Neix La Llavor, el primer centre exclusiu per a dones sense llar a Barcelona
Comparteix
El Centre Residencial d’Inclusió La Llavor, situat al districte d’Horta-Guinardó, és gestionat per Sant Joan de Déu amb la col·laboració de la Fundació Ared en la vessant d'inserció laboral.
Barcelona ha estrenat el primer equipament municipal exclusiu per a dones sense llar. Es tracta del Centre Residencial d’Inclusió La Llavor, un espai situat al districte d’Horta-Guinardó, on dones que viuen al ras poden conviure amb altres dones que passen per la mateixa situació. Conegut popularment com La Llavor, el centre compta amb un total de 40 habitacions i està gestionat directament per l’entitat Sant Joan de Déu Serveis Socials, amb la col·laboració de la Fundació Ared en la vessant d'inserció laboral.
La crisi social generada per la Covid-19 ha obligat a molts comerços a abaixar les persianes. D’aquesta realitat moltes dones s’han quedat sense feina i sense ingressos, abocades a viure al carrer sense cap sostre on poder trobar aixopluc. Com a centre per a dones, La Llavor a més permet evitar el contacte amb homes, ja que moltes dones han patit violència masclista. El fet que sigui exclusiu per a dones és un punt positiu per a aquest col·lectiu.
"Visibilitzar les causes del sensellarisme femení, en moltes ocasions amagades o invisibles, ha de ser un primer pas per combatre'l", afirma Charo Sillero, responsable del centre La Llavor. Les persones que fan ús d'aquest allotjament han perdut la feina a causa de la pandèmia o bé, porten anys arrossegant una situació d'extrema vulnerabilitat. "La Llavor pretén ser un espai de seguretat i d'acompanyament integral per a dones, perquè portin a terme els seus projectes vitals", ha afegit Sillero.
Cada dona compta amb una habitació pròpia per poder passar els dies i les nits, mentre que d’altra banda cerquen una feina per continuar amb les seves vides. A La Llavor, a més de la part assistencial, hi ha un servei de formació i inserció laboral ofert per la Fundació Ared. L’objectiu del centre residencial és, precisament, que les dones puguin sortir de l’equipament municipal amb una feina i un lloc per viure.
Actualment La Llavor acull a més de 30 dones. La primera planta està habilitada per a dones amb fills o filles. Segons l’informe ‘Dones en situació de sense llar a la ciutat de Barcelona’, un estudi de la Universitat de Barcelona dut a terme amb diverses entitats com la Fundació Arrels i Càritas, el perfil de dona sense llar és el d’una mare al voltant dels 50 anys amb estudis primaris i sense parella. Obert el passat 1 d'octubre, el centre ja té un 85% d'ocupació.
L’estudi a més subratlla que, a més dels abusos sexuals i altres violències masclistes, el motiu que porta a les dones a acabar en situació de viure al carrer és la dependència econòmica. Segons Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, el sensellarisme femení representa el 13% a la ciutat comtal.
Inaugurat el primer centre exclusiu per acollir dones sense llar. Es diu La Llavor i es troba al barri de #SantGenísdelsAgudells, a #HortaGuinardó https://t.co/lCSz8TTXwR pic.twitter.com/w9a1Hm1vZ4
— Horta-Guinardó (@bcn_hg) October 18, 2020
Les dones, emocional i físicament més colpejades que els homes
L’abús i la violència que pateixen les dones abans de quedar-se sense llar fa que arribin al centre en condicions físiques i emocionals més greus que la dels homes. Situat al carrer de Saldes, 6-, La Llavor s’integra a la xarxa pública de l’Ajuntament, amb una previsió d’1,16 milions d’euros que es destinaran a garantir que funcioni correctament.
Una part important d’aquest pressupost anirà destinat a impulsar els processos de recuperació personal i d’inclusió social i laboral, amb una mirada posada en la perspectiva de gènere.
La inauguració de La Llavor forma part d’un pla estratègic de l’Ajuntament per prevenir el sensellarisme femení i introduir la perspectiva de gènere en l’atenció de les persones que viuen al ras a la ciutat de Barcelona.
Comentaris
Bona tarda Marina,
Pots contactar amb l'entitat directament a través d'aquest formulari
https://www.sjdserveissocials-bcn.org/ca/contacte
Gràcies,
Equip de xarxanet
He treballat a Sant Joan de Deu, primer com infermera pediàtrica i després com aprofessora a l'escola d'Infermeria.
Puc ser útilcom a voluntaria en el centr La LLavor ?
M'he jubilat fa poc, soc una dona activa i em sento amb ganes de seguir col.laborant amb la Institució.