Supervivents de la violència masclista comparteixen les seves experiències a través de l’art
Comparteix
La Fundació de Dones Surt i Arts Santa Mònica impulsen el projecte Trama, un laboratori d’aprenentatge comunitari.
Un grup de dones supervivents de violència masclista participen al projecte Trama, una iniciativa per revisar i expressar vivències a través de l’art. Totes elles es troben en fases avançades del procés de recuperació i comparteixen les seves experiències mitjançant la fotografia, la representació artística i les paraules. L’espai, dinamitzat per l’artista i psicòloga Diana Rangel, compta amb la col·laboració de l’entitat d’acció social per a l’empoderament de les dones Surt i el centre cultural Arts Santa Mònica.
“Trama és un laboratori d’aprenentatge comunitari dissenyat per proposar vies lúdiques i transversals per reflexionar de manera crítica sobre els problemes que estan en joc a escala local”, resumeix Rangel. El grup del projecte es reuneix setmanalment per compartir i revisar conjuntament vivències a través de vídeos, fotografies, escriptura i altres llenguatges. Des de fa poc també s’han endinsat en l’art del teixit.
A més d’activitats artístiques, les participants també comparteixen el seu testimoni de tot allò que exploren mitjançant podcast. La temàtica d’aquesta setmana, que s’emet dins dels ‘Dijous de ràdio’ de l’Arts Santa Mònica, se centra en “converses que sorgeixen entre teixits”. Així ho ha definit Rangel, que explica que aquestes converses són aquelles que toquen “temes recurrents quan estem concentrades a brodar en conjunt, quan les nostres mans estan ocupades”.
Aquesta tarda, última gravació en directe de l'any dels #DijousdeRàdio!
— Santa Mònica (@santamonica_bcn) December 15, 2022
El Gremi de Participació presenta "Trama", amb @Fundacio_Surt. Supervivents de #violènciamasclista, expliquen allò que exploren a través de les mans i el cos.
https://t.co/VdPNYRXOVn pic.twitter.com/MvoEvZL9yR
Les mostres d'art
‘Jo em veig com tu em veus, tu em veus com em vull veure’ és el títol de l’exposició fotogràfica que han creat les participants. Encara no ha sortit a la llum, però des del projecte avancen que s’exposarà durant el 2023. La mostra incorporarpa una de sèrie retrats que han fet de forma participativa, les unes a les altres, i que exploren el trauma generat per la violència masclista.
Inspirades per ‘El camino se hace al andar’, de l’artista Esther Ferrer, el grup ha treballat en una representació artística que ja dut a terme al centre d’Arts Santa Mònica. Aquesta representació gira al voltant del cos, la institució, l’espai públic i també el privat. “En acabar, vam observar el camí recorregut, obrint el debat sobre la invisibilitat i visibilitat dels passos de les dones, de les seves pròpies històries com a dones”, explica Rangel.
Trama es planteja nous projectes a llarg termini amb diferents entitats i artistes dels barris barcelonins del Raval, el Gòtic i el Poble Sec. La finalitat és convertir l’Arts de Santa Mónica en un espai de reflexió crítica en les dinàmiques socials, més enllà de ser un lloc per fer-hi activitats i exhibicions artístiques.
Afegeix un nou comentari