Ricard Vicente: “L’Esplai Pubilla Cases-Can Vidalet és una petita escola de ciutadania”
Comparteix
Més de 1.100 persones participen cada any en l’entitat, formada per una trentena de professionals de l’àmbit de l’educació i una seixantena de persones voluntàries.
L’Esplai Pubilla Cases-Can Vidalet, situat entre l’Hospitalet i Esplugues de Llobregat, celebra aquest any el seu 40è aniversari. Ricard Vicente, el director, explica quins són els fets diferencials d’aquesta entitat.
Com celebrareu el 40è aniversari de l’esplai?
És tot un èxit col·lectiu haver arribat fins aquí i amb plena forma. Quan tornem de l'estiu i haguem iniciat el nou curs, en el marc de la Festa dels Estels, realitzarem un conjunt d'accions per posar en valor aquests 40 anys de vida.
Quan s’organitza la Festa dels Estels i què teniu pensat fer?
Al voltant de finals d'octubre o principis de novembre celebrem aquesta festa anual, que té com a objectiu promoure el lligam d'infants, joves, Indi (la secció formada pel grup de majors de 16 anys amb diversitat funcional psíquica i/o física moderada) i famílies amb l'esplai. Recordem les llegendes de les seccions, fomentem la seva interrelació i marxem de colònies amb les famílies. Ho volem celebrar amb tota la gent que hagi passat per l'esplai aquests 40 anys: participants, ex-monitores i monitors, i les amistats dels barris que ens han acollit.
Quin perfil d’infant passa per l’esplai?
L'esplai vol ser i és la casa de totes i tots. Aquesta és la seva gran força. Tothom hi és benvingut, tothom hi té un paper. La seva acció resultarà tant i més útil com més plural i divers sigui el conjunt de participants que hi hagi a les seves activitats i accions. Ens considerem, amb modèstia però amb garanties, una petita escola de ciutadania.
Un estudi del 2014 constatava que el 40% dels infants que passen per l’esplai tenen problemes d’aprenentatge.
Hi ha infants amb determinades necessitats de suport en l'aprenentatge (no només acadèmic, sinó social, emocional, relacional...) i n'hi ha que no. Totes i tots amb unes motxilles a l'esquena plenes d'experiències (força plenes de vivències de vida, de realitats positives o no). La nostra finalitat és acompanyar-los en seguir-les omplint. Sempre des d'uns valors de reforç, creixement personal, cooperació amb la comunitat i actuant d'una manera sostenible amb l'entorn natural i social i, en definitiva, aprenent a conviure en l'avui, l'aquí i l'ara.
Segons el mateix estudi, més de la meitat dels pares i mares que porten els seus fills/es a l’esplai reconeixen que el seu rendiment acadèmic ha millorat. Com s’adapta l’esplai al perfil de nen/a i com aconsegueix millorar el rendiment acadèmic dels infants?
El rendiment acadèmic molt probablement millorarà si l'infant és troba bé amb el seu entorn i amb ell mateix. Si hi veu un sentit en allò que fa (i no tant que li fan fer). Si se'l reconeix i se l'acull. Si se sent part de tot plegat. A l'esplai no ens posem l'objectiu en la millora acadèmica (això en serà, si de cas, una conseqüència). L'infant, el jove, l'Indi o la família, com tothom, necessiten sentir-se útils, còmodes i decisius en uns determinats entorns. I, ras i curt, el que pretenem és que siguin feliços.
I això com ho feu?
L'esplai cerca en cada participant la manera d'aconseguir-ho o acostar-s'hi. Els acompanyem i els oferim oportunitats en el camí. Cal tenir present que el/la participant és un/a persona i que nosaltres voltem com a satèl·lits al seu entorn: el planeta família, el planeta escola, el planeta esplai... Alguns elements actuen com a llunes d'alguns planetes. Hi ha asteroides que poden provocar interferències. L'esplai vol ser un element que incideixi en la vida del/de la participant equilibrant mancances i enfortint les potencialitats de cadascú/una.
Quins diries que són els fets diferencials de l’Esplai Pubilla Cases Can Vidalet?
És un projecte amb molta gent implicada i que creu fermament en la seva tasca. Si no fos així, senzillament, no seria possible. La càrrega de treball no és menor, però justament un dels valors de l'esplai és l'esforç en el propi creixement i aprenentatge i en la companyonia. És una qüestió de convicció. I de treball en equip. Els canvis són lents en moltes ocasions, però la terra produeix quan la cultives, la cuides, la mantens i t'ho treballes. Com diem a l'equip: "Pubilla és Pubilla".
A què us referiu amb “Pubilla és Pubilla”?
Ens referim a què som uns mica –o força– especials (com tots a casa seva, eh...). Un esplai que es troba just enmig de dues ciutats, L'Hospitalet i Esplugues de Llobregat. A la plaça de la Bòbila, a cavall entre els barris de Pubilla Cases i Can Vidalet. Uns barris on hi viuen famílies que saben molt bé què és la diversitat cultural i l'arribada de gent nouvinguda. Enmig, l'esplai. Obert a tothom, participant de tot plegat. Fent-se sentir. I amb un equip de luxe: professional i voluntari. Això és Pubilla.
El treball comunitari és un dels pilars de l’esplai. Amb quins agents treballeu i amb quin objectiu?
Per suposat que ho és. Ens estructurem en 4 àrees: la pedagògica, la social, la comunitària i l'estructural. La primera reflexiona i actua, sobretot, sobre el què: quins àmbits treballem, amb quines activitats, com lliguem i donem sentit a tot el que fem (activitat diària, de dissabte, casals, colònies...). La segona, la social, vetlla per la igualtat d'oportunitats de tots els participants: seguiment d'infants com a Centre Obert que som, acompanyament a famílies, cerca i tràmit d'ajudes, treball i gestió dels conflictes...
I l’eix estructural i el comunitari?
L’estructural coordina i interrelaciona l'acció de les tres àrees prèvies, a través de les tasques de recursos humans o del compliment de normatives jurídiques, per exemple). I el comunitari situa la nostra tasca en un entorn determinat que li dona sentit. El treball en xarxa resulta bàsic: la relació amb els 11 centres educatius amb qui treballem a diari, els serveis d'atenció social (de les administracions i altres fundacions privades), i les entitats dels dos barris. Participem amb i per a la gent dels dos barris i això fa que ens relacionem amb les seves vides.
Destaqueu en l’impuls i desenvolupament de diversos projectes d’Aprenentatge i Servei (ApS).
En fem i n'hem fet molts. Hem de pensar que ja fèiem projectes d'Aprenentatge i Servei molt abans de que es definissin amb aquest concepte. La idea bàsica és promoure una activitat o acció que, després d'un espai d'aprenentatge, comporti un impacte social en la comunitat. En sí mateix, l'esplai, és un ApS. Els monitors/es aprenem a com relacionar-nos i comunicar-nos amb les famílies, infants, joves i Indi i, mitjançant desenes d'activitats, impactem positivament en el dia a dia dels barris. Fent-los més sensibles, més rics i més complets en determinades realitats.
Quins projectes destacaries i en què consisteixen?
El Contes per Nosaltres, en què els participants de la secció Indi creen guions i escenografies de contes que després interpreten en espais públics per a infants menuts; el Curmetratge de Crítica Social Jove, on el jovent edita un curt professional sobre un motiu o vivència crític des de la seva realitat, per exposar-ho a instituts del barri; i el conegut Connecta Jove, on els participants reben una formació per fer més hàbils a les persones més grans en el món de les TIC, aprofitant també l'Espai Òmnia amb el qual compta el mateix esplai.
Afegeix un nou comentari