Projecte Home atén 2.349 persones amb addiccions al llarg de 2014

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Projecte Home atén 2.349 persones amb addiccions al llarg de 2014

Resum: 

Per primera vegada en la història de l’entitat, l’alcohol és la substància amb més demandes de tractament.

Projecte Home Catalunya ha presentat l’Informe Anual sobre el perfil de persones amb drogodependències ateses per l’entitat durant el 2014, on es destaca que als seus centres s'han atès 2.349 persones amb addiccions, un 29% més que l’any anterior.

L’informe indica que per primera vegada en els gairebé 20 anys d’història de l’entitat, l’alcohol supera la cocaïna com la substància principal de consum entre les persones adultes en tractament. Així, en els darrers anys, les demandes per alcoholisme no han parat de créixer, arribant a un 40% dels usuaris l’any 2014.

L’informe posa sobre la taula que l’alcohol continua sent la substància més acceptada i permesa socialment. També és la més consumida per la població adolescent i adulta a Catalunya. L’informe també explica que és la substància més econòmica i, per tant, la més accessible.

El consum d’alcohol s’inicia a l’adolescència, però les persones amb addicció a aquesta substància tarden una mitjana de 19 anys en iniciar tractament a Projecte Home, una xifra molt superior a la d’altres drogues. Això comporta que les persones amb addicció a l’alcohol presenten un major deteriorament físic i psicològic i un alt grau d’exclusió social. Per aquest motiu, esdevé més dificultós i costós el tractament, amb l'agreujant que el 70% dels usuaris per addicció a l’alcohol mantenen un consum associat a altres substàncies, principalment la cocaïna i el cannabis.

Altres addiccions

Pel que fa a persones ateses per altres addiccions, la cocaïna, consumida per via esnifada, segueix sent la substància de consum principal per al 39% de les persones en tractament a Projecte Home. Tot i que fa anys que manté una tendència a la baixa, Espanya és el segon país de la UE amb un major índex de consum de cocaïna (2,2%) segons l’informe de l’Observatori Europeu de Drogues de 2015.

Segons l’Informe, l’heroïna és la droga de referència per a un 8% dels casos de les persones ateses, consumida habitualment per via fumada, confirmant un consum minoritari i residual però estable.

Entre els adolescents i joves atesos de 13 a 23 anys (82% nois i 18% noies) el cànnabis segueix sent la substància principal de consum en un 73% dels casos. Un percentatge que es manté elevat i que evidencia la prevalença del cànnabis, marihuana i haixix consumit per via fumada, com la més problemàtica entre la població jove de Projecte Home.

Perfil d’usuari en tractament

Projecte Home considera que el perfil d’usuari en tractament durant l’any 2014 és d’un home de mitjana edat, sense estudis o només estudis primaris, i que depèn d’ajuda externa per a cobrir les seves necessitats bàsiques de subsistència.

Accions de prevenció i atenció

Projecte Home ha realitzat accions de prevenció de consum de drogues a escoles per a 3.347 alumnes, familiars i professors.

L’entitat treballa per no deixar ningú sense atenció i, per això, aquest 2014 s’ha obert un nou Servei d’Atenció de les Addiccions a Tremp. A més, s’ha consolidat el servei de la ciutat de Tarragona, iniciat l’any 2013, amb 200 casos atesos.

Durant l’any 2015, Projecte Home té la intenció d’obrir un nou servei d’addiccions a les Terres de l’Ebre i ha obert un menjador social al centre de Montgat

Afegeix un comentari nou