure el resultat de l’acció que havien portat a terme plegats.

Des del Casal dels Infants es dóna molta importància en el compromís i la participació dels ciutadans. De quina manera pot col·laborar la societat en el programa "L'Escola Suma"?

Hi ha moltes formes de col·laboració, sobretot en termes econòmics i en termes de voluntariat. El 70% de personal de l’entitat és voluntari. A "L'Escola Suma", per exemple, tenim un voluntari molt representatiu, en Jesús Diego, que ha estat director de les escoles Thau durant molts anys i, un cop es va jubilar va decidir continuar la seva tasca al Casal dels Infants. Coneix perfectament com funcionen les escoles des de dins, les seves necessitats, el sector educatiu... i ens aporta molt.

La nostra gran ambició és aconseguir iniciatives que impliquin moltes escoles i que treballin conjuntes com si fossin una, amb una sola fita comuna.

Quin és el perfil dels voluntaris?

Comptem amb voluntaris de perfils molt diversos. Tenim voluntaris pedagògics, que són els professors, de gestió, de comunicació... N’hi ha que venen regularment i d’altres ens ajuden en accions més puntuals. Però no només és gent gran, ja que tenim un voluntari de 20 anys que s’implica molt i ens ajuda molt amb el tema de les xerrades. Mirem molt el perfil de la persona i intentem ajustar-la a unes tasques que li podrien agradar o amb les quals pot sentir-se còmode.

Quin és el principal repte del programa "L'Escola Suma" de cara al futur?

El principal objectiu és aconseguir una àmplia xarxa d’escoles, que el programa sigui un referent per als centres educatius a l'hora de tractar el tema de la solidaritat i la desigualtat d’oportunitats i que cada vegada tinguem més joves implicats que desenvolupin alguna de les nostres propostes. Perquè això sigui possible necessitem la implicació de les associacions socioculturals de cada barri, les biblioteques, centre cívics, casals... La nostra gran ambició és aconseguir iniciatives que impliquin moltes escoles i que treballin conjuntes com si fossin una, amb una sola fita comuna.

Si vols més informació sobre el programa "L'Escola Suma" pots seguir-los al Facebook i Instagram.

Afegeix un comentari nou