Amb 'Recicla Cultura' els teus llibres obren la porta a persones nouvingudes

Suport Associatiu
Autor/a: 
Luci Vega
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Amb 'Recicla Cultura' els teus llibres obren la porta a persones nouvingudes

Autor/a: 
Luci Vega
Suport Associatiu

Resum: 

A través de la recollida i posterior venda de llibres, la Fundació Servei Solidari aconsegueix recursos perquè persones immigrants puguin alfabetitzar-se o aprendre català i castellà i facilitar la seva inclusió.

Des de fa 6 anys, la Fundació Servei Solidari impulsa la campanya #ReciclaCultura perquè la diada de Sant Jordi esdevingui també una festivitat solidària. L’organització promou la recollida de llibres de segona mà i després els ven a un preu simbòlic en alguna de les parades que munta a Barcelona amb motiu d’aquesta celebració.

Gràcies a aquesta iniciativa, durant aquests anys més de 1.100 persones nouvingudes han pogut formar-se i participar en els cursos d’alfabetització i d’acollida sociolingüística que l’entitat ha realitzat. “Els llibres fan possible que persones en risc d’exclusió social puguin aprendre la nostra llengua com a primer pas per a la seva inclusió”, afirmen des de la fundació.

El lema d’enguany, ‘Aquest Sant Jordi el teu llibre pot ser part d’una història', vol posar en relleu com el simple fet de donar un llibre o comprar-lo pot ajudar a què les històries d’aquestes persones, així com les de moltes altres que hi ha a la fundació, “continuïn i tirin endavant”, segons explica Julen Gerrikabeitia, membre de l’organització.

En aquesta edició, la campanya compta amb la imatge i el testimoni del Mohamed i de la Tekla. El primer és un jove sahrauí de 21 anys que fa mig any que viu a Barcelona, mentre que la Tekla és infermera i va arribar a la capital catalana des de Geòrgia fa només 4 mesos. Tots dos assisteixen als cursos que ofereix Servei Solidari amb la idea de poder assolir un nivell d’idioma que els permeti integrar-se i poder trobar feina.

Universitats i empreses també s’hi sumen

A banda de la participació de la ciutadania a través de la donació i adquisició de llibres, la campanya també permet que escoles, universitats, empreses i administracions de tot Catalunya puguin aportar el seu gra de sorra muntant els seus propis punts de venda. Enguany col·laboren a la campanya 75 organitzacions com el Teatre Nacional de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, Suara cooperativa o la Universitat de Barcelona.
Aquesta darrera institució fa quatre anys que hi participa i només el curs passat va poder reciclar 455 llibres i va recaptar un total de 1.400 euros per a la campanya.

En aquesta edició, i com a novetat, les empreses també tenen la possibilitat d’adquirir i regalar entre les persones de la plantilla alguns dels llibres reciclats per Servei Solidari, substituint la tradicional rosa per aquest detall.

Marató de lectura a les escoles

D'altra banda, les escoles tenen l'oportunitat de participar a la Marató de lectura que per primer cop impulsa Servei Solidari. Aquesta iniciativa comporta que per cada llibre que un nen o una nena llegeixi, l’empresa Re-read realitzi una aportació econòmica de 3 euros a ReciclaCultura.

Tres escoles prenent part en aquesta prova pilot que va començar el 20 de març i té una durada de 2 mesos. La idea és que a través d’aquest repte, l’alumnat prengui consciència que amb aquest gest poden ajudar a què persones que no saben llegir puguin arribar a fer-ho.

Afegeix un comentari nou