Viu l'experiència universitària fent voluntariat!

Autor/a: 
Elena Albouy
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Viu l'experiència universitària fent voluntariat!

Autor/a: 
Elena Albouy

Resum: 

Milers de joves universitaris a Catalunya participen cada any en projectes voluntaris compromesos amb la realitat pròxima a la universitat. Tu també pots sumar-t'hi. T'expliquem com fer-ho.

L'inici del curs marca la posada en marxa dels projectes de voluntariat que ofereixen les universitats catalanes a l'alumnat i a tota la comunitat universitària, també PAS i PDI. Milers de joves tornaran o tornareu a les aules universitàries el setembre entrant. A través de diferents projectes, sistemes de convalidacions de crèdits o formes de gestió i derivació del voluntariat, tot jove que vulgui implicar-se socialment pot fer-ho a través de les oficines de voluntariat.

Primer pas: Adreçar-se a l'oficina que gestiona els programes de voluntariat

La Universitat de Barcelona compta amb Voluntariat UB, des d'on fan difusió de projectes socials que necessiten la participació voluntària per fer-los rutllar i posen en relació les persones que volen implicar-se amb les entitats que requereixen participació. A través d'aquest enllaç es poden consultar les oportunitats de fer voluntariat, com ara amb Amics de la Gent Gran, monitors i monitores de lleure i reforç escolar, entre d'altres.

Una funció semblant realitza UPF Solidària, que canalitza les necessitats de voluntariat al menjador social de Canpedró, gestiona el voluntariat internacional amb AIESEC i canalitza voluntaris i voluntàries per col·laborar amb AFEV Barcelona, el Projecte Rossinyol, el programa de lectura LECXIT o el programa per a millorar les competències universitàries a secundària. Enguany, han incorporat dues novetats: el voluntariat de reforç escolar a escundària i la participació en el Projecte Referents, de mentoria per a joves extutelades i extutelats al qual pot participar-hi PAS, PDI, postgrau i UPFSènior. Totes les oportunitats estan recollides i explicades en aquest enllaç.

Una de les oficines que mobilitza més estudiants és l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Universitat de Girona. Un total de 1.541 estudiants de la universitat van participar durant el 2015 en les activitats solidàries que ofereix, comptant activitats continuades, puntuals, cursos, projectes de cooperació internacional i crèdits d'acolliment. Ja és possible en el cas de la UdG consultar algunes de les activitats formatives per al curs entrant i els períodes d'inscripció a través d'aquest enllaç.

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) disposa també amb l'oficina homòloga, el Centre de Cooperació per al Desenvolupament, des d'on principalment es canalitzen els fons destinats a més de 40 projectes de cooperació amb països del sud. Alhora, el CCD també gestiona programes de voluntariat, com el Programa Reutilitza i el Programa Rossinyol.

Finalment, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Fundació Autònoma Solidària (FAS) compta amb diferents programes de voluntariat tant fora com dins del campus, oberts a tot l'alumnat de la universitat.

Durant el curs 2015-16, un total de 4.300 persones van beneficiar-se dels programes socials i 2.438 persones de la comunitat de la UAB van participar en activitats de sensibilització i mobilització que van dur a terme voluntaris i voluntàries dins i fora del campus. Amb la FAS van participar-hi un total de 579 voluntaris i voluntàries. El següent vídeo fa un resum de l'activitat del curs passat.

Per què fer voluntariat?

Les universitats catalanes segueixen una tendència a l'alça a reforçar el compromís social de l'educació superior amb l'entorn pròxim en què es troben. Com? A través de projectes en què hi participin membres de la comunitat, com ara estudiants, però també PAS, PDI, amics i coneguts, i que repercuteixin positivament en l'entorn. La implicació en el programa LECXIT o Rossinyol en són exemples. També la creació de l'Hort eco-solidari de la UdG o l'Hort de la URV, en els quals hi participen també persones en risc d'exclusió. El programa CROMA de la FAS, que actua amb infants en situacions vulnerables o el Programa Penitenciari, que actua en presons allunyat de l'òptica paternalista. Existeixen centenars i milers de projectes que, o bé els impulsen les mateixes universitats, o bé els impulsen altres entitats i en els quals les universitats s'hi impliquen a través de voluntariat.

Alhora, iniciatives com l'Educació per al Desenvolupament a la universitat evidencien la voluntat d'expandir el concepte "d'educació universitària", incorporant-hi, a més dels continguts tradicionals i la recerca, l'educació per adquirir una consciència responsable i compromesa amb el món i la lluita contra les desigualtats.

Afegeix un comentari nou